Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Pierwsze polskie odżywki - Złote Czasy

Murban

Wysłana - 21 grudnia 2006 19:49    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Zachęcam do wypowiedzi tych którzy siedzą w temacie od min.10 lat. Dla młodych też może być to ciekawy topic - w kategorii oldschool. Zmobilizowała mnie lektura ostatniego KiFa i sobie poszperałem w najstarszych gazetkach.
Dobra teraz konkretnie - dziadek Murban opowiada (sogi mile widziane).
Na początku było pismo Jacek i sprowadzane przez jego wydawcę w pirewszych latach 90tych odżywki Inkosport. Poza tym "import walizkowy" i oczywiście tajemniczy Portagen - dostępna w aptekach odżywka dla rekonwalesentów, zażywana łyżeczką (kosztowała sporo). Można też było (z trudem) dostać Polfowski Rapid (45%białka nieokreślonego pochodzenia) i przez pewien czas pierwszą prywaciarską proteinę - VitaMaxima (chyba z 80%). Później weszło imperium Weidera - Magazyn Muscle Fitness i reklamowane w nich odżywki Weider Victory. W krótce obok Weidera pojawiły się reklamy MLO i supernowej - NutraLife z Nowej Zelandii. Weider był firmą drogą, MLO tańsza ale też amerykańska, NutraLife biło ich ceną, szerokością oferty a wkrótce rozmachem reklamy. W pierwszej połowie lat 90-tych rządził Nutra Life - conajmniej 2 strony reklam w każdym wydaniu jedynego wówczas pisma (Jacek padł) a MLO miał prestiżową tylną okładkę. Choć dziś to nie do poyślenia, to były prawie wszystkie reklamy. Od 93-go sporadycznie pojawiał się Olimp, rok później Megabol. Olimp proponował wtedy 3 odżywki MCT Gainer i System Protein i Carbo. Znacznie popularniejszą wtedy marką było Nutra i MLO np. z gainerem - Hard Body Gainer 3600 MLO, ówczesny hicior bez dwóch zdań. Fajny był też "rozmach reklamowy" porównując z teraźniejszością. Dwie strony to tylko miał Weider (w swoim piśmie) i NutraLife. Nutra wziął do reklamy ówczesną wschodzącą gwiazdę polskiej kulturystyki - Pawła Brzózkę, Olimp - Daszkiewicza, też gwiazdę ale już gasnącą a Megabol jak zwykle, strzał w plecy - Gabriel Kunecki mistrz weteranów, kategorii 65 kg : ), potem przeszli na jakichś solidniejszych Murzynów. Wkrótce wielka NutraLife znika z rynku, mimo że zamawiając u nich odżywkę można było wygrać Jeepa.
Druga połowa lat 90 tych i później to już karuzela - wszedł polski Promultin (Fitmax), który padł pare lat temu, kolejne firmy z USA - Cybergenic (padł), Hammer, Nother Light... itd. Około 95-tego wyszedł miesięcznik PAKER później zwany Sport dla Wszystkich.
Fajnie się teraz ogląda te stare pisma - Brzózka z fryzurą Alphaville, budzący się Olimp z trzema odżywkami, Megabole ze swoimi "anabolikami" itp.
Z tamtej epoki najprężniej wyrósł Olimp, mimo że w okresie swych początków nie był przcież potęgą. Wchodziło i upadło mnóstwo firm a dotrwał Megabol i Weider (Hi-Tec dołączył w '96tym). Weiderowskie Muscle Fitness, które było wtedy nr1, dziś też już nie wychodzi.
Znawca -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 grudnia 2006 19:54 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
SFD - SFD 100% Pure Power

CENA: 4.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

hator

Wysłana - 21 grudnia 2006 19:54    Edytuj Cytuj
fajny ar4tykol sog

Wszędzie dobrze, ale najlepiej tam gdzie się czujesz dobrze )))
Specjalista -

Pietruch88

Wysłana - 21 grudnia 2006 19:59    Edytuj Cytuj
ciekawe ciekawe

"Życie jest za krótkie zeby być małym by Andreas Munzer"

Znawca -

KasaChoryh

Wysłana - 21 grudnia 2006 20:24    Edytuj Cytuj
Pamiętam jak w białko z Olimpu było sprzedawane w blaszanych opakowaniach.
Takie większe konserwy....

To były czasy

Zmieniony przez - KasaChoryh w dniu 2006-12-21 20:25:05

"..o tutaj jest fulu wypas na witamince widac ze jestes bo pucuchy jak u chomika
normalnie powiedz ziomek co,wstrzykiwales zeby tak na rylku fajnie opuchnonc wodom
to se takie rozpiszemy podobne bo to od razu budzi respekt na dzielnicy jak z
rentencjom na mordzie sie,kolesie bujajom od razu widac ze konkret ekipa..." by bamber16
Znawca -

fantasy

Wysłana - 21 grudnia 2006 20:41    Edytuj Cytuj
Dobry art
łapaj Soga

Mogliśmy być najwięksi ze wszystkich!

A teraz każdy z nas wpie***la BCAA!

laska8902

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:18    Edytuj Cytuj
sog...
pozdr.

www.pajacyk.pl - kliknij to nic nie kosztuje

luko11

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:29    Edytuj Cytuj
Hard Body Gainer 3600 MLO to byla moja pierwsza odzywka, bralo sie to wg zalecen producenta czyli 3*230g = prawie 700gramow gainer dziennie, masakra. Czlowiek byl mlody i glupi.

Train, eat, sleep...repeat!

WILLHELM

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:29    Edytuj Cytuj
hehhe... dobry stary megabol z ich białkami w puszeczkach po 180 albo 200g...
a nazywały się quattro pro, egg pro... pro star...
i na każdej puszeczce wielki typ...
pamiętam że większych opakowań u mnie w mieście nie było i kupowałem po 10 tych puszeczek... później całą kolekcję miałem aż w końcu dałem je ojcu na śrubki... przynajmniej jest z nich pożytek...
olimp faktycznie był cieniutki... w zasadzie mało kto kupował suple tej beznadziejnej firemki... bo były ohydne w smaku i lipne...
a MLO... :) mój pierwszy suplement był właśnie MLO...
Ekspert -

-Szoho-

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:34    Edytuj Cytuj
Murban - Tomek Daszkiewicz??

Swoją drogą - SOG
miło poczytac

wil jak tam?

*Doradca w Suplementacji
**www.pajacyk.pl - Zaaapraszamy
***Nie wiesz jak stosować Suplementy? Napisz na Priva
Ekspert -

boguc

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:36    Edytuj Cytuj
SOG - fajnie sie czyta

Specjalista w dziale "Odżywki i suplementy"
9 kg czystej masy mięśniowej w 2 tygodnie - allegrowicze nie wierzcie w takie bzdury
Ekspert -

Czarnuchok

Wysłana - 21 grudnia 2006 21:50    Edytuj Cytuj
moje wspomnienie sięga 99 rok (system protein 80 olimp 330g - jadłem 15g przed snem żeby na meicha starczyło , bąki nie do zapomnienia )

Fajnie tak poczytać,
weteranie piszcie
SG

*** EMERYTOWANY DORADCA W SUPLEMENTACJI **
kontakt GG 1844256
Ekspert -

Odpowiedzi jest na 11 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pierwsze polskie odżywki - Złote Czasy

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.