Witam wszystkich od dłuższego czasu mam małe problemy z rozbudową klatki, miałem małą przerwę 2 miesiące ale to nie na pewno od tego zależy.A sprawa wygląda następująco nie mogę wyrobić ogólnej masy klatki ,nie mogę jej rozciągnąć jest "krótka" no i rozpiętki nic nie dają bo "środek" mam nie wyrobiony brzegi z prawej i lewej stroni coś tam ruszają i rośnie a reszta stoi ,niestety nie mogę dać zdjęcia ale wygląda to nieciekawie.Robię różne ćwiczenia od sztangi prostej łamanej, wąsko ,szeroko do hantli i rozpiętek i nic , nie wiem jak mogę zaatakować te mięśnie żeby sie dobrze i równo mogły rozwinąć.Mój trening wygląda następująco 4serie od 8-12 powtórzeń z 4ro krotnym zwiększaniem obciążenia i na dobicie biorę na szeroko hantle i rozpiętki oczywiście.Nie wiem może to moja genetyka a może błędy w treningu no i w sumie też nie mam wielkiej mocy tych partii mięśni na klatę biorę prawie mniej niż na barki ... Prosiłbym o poradę albo jakiś trening na włączenie wszystkich partii "klaty" z góry dziękuję i pozdrawiam
myśle że problem tkwi w technice poprostu wyciskasz bardziej barkami i tricepsami poczytaj troche o technice wyciskania.Możesz również spróbować wyciskania ze sztangielkami chwytem młotkowym ale myślę że najlepszmy rozwiązaniem będzie poczytać o prawidłowej technice i wtedy wyciągnij wnioski
1265716518000
C.O.
Wysłana - 09 lutego 2010 13:03
prawdopodobnie przedmowca ma racje...techniaka;].ale mozesz tez sprobowac robic np hantlami lecz bez zmiany ciezaru...wez np ciezar taki ktorym zrobisz 4x10.i gdy bedziesz robic np skos w gore to rob go bardzo powoli opuszczaj rece do oporu i podnos rownie wolno i dokladnie nie obijaj ciezarow...gdy bedziesz spuszczał ciezar znow ku dolowi nabieraj duzo powietrza aby klatke jeszcze bardziej rozciagnac...;]pzdr
1265717004000
Rafol
Wysłana - 09 lutego 2010 13:17
Chyba w tym tkwi problem ,dziękuję bardzo pomyśle nad tym czy wykonuje te ruchy prawidłowo,no i poczytam na temat prawidłowego wykonywania powtórzeń.
1265717844000
Jodełko
Wysłana - 09 lutego 2010 13:45
twoja wypowiedz jest BARDZO CHAOTYCZNA. WYraź to jeszcze raz dobrze...
"A sprawa wygląda następująco nie mogę wyrobić ogólnej masy klatki ,nie mogę jej rozciągnąć jest "krótka" no i rozpiętki nic nie dają bo "środek" mam nie wyro" rozciągnąć tzn góra-dół czy na boki?
Co ci moge poradzić? Spróbój pompek na poręczach! werrsja na klate, jako pierwsze lub drugie ćwiczenie. Prócz tego hantle młotkowo bym widzial gdzieś lub / i hantle floarowe. Na pewno ktoreś na skosie w góre. Do tego rozpiętki z linkami z wyciągów dolnych leżąc płasko (mogą być same wyciągi, albo kombinowane z hantlami) 3-4 ćwiczenia na kalte, 1 heavy ciezkie w ktorym idizesz w przod z cierzarem. Do tego asysta - też cciezkie po 8 powotrezń ale mind muscle musi być i "izolacje" 1-2 I zrezygnował bym ze sztangi, do tego poprawa z technką, ściaganie łopatek, pozycja techniczna ciągle i pracujemy klatką.
Dzięki bardzo ,haotycznie bo nie wiem jak to wyrazić ,wszystkie wypowiedzi analizuje i w każdej jest coś co mi pomoże a napewno "kłania" sie u mnie technika poprawnego wykonywania , dzięki jeszcze raz ,może ktoś jeszcze coś wymyśli, no jak sie tego nie widzi to ciężko coś podpowiedzieć.
1265722454000
jontek8
Wysłana - 09 lutego 2010 19:03
spróbuj też technik na rozciaganie mięśni klaty , one w niektórych przypadkach bardzo wiele dają pozdro
"Nie walczysz - przegrywasz ,walczysz - wygrywasz lub przegrywasz .Wybieram to drugie "