Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Po raz kolejny redukcja do oceny :)

Lugh

Wysłana - 21 lutego 2010 16:38    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, bez zbędnego owijania w bawełnę wklejam dietę do oceny przez kogoś mądrzejszego ode mnie ;) Jest to przykładowy dzień z diety, którą ułożyłem jakiś rok temu (na podstawie informacji z sfd) i stosowałem przez kilka miesięcy razem z ćwiczeniami na siłowni. Wtedy jednak nie dawałem jej do oceny. Efekt jakiś był, choć bez rewelacji. Ale przyznaję bez bicia, że dieta nie była przestrzegana w 100% Teraz chciałbym wrócić do niej i do ćwiczeń, bo się zapuściłem strasznie :(
Tytułem wyjaśnienia - mam 176 cm wzrostu i w tej chwili 80 kg wagi. Nie jest to chyba strasznie dużo (choć nie przypominam sobie żebym tyle ważył), ale mam bardzo otłuszczony brzuch (jakieś 99/100 cm w obwodzie). Z tego też powodu myślę o redukcji. I tak - wiem, że tłuszczu nie pali się tylko z brzucha ;) Celem jest redukcja, nawet może niezbyt szybka, ale skuteczna :)

Białko 2 g/kg masy ciała
Tłuszcze 1 g/kg masy ciała
Węglowodany 1,4 g/kg masy ciała

Posiłek 1:
Płatki owsiane górskie- 50 g
Jogurt naturalny- 120 g
Jajko- szt. 2
Oliwa z oliwek- łyżka stołowa, czyli jakieś 15 g chyba
Omega-3- 1 kaps.
Czasem jest to w formie placków owsianych

W pracy niestety kawa z cukrem (jest to jedyny punkt diety, który nie podlega dyskusji ;) )

Posiłek 2:
Serek wiejski- 200 g
Orzechy laskowe- 25 g
Pomidor cały- średnio pewnie jakieś 75g

Posiłek 3 (przedtreningowy):
Pierś z kurczaka- 150 g
Makaron pełnoziarnisty- 50 g
Omega-3- 1 kaps.

Posiłek 4 (potreningowy):
Makaron pełnoziarnisty- 50 g
Pierś z kurczaka- 150 g
Brokuły- 50 g
Oliwa z oliwek- 15 g

Posiłek 5:
Ser twarogowy półtłusty- 150 g
Oliwa z oliwek- 10 g

Jak widać jest 5 posiłków i więcej nie dam rady wcisnąć. Łącznie jest 1955 kcal. Dziennik posiłków pokazuje, że trochę przekroczyłem założone wartości (tłuszcze i węgle), ale nieznacznie.

Za wszelkie sugestie, uwagi i konstruktywną krytykę dzięki :)

Waga: 80

Wzrost: 176

Obwód klatki: b/d

Obwód ramienia: 35

Obwód talii: 99/100

Obwód uda: 56

Obwód łydki: 39

Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: nie mam pojęcia, ale dużo

Aktywność w ciągu dnia: Praca biurowo-siedząca

Uprawiany sport lub inne formy aktywności: W tej chwili właściwie tylko basen raz na jakiś czas. No i regularnie bilard, ale to mi raczej nie pomoże ;)

Odżywianie: W tej chwili diety żadnej nie trzymam, jem wszystko, niestety łącznie z różnymi fast-foodami.

Cel: redukcja rozłożona w czasie

Ograniczenia żywieniowe: nie stwierdzono

Stan zdrowia: o ile wiem nie jest najgorzej

Preferowane formy aktywności fizycznej: Siłownia 2x w tyg. (na 3x raczej nie będzie możliwości),
regularnie basen 1x w tyg.,
jak zrobi się cieplej to chciałbym dorzucić bieganie (raczej w formie interwałów)

Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: Nic, chyba że omega-3 też się tu kwalifikuje

Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: Jest możliwe, ale raczej nie planuje, poza omega-3

Stosowane wcześniej diety: no taka jak tutaj :)

Zmieniony przez - Lugh w dniu 2010-02-23 15:25:09

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 23 lutego 2010 15:26 
W większości przypadków polecamy:

Pvl - Mutant Mass

CENA: 219.00zł
Olimp - Gain Bolic 6000

CENA: 122.40zł
Optimum - Whey Gold Standard 100%

CENA: 199.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Lugh

Wysłana - 23 lutego 2010 15:26    Edytuj Cytuj
Jest tak dobrze, że nic nie trzeba poprawiać, czy tak beznadziejnie, że szkoda słów?

