Tutaj bede (moze bedziemy ) pisac o polskich pilkarzach, ktorzy graja w ligach zagranicznych Ja zaczne zrodlo onet.pl
Anglia: Rasiak bohaterem meczu!
Grzegorz Rasiak został bohaterem meczu angielskiej Championship pomiędzy Derby County a Nottingham Forrest. Spotkanie zakończyło się remisem 2:2, a Polak dwa razy wpisał się na listę strzelców.
Rasiak w 12. minucie otworzył wynik, gdy wykorzystał dokładne podanie Mortena Bisgaarda i strzałem głową z 9 metrów pokonał golkipera gospodarzy.
Nottingham wyrównał w 36. minucie, zaś w 69. objął prowadzenie. Na 12 minut przed końcem meczu Rasiak popisał się kolejnym celnym strzałem głową. Tym razem Polakowi podawał Chris Makin.
Rasiak wpisał się do sędziowskiego protokołu jeszcze w 55. minucie, kiedy to obejrzał żółtą kartkę.
Polski napastnik zdobył już w tym sezonie 14 bramek w Championschip.
Euzebiusz Smolarek wpisał się na listę strzelców w meczu 23. kolejki Bundesligi. Drużyna Polaka. Borussia Dortmund, wysoko pokonała FSV Mainz 3:0.
Polak otworzył wynik spotkania w 28. minucie. Po doskonałej akcji Larsa Rickena z bliskiej odległości skierował piłkę do bramki.
W 54. minucie na 2:0 podwyższył Jan Koller, zaś 20 minut później wynik ustalił najlepszy na boisku Ricken. ---------------- Rasiakowi niezle idzie zeby tak w kadrze gral... A Smolarek do odkad przyszedl do BVB to wymiata
To była dobra kolejka na niemieckich boiskach dla polskich piłkarzy. Aż czterech zawodników z naszego kraju, występujących w I i II lidze niemieckiej, znalazło uznanie w oczach dziennikarzy DPA.
Jacek Krzynówek, mimo że jego drużyna przegrała, uznany został za jednego z najlepszych zawodników spotkania HSV - Bayer (1:0).
Na wyróżnienia, ale w 2. Bundeslidze zasłużyli także: Łukasz Szukała (TSV Monachium), Radosław Kałużny (Rot-Weiss Essen) i Andrzej Juskowiak (Erzgebirge Aue).
------
Rasiak: Chcę grać w Premiership
W miniony weekend Grzegorz Rasiak nie zdobył bramki, ale Derby County znów wygrało. Drużyna Polaka pokonała 1:0 Plymouth, a reprezentacyjny napastnik sprawiał sporo kłopotów obrońcom rywali.
- Najlepiej spisywaliśmy się w pierwszej połowie. Dobrze prezentował się cały zespół. Uderzyłem raz prawą nogą z woleja, ale piłka przeleciała nad poprzeczką. (…) Z kolei po moim strzale głową skutecznie interweniował bramkarz – powiedział Rasiak dla „Przeglądu Sportowego”.
- Do wicelidera mamy dziewięć punktów straty i jedno rozegrane spotkanie więcej, zatem nie będzie łatwo. (…) Chcę grać w Premiership w Derby i wierzę, że tak się stanie. Ustaliłem już z klubem warunki dwuletniego kontraktu i czekam na awans – dodał Rasiak.
-------------- Kukiełka: Gol dodał mi wiary w siebie
W miniony weekend kibicom przypomniał się Mariusz Kukiełka. Były piłkarz Wisły Kraków strzelił bramkę dla Dynama Drezno w wygranym 2:0 meczu z Alemannią Aachen.
- Ten gol to nic szczególnego. Po prostu wykorzystałem dośrodkowanie w pole karne z lewej strony. Ale oczywiście cieszę się, bo była to moja pierwsza bramka w nowym klubie. Ten gol dodał mi wiary w siebie – powiedział Kukiełka dla „Super Expressu”.
- Zagrałem do tej pory we wszystkich sześciu meczach. Cieszę się, że trener ma do mnie zaufanie, a jak staram się odwdzięczyć mu jak najlepszą grą – dodał Kukiełka.
dobry wystep polakow w miniony weekend w ligach zagranicznych
Euzebiusz Smolarek zachwycił w kadrze w roli jokera, a fachowy magazyn "Kicker" uznał Polaka najlepszym transferem zimy w Bundeslidze - pisze "Przegląd Sportowy".
Okładka najnowszego wydania "Kickera", na pierwszym planie Euzebiusz Smolarek.
W rankingu niemieckiego magazynu na pierwszym miejscu jest polski pomocnik, a potem... długo nic.
Dziennikarze "Kickera" podzielili zimowe transfery w Bundeslidze na kilka kategorii. W najwyższej - "strzał w dziesiątkę" - nie znalazł się nikt. W kolejnej - "znaczące wzmocnienie" - widnieje nazwisko jednego zawodnika - Euzebiusza Smolarka, który został wypożyczony z Feyenoordu Rotterdam do Borussii Dortmund.
"Szybkość, przytomność pod bramką i duża wytrzymałość to zalety, którymi Smolarek przyczynił się do lepszej gry czarno-żółtych" - napisał "Kicker".
Zdjęcie Smolarka zdobi nawet okładkę tego znanego na całym świecie niemieckiego periodyku.
