Nie znalazlem nic w tym dziale na temat techniki , wiec zaskladam nowy topic.
1. Na jaką szerokość łapać sztangę? 2. Czy prostowac ręce w fazie końcowej 3. Czy opuszczac sztangę na barki, czy powinna ona byc ustabilizowana w powietrzu?
1. szerokosc powinna byc zmienna 2. prostowac nie powinno sie do konca 3. niektórzy opuszczaja a niektórzy nie. (ja czasami opuszczam aby troszke odsapnac)
1. szerokosc powinna byc zmienna 2. prostowac nie powinno sie do konca 3. niektórzy opuszczaja a niektórzy nie. (ja czasami opuszczam aby troszke odsapnac)
Szerokość powinna być stała, powinno się prostować łokcie do końca i WYRAŹNIE BLOKOWAĆ CIĘŻAR NAD GŁOWĄ i zawsze sztanga powinna wracać na klatkę/barki.
Ech experci...
A POZA TYM to nie ćwiczenie kulturystyczne, więc
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2009-07-06 15:42:59
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte" Jan Paweł II "Gorzki to chleb jest polskość" C. K. Norwid
Ekspert -
1246914755000
puma666
Wysłana - 07 lipca 2009 15:28
A POZA TYM to nie ćwiczenie kulturystyczne, więc
No dobra, ale w tym wypadku sie nie zgodze. To dobre lekarstwo na problem z barkami. Pozycja wezsza, technika jak piszesz. Potem dopiero izolacja/upright by dopalic glowe boczna. Klasyczny wycisk nad glowa, typowo kulturystyczny - szeroki, jest niesamowicie wstecznym cwiczeniem. Raz ze wykonanie go naprawde technicznie nie jest fizycznie mozliwe bez przeprostow kregoslupa, dwa ze rozpoczyna "lancuch smierci" glowy bocznej.
Np: kulturystyczny wycisk [ meczacy glowe boczna, srednio wplywajacy na jej rozrost] Upright row [meczy glowe boczna, srednio wplywajacy na glowe boczna, a w pozycji nr 2 poprostu ja dozyna] Wznos boczny [ktory powinien zajac sie bokiem czysto plastycznie, nie ma prawa zadzialac bo glowa boczna jest juz wyczeprana i macha sie powietrzem przepalajac miesien].
Imho, na podstawie dlugich obserwacji, kulturystom naprawde dobrze robi eksplozywny wezszy wycisk. Inny procentowy udzial glow, mala rzecz a robi duza roznice. Zwlaszcza ze kulturystyczny wycisk daja bezpieczenstwo dopiero od linii ust w zwyz, co samo w sobie niejako neguje sensownosc wykonywania tego cwiczenia jako narzedzie stricte kulturystyczne. A w wezszym eksplozywnym wykonaniu mozesz sobie pozwolic na startowanie z duzo nizszej pozycji - bo nogi pomoga.
Zmieniony przez - puma666 w dniu 2009-07-07 15:33:54