Lugh

Wysłana - 08 maja 2010 17:51    Edytuj Cytuj
Witam, nie chcę zakładać nowego wątku, więc odświeżam ten. Na jakiś czas musiałem zarzucić ćwiczenia na siłowni, a w konsekwencji dieta też się posypała ;( Teraz chciałbym wrócić do treningów i do właściwego odżywiania. Nikt jednak nie skomentował wklejonej diety, więc nadal nie wiem czy idę w dobrą stronę. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, czy uwagi to podzielcie się, proszę :)

_jax_

Wysłana - 11 maja 2010 19:19    Edytuj Cytuj
Białko 2 g/kg masy ciała
Tłuszcze 1 g/kg masy ciała
Węglowodany 1,4 g/kg masy ciała

Posiłek 1:
Płatki owsiane górskie- 50 g
Jogurt naturalny- 120 g
Jajko- szt. 2
Oliwa z oliwek- łyżka stołowa, czyli jakieś 15 g chyba

wywaliłbym oliwe , na upartego może zostać , płatki też lepsze by były na wodzie nie na jogurcie ale wiadomo dieta musi być smaczna przedewszystkim

Omega-3- 1 kaps.
Czasem jest to w formie placków owsianych

W pracy niestety kawa z cukrem (jest to jedyny punkt diety, który nie podlega dyskusji ;) ) no ten cukier byś sobie podarował

Posiłek 2:
Serek wiejski- 200 g
Orzechy laskowe- 25 g
Pomidor cały- średnio pewnie jakieś 75g więcej warzyw bym dał reszta od biedy moze być ew więcej tych orzechów bo z innym pos wywal o tym za chwile

Posiłek 3 (przedtreningowy):
Pierś z kurczaka- 150 g
Makaron pełnoziarnisty- 50 g - wywal ten makaron , możesz dać makaron razowy / ryż brązowy / kasza gryczana
Omega-3- 1 kaps.

Posiłek 4 (potreningowy):
Makaron pełnoziarnisty- 50 g - tu od biedy ten makaron by mógł zostać bo ma wysoki IG ale jak dla mnie to i tak np owoc bezpośrednio po treningu a za chwile węgle z niskim IG ( ryż brąz itd ) , pozatym po treningu najwięcej węgli w ciągu dnia
Pierś z kurczaka- 150 g
Brokuły- 50 g - warzywa też daj do każdego posiłku oprócz okołotrengowo , pozatym 50 g to strasznie malo
Oliwa z oliwek- 15 g - oliwe okołotreningowo wywal

Posiłek 5:
Ser twarogowy półtłusty- 150 g
Oliwa z oliwek- 10 g daj więcej oliwy
możesz dodać warzywa

kto nie idzie do przodu ten sie cofa ...

Lugh

Wysłana - 15 maja 2010 13:16    Edytuj Cytuj
Dzięki za odpowiedź. Postaram się skorygować dietę i jeszcze ją dopracować. Mam jeszcze pytanie do posiłku potreningowego - zanim po siłowni wrócę do domu i zrobię jedzenie mija spokojnie 1,5-2 godziny. Czy w takim przypadku owoc po treningu wystarczy, czy raczej powinno być coś więcej (np. jakaś odżywka)?

zawikox

Wysłana - 15 maja 2010 21:55    Edytuj Cytuj
za malo bialka. - na pewno odrzucic musisz cukier w tej kawie.. zastap go slodzikiem a najlepiej pij kawe gorzka( slodzenie kawy to niszczenie jej smaku;>) nastepnie ten jogurcik - jestem absolutnie za wywaleniem mleka z diety. twarog moze zostac.

zawikox

Wysłana - 15 maja 2010 21:57    Edytuj Cytuj
jedzenie po treningu musisz wrzucic od razu. musisz miec je juz przygotowane w pojemniku i zjesc po cwiczeniach. nie polecam przy redukcji owocow (acz po treningu zawsze jest wybaczenie)

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Po raz kolejny redukcja do oceny :)

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.