Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 170907 razy
  • Autor

    Piersi z kurczaka

  • kamel
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1370
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 19173

    Wysłano 03 września 2002 18:14

    zgłoś naruszenie

    Rzućcie kilka pomysłów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Bo w kuchni to nie jestem mistrzem, a smażone w panierce odpadają raczej.

    Pozdrawiam

    kamel
    pozdr,
    kamel
    --
  • Wysłano 03 września 2002 18:24

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • GARY_25
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 11 lat
    • Trenuje: jest
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 31517

    Wysłano 03 września 2002 18:24

    zgłoś naruszenie
    OK !

    Kroisz te piersi wzdloz, potem na pol w krotkie paseczki. Nastepnie przyprawiasz je jakas aromatyczna przyprawa np. knorr "fix" delikat do mies. Wcierasz przyprawe w miesko i odczeksz nastepnie 15 minut az przyprawa podziala. Pozniej przygotujesz Wok (jesli masz, to taka gleboka chinka patelnia) lub inna gleboka patelnie. Wylejesz do tej patelni no 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek.Oprocz tego te mieso mozesz tez natrzec czosnkiem takim tartym,zeby bylo smaczniejsze i zdrowsze. nagrzewasz patelenke i wrzucasz miesko, gdy olej zacznie wrzec to wlejesz do tego @ Lyzki stolowe zwyklej wody, zwiekszysz gaz i bedziesz mieszal troche i zakryjesz patelnie pokrywka zeby miesko sie poddusilo. Nabierze ladnej rumianej barwy i bedzie kruche smakowite przesiakniete tymi wszystkimi plynami i przyprawa, mmmm bedzie smaczne. Do tego mozesz salatke oraz ryz!!! i ewentualnie jakis sos, np ananasowy. Zycze smacznego!

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





  •  
    SFD

      Wysłano 03 września 2002 19:27

      zgłoś naruszenie
      ja zostawiam piers przyprawiona przyprawo do kurczaka na noc to wszystko na siąka po treningu do takiego piekarnika zalewam woda wsypuje ryz i pieke 1h i goowe jeszcze sos mysliwski mniam

    •  
      SFD

        Wysłano 03 września 2002 20:05

        zgłoś naruszenie
        Oto kilka przepisów (z różnych witryn internetowych).



        Pierś kurczaka z orzechami

        Składniki główne:
        2 piersi kurczaka (ok. 400g)
        150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
        3 łyżki łagodnego sosu sojowego
        3 łyżki cukru pudru
        1 łyżka wina ryżowego
        olej sezamowy
        oleju do głebokiego smażenia

        Marynata:
        1 łyżeczka soli
        1 białko
        2 łyżki skrobi kukurydzianej
        1 łyżka sosu sojowego

        Sposób przyrządzenia:

        Mięso lekko spłaszczyć tłuczkiem i pokroić w 2,5-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
        Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
        Olej ponownie podgrzać. Na głebokim oleju obsmażyć mięso na złoto, wyjąć z woka i osaczyć z tłuszczu.
        W woku zostawić 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy.
        Podawać natychmiast z ryżem.



        Piersi kurczka w miodzie

        4 piersi kurczaka
        4 średnie cebule
        3 średniej wielkości marchewki
        1 duża cukinia bez pestek
        4 łyżki oliwy z oliwek
        1 cytryna
        2 pomarańcze
        4 łyżki miodu
        3 łyżki musztardy
        1 ząbek czosnku
        1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
        szczypta soli i pieprzu
        25 dag długoziarnistego ryżu
        natka pietruszki

        Sposób wykonania :

        Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
        Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
        Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
        W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
        Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
        Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
        Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
        Ryż ugotować na sypko.
        Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
        Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.



