SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Pyszny ziemniaczany chleb bezglutenowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1472

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 9248
Polecam świetny chlebek - nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej. Jest łatwy w przygotowaniu, po upieczeniu ma chrupiącą skórkę jest miękki i lekko wilgotny w środku. Smakuje jak zwykły wiejski bochen chleba, a podczas pieczenia roztacza w kuchni smakowity aromat Pycha!

Potrzebujemy:
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody

Wykonanie
- Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
- Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Uwagi:
- chlebek pięknie wyrasta, dlatego po przełożeniu do keksówki powinien zajmować ok. połowę jej wysokości by z niej nie uciekł
- można kombinować z zamienianiem proporcji mąk lub zamienić na inne mąki bg.

Przybliżone wartości odżywcze w 100 g

185 kcal, 4,7B/40,1W/0,6T




Żeby nie było niestety sama tego nie wymyśliłam, więc podaję link skąd przepis pochodzi: http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1829 Napisanych postów 5417 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 177055
Genialny !

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 37941
a probowalas bulki robic z tego?
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 9248
Nie, nie próbowałam. Ciasto jest dość wilgotne i nie wiem jak by to wyszło. Ale... zostały mi ziemniaczki z wczoraj także może coś pokombinuję
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 37941
czekam na relację!
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3985 Napisanych postów 34893 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 253275
bardzo ciekawy pomysł

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2338 Napisanych postów 20247 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85827
Czaiłam się kiedyś na zrobienie tego chlebka , można by pokombinować dodając prażonej cebulki albo podsmażonego boczku

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 373 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 9248
O tak, też myślałam o dodatku smażonej cebuli albo szpinaku. Planuję też zrobić ten chlebek ze zwykłą mąką dla reszty rodzinki.
Wczorajsza próba z "bułeczkami" została spalona - zostawiłam je do wyrastania na popołudniowym słońcu i...przypomniałam sobie o nich dopiero ok.19 jak już było chłodno na dworze więc opadły i wyszły placki. Aczkolwiek nawet jak normalnie wyrosną wydaje mi sie że bliżej im będzie do małych chlebków niż do typowych bułeczek (mają dosyć grubą skórkę).

Dodam jeszcze że dla mnie ten chlebek najlepiej smakuje do 2 dni od zrobienia. Potem robi się bardziej suchy, bardziej kruszy się przy krojeniu. Aczkolwiek tu można też przetestować jak sprawdzi się jako np.tost
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chałwa ;-)

Następny temat

Potrawka, sos do makaronu czy bigos? Moje wariacje z wieprzowiną!