- 30 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 dag drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
Dodatki:
4 cebule, 1/2 kg pieczarek, 30 dag szynki, 30 dag żółtego sera, kukurydza,majeranek, olej, koncentrat pomidorowy, przyprawa do pizzy
Wykonanie:
Do mąki wsypujemy sól. Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do mąki + cukier, olej, 1 jajko. Zagniatamy ciasto. Koncentrat pomidorowy lub ketchup mieszamy z majerankiem i z przyprawą do pizzy i rozsmarowujemy na rozwałkowanym placku pizzy. Następnie rozkładamy usmażone na małej ilości masła piórka cebuli, pieczarki i szynkę. Zapiekamy 10-15 min. Następnie dodajemy odsaczoną kukurydzę, zapiekamy 5 min. Posypujemy żółtym serem i dopiekamy 5-10 min.
Ja dodatkowo w brzegi pizzy zawijam słupki żółtego sera, i smaruję brzegi rozmąconym jajkiem.
W wersji fit zamiast żółtego sera stosuję mozarellę, nie podsmażam pieczarek i cebuli (kładę surowe na ciasto), no i oczywiście nie zawijam sera w brzegi pizzy.