SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Puryna

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 627

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 431 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6604
Witam w mojej rodzinnie stwierdzono u dorosłej osoby 50+ dno moczanowe/puryna i jako że dbam o zdrowie to zainteresowałem się tym tematem i jestem w szoku. Gdyż występuje ono w diecie białkowej i z tego co piszą różne www to ten sposób jedzenia jest niewskazany tak samo jak diety tłuszczowe.
Oraz dłuuuga lista produktów zabronionych które powodują powstanie tego syfu.
Np takie, to tylko kawałek : Ryby
- z rodziny śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie)- wszystkie tłuste
Podroby
Wędliny
Mięso- dziczyzna- cielęcina- baranina
Produkty mleczarskie:
- sery białe tłuste- sery podpuszczkowe-żółte- sery pleśniowe- sery topione.
Warzywa:
- brokuły- rabarbar- fasolka szparagowa- groszek zielony- kukurydza- szczaw- szpinak
To co już kurczak i brokuły są złe...
Może wyolbrzymiam ale jak to w końcu jest... Czy po prostu może ktoś zachorować a inna osoba nie ?
Sam jestem na LCFH i się zmartwiłem bo takim jedzeniem nie uchronię się przed puryną i za xx lat będę mógł może pluć sobie na brodę że byłem głupi że tak jadłem. Jak na razie nie mam oznak tej choroby.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21773 Napisanych postów 71322 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575911
Chyba jednak na zapas się martwisz

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Dokładnie, nie ma co się martwić na zapas. Osobiście bardziej skłaniam się do teorii, że dnę moczanową powodują duże ilość tych najprostszych węglowodanów, oraz bardzo duży udział ma spożycie zbyt dużych ilości fruktozy. Jeżeli chodzi o unikanie puryn, to można się do tego zastosować już w naprawdę rozwiniętej fazie choroby. Później jednak stopniowo możemy wtrącać te mięsa itd. Jak zapobiegać? Ograniczyć te przetworzone jedzonko i zadbać o wątrobę ;)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Napady ciepla w nocy

Następny temat

Artroskopia

WHEY premium