Mam 180cm 80kg, chcę powiekszyć obiętość mięśni nóg, jaką dietę powinienem stosować, i jakie ćwiczenia? Czy jazda rowerem pomaga w powiększeniu tych mięśni czy zupełnie odwrotnie?
Powiem tak. Co rower to z lekka inny styl jazdy. Inaczej pracują mięśnie nóg na szosówkach a inaczej na składakach. Niestety rowerem można ładnie się załatwić ponieważ świetnie rozrastają się górne i boczne partie ud. Reszta bardzo słabo. Wygląda to śmiesznie. Najlepiej katować nogi przysiadami, mięśnie rosną wtedy równomiernie i zgrabnie. Co prawda obwodowo wolniej. Ale efekt znacznie lepszy. Ja osobiście unikam roweru.
Zmieniony przez - Sadomaczo w dniu 2008-05-31 20:32:52
Kiedy zadasz pierwszy cios wiedz ,że o życie grasz... Gdy zobaczysz pierwszą krew, mocno uderz jeszcze raz...
1212258520000
PePoNeNt
Wysłana - 01 czerwca 2008 08:59
odżywianie z dodatnim bilansem kalorycznym(nadwyzka kaloryczna wzgledem zapotrzebowania) i podstawowe cwiczenia silowe na te partie - przysiady jako filar treningu ud(www.kulturystyka.pl/atlas)
Czy jazda rowerem pomaga w powiększeniu tych mięśni czy zupełnie odwrotnie?
W moim wypadku jazda rowerem hamuje wzrost mięśni ud. A po dłuższym okresie regularnego jedzenia obwody wręcz spadają.
1212325413000
ankajanka
Wysłana - 01 czerwca 2008 15:13
Zależy jak jeździsz. Ogólnie na nogi polecam dużo powtórzeń w serii. Suwnica i wyprosty po jednej serii 15-25 powt. do załamania 3 razy w tygodniu i nogi rosną w oczach. Będzie bolało.
Lepiej być durniem niż ćwierćinteligentem.
1212325981000
michaelde
Wysłana - 08 czerwca 2008 18:34
Witam
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam
1212942860000
DawidOP
Wysłana - 08 czerwca 2008 18:51
Tak jak Ci inni powiedzieli. Wg mnie najlepiej Przysiady dobre technicznie nie szalej na początku z KG, nie zapomnij o łydkach dobre sa wspiecia.
1212943870000
byqqq
Wysłana - 09 czerwca 2008 00:11
Ćwicz całe ciało a nie tylko nogi. Wpierw miesiąc treningu obwodowego na wszystkie partie a potem split (dieta i trening na masę). Jeśli chcesz powiększyć masę ciała (i mięśni zarazem) tymczasowo nie przesadzaj z treningami aerobowymi (rower) ponieważ te zachamują wzrost Twojej wagi.
1212963096000
-MJ-
Wysłana - 19 czerwca 2008 00:03
Na nogi dobrze dziala polaczenie przysiad - martwy ciag na jednym treningu, ale nie polecam poczatkujacym.
1213826616000
gruchal
Wysłana - 19 czerwca 2008 09:17
Faktycznie jazda na rowerze, jeżeli chodzi o przyrost mięśni nóg sama w sobie nie jest najlepsza, jeszcze gorsze jest bieganie, które poprostu pali mięśnie(oczywiście mówię tu o bardzo intensywny treningu). Najlepsze są przysiady, zarówno ze sztangą trzymaną z tyłu jak i z przodu tułowia. Jednocześnie chodzi o to aby robić je bardzo dokładnie i technicznie, bo jest to trudne i kontuzjogenne ćwiczenie. Tu masz super artykuł o przysiadach, warto przeczytać i to dokładnie http://www.sfd.pl/PRZYSIAD_W_TR%C3%93JBOJU_-_Prawie_WSZYSTKO_o_._._.-t124143.html. Wracając do roweru to polecam 2 razy w tygodniu po godzinie jazdy i będzie okey. Zależ jeszcze gdzie będziesz jeździł, czy będzie to teren płaski czy górzysty(różnica intensywności treningu). Aha mam kumpla, który ma fioła na punkcie ćwiczenia nóg i jego nie jestem w stanie wyciągnąć na rower bo twierdzi stanowczo, że to źle robi na masywność nóg. Poza tym ćwicząc regularnie przysiady wzrasta masa nie tylko nóg, ale i całego ciała. Drugi super ćwiczenie to martwy ciąg, ale też o nim poczytaj, bo to jest chyba najtrudniejsze ćwiczenie jeżeli chodzi o technikę. Aha jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, przed ćwiczeniami nóg nie zapominaj o dokładnym rozciąganiu mięśni, zapobiega to kontuzją. Powodzenia.
Zmieniony przez - gruchal w dniu 2008-06-19 09:57:12
Zmieniony przez - gruchal w dniu 2008-06-19 11:10:08