Tak, ale błędy i tak są ze względu iż: trudno o nadmiar nasyconych, ig jest mało praktycznym wskaźnikiem które węgle śa "dobre" a które "złe"
If You do things half-heartedly, u can expect half-hearted effects. Ile od siebie dajesz tyle do Ciebie wraca (by Pepo).
Ekspert -
1250018024000
_Myron_
Wysłana - 16 sierpnia 2009 15:24
Mam pytanko...gubię się trochę w temacie tłuszczy. Chodząc dzisiaj po sklepie doszukałem się oleju z pestek winogron, który był tańszy od oliwy z oliwek o prawie 10 zł, dlatego się na niego skusiłem. Po bliższych oględzinach stwierdziłem, że zawiera on dużo kwasów wielonasyconych, a mało nie nasyconych, w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, która ma dużo nasyconych, a mało wielonasyconych...Stąd moje pytanie...Który olej powinien znaleźć się w diecie redukcyjnej? Czy może oba rodzaje kwasów są "zdrowe"? W obu cholesterol na poziomie "0" off course
Jeszcze w temacie oliwy. Którą kupujecie? Extra vergine, czy "wytłoczyny"?
Zmieniony przez - _Myron_ w dniu 2009-08-16 15:26:04
1250429055000
Morales_37 Zdrowa Kuchnia
Wysłana - 16 sierpnia 2009 15:38
Oliwa z wytłoków do smażenia, ev na surowo. Jeśli chodzi o olej z pestek winogron, to posiada on bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych i pogarsza stosunek o3 do o6 który i tak jest z reguły dość słaby. Więc lepiej oliwa. Ja jestem fanem oleju lnianego, on ma sporo ALA który bilans tłuszczy polepsza.
Nie doradzam ludziom leniwym! Moderator działu odchudzanie i Charles Poliquin
Przejrzałem pogrubione i nie zgadzam się, niestety również nie mogę rzucić linkami/mocnymi argumentami więc moje zdanie nic tutaj nie pomoże :)
If You do things half-heartedly, u can expect half-hearted effects. Ile od siebie dajesz tyle do Ciebie wraca (by Pepo).
Ekspert -
1251221207000
arel
Wysłana - 25 sierpnia 2009 20:42
niestety pogrubioną czcionką wymienione są tylko właśnie przedstawione szkodliwości mleka.. z kolei żeby skumać resztę i argumentację należy przeczytać cały post...
ja tam nie wiem czy się z tym zgodzić.. dlatego pytam o Wasze opinie :)
1251225765000
Wysłana - 25 sierpnia 2009 22:28
Żadnej argumentacji tam nie ma, żadnych badań tylko pojedyncze przypadki i twierdzenie, że kazeina jest szkodliwa dla układu krążenia. A i koronny argument: w Stanach i Kanadzie jest większa zachorowalność na osteoporozę. Na początku artykułu oczywiście nieśmiertelna laktoza. Argumenty zerowe jak dla mnie. Jest niby jedna wzmianka o badaniach dr Corrie McLachlan nad kazeiną i domniemaną szkodliwością dla układu krążenia. Oczywiście opisu badania, statystyk czy linka brak. Bardzo słaby art i zupełny brak konkretów.
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2009-08-25 22:29:49
Ekspert -
1251232100000
arel
Wysłana - 25 sierpnia 2009 23:02
Byćmoże, ale po takim tekście człowiek zaczyna się zastanawiać... i szperać i na naprawdę różne informacje wpada.. tylko kto wie czy te informacje są prawidłowe? na przykład to: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm (patrz: pierwsza zasada zdrowego żywienia) tu już jakieś argumenty są, zgadzasz się z nimi?
1251234143000
Skalar.
Wysłana - 25 sierpnia 2009 23:15
Przejrzyj badania, skład, wpływ poszczególnych substancji. Za nie długo qazar zrobi art o tym jak pozytywny wpływ wykazuje spożycie mleka po treningu, mleka które jest źródłem wysokiej wartości białka jak kazeina czy serwatka.
Ekspert -
1251234921000
Wysłana - 25 sierpnia 2009 23:17
Po spożyciu mleka tworzy się w żołądku skrzep kazeinowy który jest trawiony pepsyną a nie tak jak tam napisali podpuszczka. Poza tym mleko jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Prawdą jest jednak to, ze mleko jest silnym alergenem. Około 2% dzieci jest na nie uczulone, ale w większości przypadków wyrastają z tego zanim skończą 3 lata.