1. W moim rozumieniu posiłki można sklasyfikować na 2 grupy - okołotreningowe (3 w ciagu dnia?) oraz pozostałe (nazywane dalej zwykłymi). Dobrze rozumiem? Czy może w śniadaniu i/lub posiłku na noc należy wprowadzić jakieś modyfikacje? Prosze równiez o przykładowe posiłki (nie ważna ilość składników, chodzi o proporcje) z podziałem na odpowiedni grupy (nie wiem czy dwie czy więcej) lub link jesli w jakims temacie wymieniono duzo przykladow (znalazlem conawyzej pare).
2. Czy w dni nietreningowe należy jeść wyłącznie "zwykłe" posiłki?
3. Wszędzie czytam, że majonez ze sklepu to zło. Na etykiecie majonezu natomiast wyczytalem, ze zawiera malutko tłuszczy nasyconych. Pozostałe to tłuszcze trans czy o co chodzi?
4. Jajo jest dobre. Oliwa z oliwek jest dobra. Zatem na moj rozum, domowy majonez zrobiony z tych wlasnie skladnikow to samo zdrowie (oczywiscie w granicach rozsadku), natomiast z tego co wyczytałem m.in. na tym forum, jest to jedynie mniejsze zło. Jak to z tym domowym majonezem jest? Ma on jakieś wady?
5. Czy ketchup i/lub musztarada maja jakies negatywne właściwości?
6. Lubie sobie wszamać kawe z mlekiem bez cukru + lody. Najlepiej takie cos zjesc zaraz po posiłku, pomiędzy posiłkami czy wyrzucić z diety bo bardzo ją psuje?
Oto moje parametry, gdyby były istotne: 24 lata, 184cm, 84kg, endomorfik Cel: poprawa zdrowia, spadek bf ale niekoniecznie wagi
Regularne klikanie w brzuszek pajacyka powoduje znaczne przyrosty masy mięśniowej. -> [http://www.pajacyk.pl]
1. W moim rozumieniu posiłki można sklasyfikować na 2 grupy - okołotreningowe (3 w ciagu dnia?) oraz pozostałe (nazywane dalej zwykłymi). Dobrze rozumiem? Czy może w śniadaniu i/lub posiłku na noc należy wprowadzić jakieś modyfikacje? Prosze równiez o przykładowe posiłki (nie ważna ilość składników, chodzi o proporcje) z podziałem na odpowiedni grupy (nie wiem czy dwie czy więcej) lub link jesli w jakims temacie wymieniono duzo przykladow (znalazlem conawyzej pare).
zobacz jakąś poprawioną dietę użytkownika i zobacz jak to ma mniej więcej wyglądać
2. Czy w dni nietreningowe należy jeść wyłącznie "zwykłe" posiłki?
jakie zwykłe zdrowe.....
3. Wszędzie czytam, że majonez ze sklepu to zło. Na etykiecie majonezu natomiast wyczytalem, ze zawiera malutko tłuszczy nasyconych. Pozostałe to tłuszcze trans czy o co chodzi?
chodzi o oleje tam dodawane między innymi
4. Jajo jest dobre. Oliwa z oliwek jest dobra. Zatem na moj rozum, domowy majonez zrobiony z tych wlasnie skladnikow to samo zdrowie (oczywiscie w granicach rozsadku), natomiast z tego co wyczytałem m.in. na tym forum, jest to jedynie mniejsze zło. Jak to z tym domowym majonezem jest? Ma on jakieś wady?
jest dobry pod warunkiem ze bedzie na oliwce i jajka bedą z pewnego źródła
5. Czy ketchup i/lub musztarada maja jakies negatywne właściwości?
nie ma pod warunkiem dodatku do potrawy nie spożywania ich w wilekich ilościach
6. Lubie sobie wszamać kawe z mlekiem bez cukru + lody. Najlepiej takie cos zjesc zaraz po posiłku, pomiędzy posiłkami czy wyrzucić z diety bo bardzo ją psuje?
I tu mi vitalmax zabil cwieka. 99 wegli przez cały dzien, a tylko przed i po treningu niby musze 120 wegli wrzucic do 60g białka. Jak to pogodzić?
Kwasy tłuszczowe: nasycone 51g, jednonienasycone 50g, wielonienasycone 9g. Co z tym fantem zrobić? Jak zamienie masło na jakas dobra margaryne będzie ok? Oleju lnianego nie udało mi sie upolować.
Inne uwagi to: Znacznie przekroczone zapotrzebowanie na sód, fosfor i b12 - około 350% zapotrzebowania Niedobór miedzi - 50%
I jeszcze pytania: 1. Jak przygotować płatki owsiany aby miały najwyzsza wartosc odzywcza. Gotowac? Zalac tylko wrzadkiem? Zalać zimną wodą na noc? 2. Czy z płatkami kukurydzianymi tez nalezy cos cudowac? Te zalewam po prostu simnym mlekiem i jem. 3. Czy płatki kukurydziane nadaja sie na posiłek okołotreningowy?
Regularne klikanie w brzuszek pajacyka powoduje znaczne przyrosty masy mięśniowej. -> [http://www.pajacyk.pl]
1281097411000
petr0
Wysłana - 06 sierpnia 2010 19:01
Po poprawkach:
Posiłek 1 (B:31 T:37 W:32): mleko 200g, jaja 180g, musli z rodzynkami i orzechami 40g, oliwa z oliwek 10g
Zapotrzebowanie wg dziennika vitalmax: B:176 T:109 W: 99 kcal: 2086
Zmieniony przez - petr0 w dniu 2010-08-08 16:34:54
1281114104000
petr0
Wysłana - 08 sierpnia 2010 17:44
Somebody help me? Przede wszystkim co z tymi weglami?
1281282273000
lukash_g
Wysłana - 08 sierpnia 2010 18:45
obniz lekko tluszcze a podbij troche węgle
Posiłek 1 (B:31 T:37 W:32): mleko 200g, jaja 180g, musli z rodzynkami i orzechami 40g,
Posiłek 2 (B:32 T: 7 W:58): piers kurczaka 120g, ryż brązowy/kasza/makaron durum 50g, fasola szparagowa 120g, jabłko 15g, oliwa /jesli masz mniej niz 2h między posilkiem i treningiem to bez tłuszczu, warzywa tez nie koniecznie
<TRENING>
Posiłek 3 (B:39 T:15 W:83): banan od razu po treningu, pozniej ryz biały/ziemniaki piers kurczaka 100g,