        Piersi kurczaka w warzywach

        2 piersi z kurczaka
        puszka kukurydzy
        puszka groszku
        puszka czerwonej fasoli
        paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
        imbir
        tymianek
        bazylia
        pieprz lub chili

        Sposób wykonania :

        Warzywa razem połączyć i podgrzewać.
        Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć.
        Dodać do mieszanki warzywnej.
        Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu.
        Albo dodać inne przyprawy.
        Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie.
        Wyśmienicie smakuje z ryżem albo tostami.
        Smacznego




        Pierś kurczaka w sosie winogronowym

        4 filety z piersi kurczaka
        6 szalotek lub 3 cebule
        4 łyżki masła
        mała kiść winogron
        kieliszek białego wytrawnego wina
        1/2 szklanki bulionu drobiowego
        4 gałązki świeżego tymianku
        łyżeczka startej skórki z cytryny
        1/3 szklanki śmietany
        łyżka soku z cytryny
        sól, biały pieprz

        Sposób wykonania :

        Cebulki obrać i posiekać.
        Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
        Winogrona umyć, przepołowić, usunąć pestki.
        Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę.
        Włożyć filety z kurczaka, smażyć około 5 minut z każdej strony.
        Następnie wlać bulion oraz wino i dusić na małym ogniu 15 minut.
        Mięso zdjąć z patelni.
        Do sosu włożyć skórkę cytrynową i winogrona, gotować 4 minuty.
        Tymianek posiekać, dodać do sosu ze śmietaną i sokiem z cytryny.
        Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.



        SMACZNEGO!!!

        W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
      • GARY_25
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 4951
        • Na forum: 11 lat
        • Trenuje: jest
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 31517

        Wysłano 03 września 2002 23:31

        zgłoś naruszenie
        Hej, a skas wziasc to wino ryzowe - bo nie wiem czy takie dostane w poblizu. Tak wlasnie sie zastanawiam ktora wariant piersi wybrac wg przepisu kalasha. Masz soga od mnie.

        GARY_25, Pozdrawia.
        Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

        "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
        "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





      • Padre1200
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 355
        • Wiek: 35 lat
        • Na forum: 11 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 5500

        Wysłano 04 września 2002 07:56

        zgłoś naruszenie
        Co wy tu wypisujecie??? Kolega nie jest przecież mistrzem kucharskim!!!?? Chciał proste i szybkie przepisy a wy mu dajecie jakies specjały...wino ryżowe-to może sake!!!
        Spróbuj tak-po prostu:
        Pokrój piers w kostkę i wrzuć do garnka,pokrop to przyprawą w płynie Magii i podlej odrobina wody...przykryj i duś aż pierś będzie miękka,później do tego dodaj pokrojony w kostke pomidor-100g i duś jeszcze chwilę mieszając!!! Do ryżu itp. super....Spróbuj

        Pozdrowionka!!!
        Pozdrowionka!!!
      • Regggie
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 7435
        • Na forum: 11 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 26124

        Wysłano 04 września 2002 13:00

        zgłoś naruszenie
        http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=39037&forum_id=10&Topic_Title=&forum_title=Od%BFywianie

        "idz wyprostowany wsrod tych co na kolanach"
        "POZWOL MI ZWYCIEZYC, A JESLI NIE ZDOLAM, POZWOL MI BYC DZIELNYM W MEJ WALCE"
      • kamel
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 1370
        • Na forum: 12 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 19173

        Wysłano 04 września 2002 18:25

        zgłoś naruszenie
        Racja Padre1200.
        Chłopaki nie przesadzajcie proszę, lubię sobie dogodzić, ale bez przesady .Wolałbym raczej coś szybkiego, żebym nie musiał pół dnia spędzić w kuchni hehe. Ale dziękuję wszystkim za pomoc.

        Pozdrawiam

        kamel
        pozdr,
        kamel
        --
      • GARY_25
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 4951
        • Na forum: 11 lat
        • Trenuje: jest
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 31517

        Wysłano 04 września 2002 18:30

        zgłoś naruszenie
        A co moj przepis jest przesadzony ???!!!

        GARY_25, Pozdrawia.
        Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

        "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
        "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





      • kamel
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 1370
        • Na forum: 12 lat
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 19173

        Wysłano 04 września 2002 21:24

        zgłoś naruszenie
        Jest OK. Coś z tego na pewno zrobię

        Pozdrawiam

        kamel
        pozdr,
        kamel
        --
      • GARY_25
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 4951
        • Na forum: 11 lat
        • Trenuje: jest
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 31517

        Wysłano 05 września 2002 00:25

        zgłoś naruszenie
        Milego gotowania zatem zycze

        GARY_25, Pozdrawia.
        Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

        "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
        "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





        OSF - targi