Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie. Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko. Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym. Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób). Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne, konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Temat: Treść:
Autor

Poziom estrogenu i progesteronu a budowanie masy

4serie

Wysłana - 26 lutego 2010 01:19    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam!

Mam 23 lata, siłownie zacząłem w wieku 14 lat, początkowo sztanga w domu, bez diety, bez planu treningowego, tylko klata :D Potem kilka przerw, i na dobre zacząłem pół roku temu, teraz mam dobrą dietę i porządny trening, tzn ćwiczę co drugi dzień według schematu,
1.klata triceps
2.barki nogi
3.plecy biceps
Ale z przyrostami jest dość ciężko, nie mówię ,że nie ma ich wcale, ale nie tak jak bym sobie tego życzył Głównie się rzeźbię, a nie o to tutaj chodzi:(

Teraz warze 75 kg przy wzroście 178cm

Pomyślałem więc ,że wina może leżeć po stronie hormonów, i zrobiłem sobie progesteron, estrogen i teść+teść wolny

Wyniki są następujące:
Estrogen 34.23 pg/ml (norma 7.63 - 42.59)
Progesteron 1.23 ng/ml (norma 0.2 - 1.4)
Testosteron 650 ng/dl (norma 250 - 900)
Testosteron wolny - wyniki dopiero za tydzień.

Nie mniej jednak już teraz chciałbym się dowiedzieć czy takie wyniki w górnej granicy mogą wpływać niekorzystnie na odkładanie tłuszczu oraz na budowanie masy. Albo na odwrót, czy dało by to jakieś dobre rezultaty gdyby zbić poziom estrogenu do mniejszego poziomu, lekiem np ARMIDEX. Wiem ,że używają go koksiarze na cyklu, ale u nich pewnie też wartości estrogenów są grubo ponad skale. A u mnie jest jeszcze norma.

Chciałbym się także dowiedzieć czy efekt jest w miarę trwały.
Nie jestem znawcą w tym temacie, więc proszę o wyrozumiałość
Bardzo dziękuję wszystkim specjalistą za pomoc!

Waga: 75

Wzrost: 178

Obwód klatki: 110

Obwód ramienia: nie wiem

Obwód talii: nie wiem

Obwód uda: nie wiem

Obwód łydki: nie wiem

Staż na siłowni: 1

Ilość spożywanego białka: 225 z supli+z posiłków roznie

Ilość spożywanych węglowodanów: roznie

Ilość spożywanych tłuszczów: mało

Opis przebytych cykli sterydowych: brak

Trening: (Nie są rozpisane wszystkie ćwiczenia)

klata triceps (rozgrzewka 2 serie)

wyciskanie na płaskiej
wyciskanie na skośnej
rozpiętki hantlami 3x12
podnoszenie całego ciała x4
wyciskanie sztangi waskim chwytem

barki nogi (rozgrzewka 2 serie)

arnoldki sztangielkami
wyciskanie sztangi sprzed głowy
unoszenie sztangielek bokiem w górę
Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia
podciąganie sztangielek wzdłuż tułowia

plecy biceps (rozgrzewka 2 serie)

podciąganie na drążku naturalnie nachwytem
wznosy barków szrugsy
podciąganie sztangielki w opadzie
przyciąganie linki wyciągu dolnego w siadzie płaskim

Cel cyklu: n/a

Odstęp czasowy od ostatniego cyklu: n/a

Poziom BF%: n/a

Tendencja do tycia/chudnięcia (typ budowy): chudy

Stan zdrowia: db

Sklonność do łysienia lub porostu owłosienia: brak

PPM podstawowa przemiana materii: szybka

Wyciskanie leżąc (MAX): 100

Martwy ciąg (MAX): plecy nie pozwalają

Przysiad (MAX): 170

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 26 lutego 2010 05:40 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł
Fitmax - Kreatyna

CENA: 67.50zł
SFD - SFD 100% Pure Power

CENA: 4.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

iizziikk

Wysłana - 26 lutego 2010 05:40    Edytuj Cytuj
na prochu masy nie zrobisz
wperdalasz 3g b/kmc z prochu chlopie i gdzie podstawy diety ?
masz 75 kg wiec dieta z bilansem na +
wegli 4-5 gram to zrobisz mase a nie stekasz o rzeźbie jesli hvja jesz albo jesz z prochu

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."
Specjalista -

4serie

Wysłana - 26 lutego 2010 09:40    Edytuj Cytuj
Sorki, źle to przeliczylem, wziąłem sobie wage kuchenną i sprawdzilem ile dokładnie, i bedzie tego ze 130 w dni treningowe, bo w nietreningowe odpada porcja białka po treningu, ale z diety też jest dość dużo, codziennie rano jajecznica z 5 bialek i 3 żółtek, za jakis czas jakies owoce, potem obiadek, ryż ciemny + ważywa + przeważnie pierś, potem znów coś zdrowego dojadam, na prawdę róznie, kolacja to ciemne pieczywo, żytni chleb na zakwasie ze schabikiem domowej roboty lub jakas rybka.
Staram się jeść na +, ale nie za dużo bo mam troche tłuszczyku na brzuchu, którego nie umie spalić, boje się że wysokie estrogeny mogą to powodować.

