Przepis:
250 dag mąki orkiszowej/żytniej
250 dag wody
1-1,5 dag drożdzy
1 łyżka cukru, sól
Przyprawy jakie kto lubi ;)
oliwa z oliwek
Przygotowanie standardowo takze wkleje z neta:
Przygotować zaczyn - drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ciepłą (nie wrzącej) wodą, posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z solą i ziołami. Gdy zaczyn wyroście, wlać go do mąki, dodać oliwę i wyrabiać na zwarte ciasto. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Na blaszce do pizzy rozłożyć ciasto uzyskując cieniutki placek. Zawinąć brzegi. Ciasto posmarować ketchupem, lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pieczarki, cebulę i pomidory, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć plasterki mozarelli i udekorować listka mi bazylii. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 -200 stopni, przez ok. 20 -25 min.
Wrzucam na to sałate, kurczaka gyros i pomidory. Waryośc kcal ok 1000kcal. Smacznego ;)