Czy lepiej jest ćwiczyć klata(ławka prosta,pod skosem,rozpiętki)+biceps(sztanga podchwyt+nachwyt, sztangielki młotkowo)jednego dnia, czy też poświęcić więcej czasu i ćwiczeń na te pojedyńcze partie cwicząc w różne dni. Co daje lepsze efekty. Czy biceps ćwiczyć tylko raz w tygodniu czy więcej, bo klatę zapewne raz na tydzień starczy.Może są jakieś inne lepsze ćwiczenia na rozrost tych mięśni.
Ćwicz kiedy nie możesz. Musi boleć, aby rosło. Żyj aby kochać.
Proponuję ,zanim poprosisz kogoś o pomoc w Forum-wypełnij najpierw profil-nic o Tobie nie wiadomo-jak długo trenujesz,ile masz lat,ile ważysz,itd?Dopiero wtedy będzie można udzielic Ci jakichkolwiek rad.Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ambitnych "Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym" Michail
Na klatke nie powinieneś mieć więcej serii niż 12 !!! Jeżeli chcesz Cwiczyć na rozrost klatki to proponuje Ci takie serie robić :
Ławka pozioma i skośna 1 seria 12 powtórzeń 2 10 3 8 4 12
wiesz zapewne że jak masz 12 powtórzeń to bierzesz mniejszy ciężar , a jak 8 to mniejszy i tak sobie dobieraj !!! PAMIĘTAJ O TYM ŻE MUSISZ ROBIĆ DOKŁADNIE TYLE POWTÓRZEŃ ILE NAPISAŁEM !!! I TAK ŻEBYŚ SIĘ MĘCZYL PRZY TYM I ŻEBY OSTATNIE POWTÓRZENIE CIEBIE MĘCZYŁO !!!
A na biceps to proponuję zwykłe bicepsy przy lusterku na stojąco :) 4x15 :) ciężar dowolny ja ćwiczę 7 kilowymi a czasami 10 :)
Wtedy jak jesteś załamany to ćwicz, a gdy jest wszystko wporządku to ćwicz aby się nie załamać :)
Wtedy jak jesteś załamany to ćwicz, a gdy jest wszystko wporządku to ćwicz aby się nie załamać :)
1013436483000
Mawashi
Wysłana - 11 lutego 2002 15:19
bxp - jak masz cos pisac to pisz z sensem bo inaczej bede musial kasowac takie wypowiedzi.
"wiesz zapewne że jak masz 12 powtórzeń to bierzesz mniejszy ciężar , a jak 8 to mniejszy i tak sobie dobieraj !!! PAMIĘTAJ O TYM ŻE MUSISZ ROBIĆ DOKŁADNIE TYLE POWTÓRZEŃ ILE NAPISAŁEM !!! I TAK ŻEBYŚ SIĘ MĘCZYL PRZY TYM I ŻEBY OSTATNIE POWTÓRZENIE CIEBIE MĘCZYŁO !!!
A na biceps to proponuję zwykłe bicepsy przy lusterku na stojąco :) 4x15 :) ciężar dowolny ja ćwiczę 7 kilowymi a czasami 10 :)"
Co to ma znaczyć ? Ciezar dowolny ? to 2 kilo twz wystarczy ? A moze 4 ? Ja np. robie 22 kg sztangielkami to tez dobrze ? Chyba zle bo po 8 razy ...
Przykladowy plan na klatke i bic :
Klata :
1. wyciskanie na lawce skosnej 4 x 10 2. rozpietki na plaskiej 3 x 12 3. Sciaganie linek do dolu 3x 12-15
Biceps:
1. Uginania ze sztangielkami stojac 3x 10 2. Uginania ze sztanga na modlitewniku 3x 12
Do cwiczen dobierasz takie obciazenie bys mogl poprawnie technicznie wykonac cwiczenie. Dla kazdego cwiczacego ciezary sa sprawa indywidualna, dlatego podajemy ilosc serii i powtorzen, ciezar dobieracie sami. Jezeli w ostatniej serii danego cwiczenia wykonaliscie bez problemu zalozona ilosc powt. to na nastepnym treningu zwiekszacie nieco obciazenie.
Pozdrawiam, Mawashi
Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym. **Moderator Działu Trening**
Moderator dz. Trening w domowych warunkach
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Ekspert -
1013437148000
freddie12
Wysłana - 10 stycznia 2010 23:34
mawashi. ja robie bic na jednym treningu z tricem. czy to dobre połaczenie??? dodam ze kazda grupa miesniowa robie mniej wiecej 2 razy w tygodniu. to znaczy moj plan przedstawia sie tak: 1 dzien - klata, barki 2 dzien - grzbiet i nogi 3 dzien - bic i tric 4 dzien odpoczynek i powtarzam cykl. jak myslisz czy to dobry plan???
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeżba to zabawa a masa podstawa;)
1263162893000
czemon
Wysłana - 11 stycznia 2010 00:31
ty *******ony archeologu !! temat z przed 8 lat tempaku !!
2 kroki w przód jeden w tył i tak do usranej śmierci
1263166294000
freddie12
Wysłana - 11 stycznia 2010 14:56
rzeczywiscie
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeżba to zabawa a masa podstawa;)