Aras84

Wysłana - 26 lutego 2010 11:16    Edytuj Cytuj
z tego co piszesz to malutko tego białka......
Ekspert -

4serie

Wysłana - 26 lutego 2010 13:09    Edytuj Cytuj
No niestety, musiałbym cały dzień siedzieć i jeść
Ale nie o tym jest ten temat, pytam czy podwyższony poziom tych hormonów może mieć negatywny wpływ czy raczej nie.

flex1976 NO PAIN NO GAIN

Wysłana - 26 lutego 2010 17:03    Edytuj Cytuj
wyniki masz w normie ,więc szukaj przyczyny gdzie indziej

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone.Wszechświat i ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
Ekspert -

kukix

Wysłana - 27 lutego 2010 16:03    Edytuj Cytuj
jak chcesz to kup sobie nolvadex. nie zaszkodzi i zobaczysz co sie dzieje..

na prolaktyne jest bromergon z 6 zł.. tylko po nim takie dziadoskie pryszcze ropne wyskakują..

webmaster

4serie

Wysłana - 28 lutego 2010 02:21    Edytuj Cytuj
Dzięki za odpowiedź kuklix, pisałem wyżej o progesteronie, a nie o prolaktynie, bo prolaktyny nie testowałem. Odnośnie nolvadex-u, to jaką byś proponował dawkę tego leku, by symulować poziom estrogenu na poziomie około 10-15 pg/ml, zamiast aktualnego 35 (norma 7.63 - 42.59). Rozumiem ,że jak zrobie badania po miesiącu to poziom estrogenu będzie na tym samym poziomie? Bo nolvadex nie blokuje wydzielania tylko ogranicza wchłanianie, mam rację?

A teraz najważniejsze, jeśli się okaże, że po miesiącu stosowania są lepsze przyrosty + odtłuszczę wreszcie brzucho, to czy jak przestanę brać nolvadex to wszystko będzie po staremu czy jednak będzie to efekt w pewnym stopniu trwały?
I czy długotrwałe stosowanie może dać jakieś skutki uboczne?

flex1976, wyniki są w normie, tak mi powie kazdy lekarz(dlatego też się do niego nie udałem), ale chyba jest roznica jak ktoś ma teścia w gornej granicy lub ponad, a "damskie" ma w dolnej.
Czy wolał byś mieć teścia w dolnej a "damskie" w górnej?

Jeśli nie było by to ważne, to nie było by tutaj działu doping :P

Z drugiej jednak strony trochę mnie to zastanawia, niby cudowny lek, poziom teścia idzie w góre, poziom "damskich" w dół, bez skutków ubocznych. Jeśli było by tak kolorowo to każdy by to szamał, a tak jednak nie jest :P Jest na forum jakaś osoba która jadła ten lek, bez cyklów sterydowych?

Zmieniony przez - 4serie w dniu 2010-02-28 02:39:21

kukix

Wysłana - 28 lutego 2010 13:47    Edytuj Cytuj
nolvadex jest stosunkowo bezpieczny.. dużo bardziej bezpieczny niż np clomid...

tak nolvadex blokuje produkcje.. czyli nie bedziesz produkował nowego estrogenu, ale ten co jest to bedzie.. z tego co wierm to jak masz progesteron to prolaktyne też...

Inną sprawa jest to, ze możesz miec lekką niedoczynnośc tarczycy.. to co u mnie wykryto miesiac temu :/

Przez to nie można zrzuicić sadła.. zrób badanier TSH i T4.. to najwazniejsze jest.. zalezności są takie.. jezeli masz niedoczynnośc tarczycy to masz podwyższoną prolaktyne a jak prolaktyne podwyzszoną, to masz niższy testosteron i wyższe estrogeny i obniżone FSH.. takie zaleznościwyyczytałem w internecie..

webmaster

kukix

Wysłana - 28 lutego 2010 13:48    Edytuj Cytuj
czytałem w gazecie ze clomid kulturyści na zachodze jedza normalnie na codzięń jako koks..

webmaster

4serie

Wysłana - 03 marca 2010 12:36    Edytuj Cytuj
Dziś odebrałem wyniki testosteronu wolnego, i miłe zaskoczenie:
44.3 pg/ml z normą u mężczyzn 4.5 - 42.0

Więc ponad normę, chyba nic nie daje lepszej mobilizacji do dalszych cwiczeń jak dobre wyniki

A odnośnie estrogenu pójdę do rodzinnego i spytam co można z tym zrobić, może wtedy nie będzie tyle wody zatrzymane i tłuszczyk z brzuszka skończy się odkładać.

kukix, dla ciebię sog za zaangażowanie

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Poziom estrogenu i progesteronu a budowanie masy

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.