SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Pyszny ziemniaczany chleb bezglutenowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1234

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 9227
Polecam świetny chlebek - nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej. Jest łatwy w przygotowaniu, po upieczeniu ma chrupiącą skórkę jest miękki i lekko wilgotny w środku. Smakuje jak zwykły wiejski bochen chleba, a podczas pieczenia roztacza w kuchni smakowity aromat Pycha!

Potrzebujemy:
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody

Wykonanie
- Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
- Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Uwagi:
- chlebek pięknie wyrasta, dlatego po przełożeniu do keksówki powinien zajmować ok. połowę jej wysokości by z niej nie uciekł
- można kombinować z zamienianiem proporcji mąk lub zamienić na inne mąki bg.

Przybliżone wartości odżywcze w 100 g

185 kcal, 4,7B/40,1W/0,6T




Żeby nie było niestety sama tego nie wymyśliłam, więc podaję link skąd przepis pochodzi: http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1460 Napisanych postów 4612 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 129954
Genialny !

""Doubt is enemy number one of progression"

Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 37714
a probowalas bulki robic z tego?
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 9227
Nie, nie próbowałam. Ciasto jest dość wilgotne i nie wiem jak by to wyszło. Ale... zostały mi ziemniaczki z wczoraj także może coś pokombinuję
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 37714
czekam na relację!
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 3982 Napisanych postów 34893 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 253275
bardzo ciekawy pomysł

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85763
Czaiłam się kiedyś na zrobienie tego chlebka , można by pokombinować dodając prażonej cebulki albo podsmażonego boczku

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 9227
O tak, też myślałam o dodatku smażonej cebuli albo szpinaku. Planuję też zrobić ten chlebek ze zwykłą mąką dla reszty rodzinki.
Wczorajsza próba z "bułeczkami" została spalona - zostawiłam je do wyrastania na popołudniowym słońcu i...przypomniałam sobie o nich dopiero ok.19 jak już było chłodno na dworze więc opadły i wyszły placki. Aczkolwiek nawet jak normalnie wyrosną wydaje mi sie że bliżej im będzie do małych chlebków niż do typowych bułeczek (mają dosyć grubą skórkę).

Dodam jeszcze że dla mnie ten chlebek najlepiej smakuje do 2 dni od zrobienia. Potem robi się bardziej suchy, bardziej kruszy się przy krojeniu. Aczkolwiek tu można też przetestować jak sprawdzi się jako np.tost
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chałwa ;-)

Następny temat

Potrawka, sos do makaronu czy bigos? Moje wariacje z wieprzowiną!

Dlaczego kofeina nie działa? Dlaczego kofeina nie działa? Jak szybko zwiększyć obwód bicepsów? Jak szybko zwiększyć obwód bicepsów? Jak pić piwo i nie tyć - alkohol a dieta? Jak pić piwo i nie tyć - alkohol a dieta? Klaudia Ignasiak - ocena sylwetki Klaudia Ignasiak - ocena sylwetki MSM - siarka organiczna na stawy? MSM - siarka organiczna na stawy? Jak pobudzić spalanie tłuszczu? Najskuteczniejsza dieta niszcząca tłuszcz! Jak pobudzić spalanie tłuszczu? Najskuteczniejsza dieta niszcząca tłuszcz! Palumboizm- zmora współczesnej kulturystyki Palumboizm- zmora współczesnej kulturystyki Mistrzostwa Świata we Francji- wygrane i porażki Mistrzostwa Świata we Francji- wygrane i porażki