Witam, Mam pytanie dotyczące podwójnej szczęki. Zdziwił mnie fakt, iż nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie na to jak powinno się trzymać podwójną szczękę. Chodzi o to, czy mieć zamknięte usta czy trzymać je tak by sięgały tylko do dziurek. Podczas ostatniego treningu rozciąłem sobie wargę o otwór w szczęce i stąd moje pytanie. Przy okazji, czy szczęka dolna ma być tuż przy ściance ochraniacza, czy może być lekko oddalona od niej, bo minął dzień, a mnie bolą dolne zęby od treningu i nie wiem czy źle jej nie uformowałem.
Proszę nie odpowiadać typu "kup pojedyńczą" itp., bo mam krzywe dolne zęby przez co rozcinają mi wargę.
Zmieniony przez - d4jvid0 w dniu 2009-12-16 23:42:32
Nosząc podwójną szczękę musisz mieć bardzo dobrą kondycję, więc nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Szczęka pojedyńcza również chroni zęby dolne i łatwiej się w niej oddycha. Z doświadczenia wiem, że podczas walki nie myśli się jak szczęka w danym momencie się ułożyła.
ja tez mam krzywe dolne zeby i nosze tylko gorna, o wiele lepiej sie oddycha i nie mam az takich problemow z rozcinaniem warg, ale jak chlopaki pisza, jesli wolisz podwojna to taka zakladaj, jak pierwszy raz na kickboxingu mialem sparingi i trener zobaczyl u mnie podwojna szczeke to odrazu kazal mi ja zmienic na pojedyncza tylko na gore, wiec cos w tym musi byc...
jesli wiesz ocb to tRiP
1261004328000
vexen
Wysłana - 17 grudnia 2009 07:18
Ja noszę tylko górną ,mam kumpla który trenuje 3lata i nosi podwójną przyzwyczaił się po prostu ,ale i tak ja preferuje pojedyńczą .
KB/MT/MT + BJJ
1261030739000
drRzezio
Wysłana - 17 grudnia 2009 09:49
Jak wyżej. Kup sobie górną termokształtowalną. A tą podwójną wyrzuć. W podwójnej pod koniec walki nie będziesz mógł oddychać - za mały przepływ powietrza.
Od 08.2010 ON
1261039750000
T-FIGHTER
Wysłana - 17 grudnia 2009 11:40
no i w podwójnej zaplujesz przeciwnika
"Bo wykonać mi trzeba dzieło wielkie, pilne, Bo z tych kruszców dla siebie serce wykuć muszę, Serce hartowne, mężne, serce dumne, silne." Leopold Staff - Kowal