Porady dla cierpiących na trądzik [z własnych doświadczeń]
Loorien
Wysłana - 18 grudnia 2009 09:26
Sprawdź swoje BMI
Witam. To mój pierwszy artykuł na forum, mimo że przeglądam Was już 3 rok. Mam 20 lat, z trądzikiem męczyłem się przez około 3-4 lata.
Moja przygoda z tym przekochanym fantem zaczęła się jakoś na początku liceum, gdy po raz pierwszy zacząłem sięgać po papierosy i alkohol. Mam wiele teorii na temat co spowodowało u mnie ten wysyp. Jako nastolatek na pewno nie przywiązywałem uwagi do tego co jem. Rozpieszczany przez rodziców codziennie faszerowany byłem masą chipsów, cukierków itp.I tak do 17 roku życia, kiedy w końcu powiedziałem sobie, że syfy na twarzy muszą mieć swoje źródło.
Zacząłem pić 2-3 litry wody dziennie, przestałem zjadać po 2-3 paczki chipsów dziennie, ograniczyłem spędzanie czasu przed komputerem i wziąłem się za jazdę na rowerze [40-60km dziennie], trochę przebywania na słońcu, żadnych ostrych przypraw, żadnej czekolady, ograniczyłem smazone potrawy, do golenia zawsze nowa maszynka [osobiście używam Wilkinsona z dwoma ostrzami + pasek nawilżający], wyparzona, pianka do golenia Nivea. Zadbać, aby skóra była zawsze nawilżona, a nie tłusta.
Na wlasnym przykładzie wiem, że doskonale się sprawdza powiedzenie 'Jesteś tym, co jesz'.
Wiem, że napisałem banały, które każdy zaawansowany gracz przeciwko trądzikowi wie od dawna, jednak pisząc to, mam nadzieje że chociaż jedna osoba na sto, która odwiedzi ten temat zastanowi się nad tym co bierze do ust.
Kolego wszystko ładnie,pięknie ale może u Ciebie:) Ogólnie nie sprawdzają się te rzeczy które wypisałaś w 95% przypadków... Większą rolę odgrywają geny, hormony oraz podatność skóry na trądzik...:)Pozdro!!!:)
1261151076000
Gladiator4
Wysłana - 18 grudnia 2009 16:46
Ale masz racje że ograniczenie niektórych rzeczy w diecie pomoga w walce z Trądzikiem:)Szczególnie produkty roślin kakaowca:) czyli np. czekolada
1261151182000
Loorien
Wysłana - 18 grudnia 2009 18:02
Czyli można powiedzieć, że mam szczęście w nieszczęściu. : ) Nie napisałem tego w pierwszym poście, ale raczej to są porady dla ludzi, którzy borykają się z łagodną odmianą tego schorzenia.
Zmieniony przez - Loorien w dniu 2009-12-18 18:03:20
1261155766000
Scorpion17
Wysłana - 18 grudnia 2009 20:05
To co jemy ma ogromny wpływ na trądzik, wiem to po sobie. Niektóre potrawy powodują wręcz wysyp pryszczy.
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
1261163111000
malutka_k
Wysłana - 18 grudnia 2009 22:26
były tematy o wpływie niektórych produktów w diecie na trądzik
Specjalista -
1261171586000
Skeba
Wysłana - 24 grudnia 2009 22:42
Ograniczyłem komputer ? Jest jakoś udowodnione naukowo, że spędzanie przed kompem powoduje wypryski na twarzy ?
Przerzucanie żelastwa - hobby, które uzależnia.
1261690949000
nioonia
Wysłana - 25 grudnia 2009 18:57
nie wiem kolego skeba, czy szukasz zaczepki, ale jesli tak to marnie ci idzie i uwazaj. nie trzeba byc bardzo inteligentnym, zeby domyslec sie co autor mial na mysli mowiac, ze ograniczyl spedzanie czasu przed kompem.
Specjalista -
1261763868000
Skeba
Wysłana - 25 grudnia 2009 19:17
nie wiem kolego skeba, czy szukasz zaczepki, ale jesli tak to marnie ci idzie i uwazaj. nie trzeba byc bardzo inteligentnym, zeby domyslec sie co autor mial na mysli mowiac, ze ograniczyl spedzanie czasu przed kompem.
Nie jest to zaczepka, ale to ty masz problem z wyłapaniem tego, nie ja. Pytam się na poważnie, bo nie od pierwszej osoby słyszę, ze dlugie spedzanie przed komputerem zle wplywa na cere i mnie to smieszylo. Chce wiedziec, czy udowodonione jest to. Wyluzuj trochę.
Przerzucanie żelastwa - hobby, które uzależnia.
1261765063000
nioonia
Wysłana - 25 grudnia 2009 19:51
wyrywasz zdanie z kontkekstu... co innego, gdyby tam bylo, ze ograniczyl komputer i juz, a nie ze zamiast tego wzial sie za sport, aktywne spedzanie czasu etc.
Specjalista -
1261767116000
Skeba
Wysłana - 25 grudnia 2009 20:03
Droga *Nioonio, pozwolę sobie przytoczyć jego wypowiedź. Zacząłem pić 2-3 litry wody dziennie, przestałem zjadać po 2-3 paczki chipsów dziennie, ograniczyłem spędzanie czasu przed komputerem i wziąłem się za jazdę na rowerze [40-60km dziennie], trochę przebywania na słońcu, żadnych ostrych przypraw, żadnej czekolady, ograniczyłem smazone potrawy,
Widać na tacy, że podał to jako element, który mu pomógł w walce z trądzikiem, dlatego moje pytanie tak brzmiało.