Dziennikarze "Kickera" oceniali także transfery w 2. Bundeslidze. W kategorii "strzał w dziesiątkę" znaleźli się m.in. dwaj Polacy - Mariusz Kukiełka (Dynamo Drezno) i Radosław Kałużny (Rot-Weiss Essen).
Spośród czwórki Polaków występujących w rosyjskiej Wyższej Ligi w meczach 16. kolejki na boisku pojawiło się tylko dwóch - Mariusz Jop i Krzysztof Łągiewka. Nie zagrali natomiast Wojciech Kowalewski i Damian Gorawski.
W spotkaniu dwóch "polskich" drużyn FK Moskwa Mariusza Jopa pokonało na wyjeździe Szynnik Jarosławl Krzysztofa Łągiewki. Obaj Polacy przebywali na boisku po 90 minut i zostali ukarani żółtymi kartkami.
Wyniki 16. kolejki:
Lokomotiw Moskwa - Terek Grozny 4:0 CSKA Moskwa - Dynamo Moskwa 2:0 Krylia Sowietow Samara - Rostów 1:1 Saturn Ramieńskoje - Spartak Moskwa 1:1 Szinnik Jaroslawl - FK Moskwa 0:1 Tom Tomsk - Ałania Władykaukaz 1:0 Torpedo Moskwa - Rubin Kazań 1:1 Zenit St Petersburg - Amkar Perm 5:1
Drugie miejsce Krzynówka w rankingu "Kickera"
Jacek Krzynówek, pomocnik Bayeru Leverkusen i reprezentacji Polski, znalazł się na drugim miejscu w rankingu znanego niemieckiego periodyku "Kicker".
Polak to zaszczytne miejsce zajął w kategorii ofensywnie grających skrzydłowych. Krzynówka wyprzedził tylko pomocnik Bayernu Monachium i reprezentacji Niemiec Bastian Schweinsteiger.
Obaj zawodnicy, wraz z pięcioma innymi piłkarzami znaleźli się w kategorii "w dalszym kręgu". Wyżej cenionymi są - "klasa światowa" i "klasa międzynarodowa", ale w nich dziennikarze "Kickera" nie sklasyfikowali żadnego zawodnika.
Krzynówek-bayer leverkusen Smolarek-BVB żurawski-celtic glasgow Mila-austria Wiedeń Niedzielan-NEC nijmegen dudek-liverpool to wielkie gwiazdy reprezentacji grający za granicą
Real Madryt 9 krotny zdobywca Champions Laegue
1121079456000
BPL-G
Wysłana - 13 lipca 2005 13:50
Grzesiu Rasiak
Znawca -
1121255415000
erminho
Wysłana - 18 lipca 2005 14:53
Boruc: Tym razem ja zagram
Bramkarz warszawskiej Legii, wypożyczony na rok do Celtiku Glasgow Artur Boruc przesiedział całe spotkanie sparingowe z Fulham Londyn na ławce rezerwowych. W bramce stanął David Marshall.
- Dwa treningi to za mało, żeby od razu grać - mówi Boruc. - Czy podobał mi się Marshall? Nie. Uważam, że jest brzydki . Trudno mi go ocenić, bo nie miał za wiele roboty. Tylko raz, w pierwszej połowie meczu, znakomicie obronił nogą mocny strzał z bliska.
- Czekam na swoją szansę. We wtorkowym sparingu z Leicester to ja wyjdę w pierwszym składzie. A wcześniej, jeśli tylko Maciek Żurawski będzie miał ochotę, poćwiczę z nim karne .
Polscy piłkarze strzelają za granicą Żródło: Fakt, 18-07-05, 09:39
Polscy piłkarze strzelają za granicą aż miło. W weekend zdobyli siedem goli. Skuteczności nie traci Mirosław Szymkowiak - informuje dziennik "Fakt".
Pomocnik Trabzonsporu zdobył 2 bramki w wygranym 4:1 sparingu z reprezentacją Kataru. Również dwa gole, w meczu z Ravensburgiem, strzelił dla Herthy Berlin Artur Wichniarek.
Gola dla NEC Nijmegen zdobył Andrzej Niedzielan. Napastnik reprezentacji Polski strzelił na 1:0 w zakończonym remisem 2:2 meczu z tureckim Gaziantepsporem.
Dobre wrażenie zrobił też walczący o miejsce w Kaiserslautern Kamil Kosowski. Grał nieco ponad 20 min, ale strzelił jedyną bramkę w przegranym przez czerwone Diabły 1:2 sparingu z Aue. Świetnie zadebiutował w Superfung Pasching Radosław Gilewicz. Były reprezentacyjny napastnik strzelił gola, a jego zespół pokonał czeski FC Slovacko 2:0.
Pomocnik Borusii Dortmund Euzebiusz Smolarek zaliczył asystę w pierwszym meczu 3. rundy Pucharu Intertoto z Sigmą Ołomuniec. Ebi przez 79 minut szalał na prawym skrzydle, ale jego drużyna tylko zremisowała 1:1.
Menedżer Derby County, Phil Brown, podał nazwiska i numery na koszulkach piłkarzy, którzy grać będą w drużynie w przyszłym sezonie. Na liście znajduje się napastnik reprezentacji Polski, Grzegorz Rasiak.
Wszystko wskazuje więc na to, że przed nadchodzącym sezonem nie zmieni barw klubowych i ciągle będzie zawodnikiem "Baranów".
Rasiak w sezonie 2005/06 występować będzie z numerem 9. W poprzednim najlepszy strzelec Derby grał z numerem 18.