logo
zamknij zamknij

Piersi z kurczaka

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 182506

0 5 0
napisał(a)
kamel
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1370 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19173
Rzućcie kilka pomysłów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Bo w kuchni to nie jestem mistrzem, a smażone w panierce odpadają raczej.

Pozdrawiam

kamel

pozdr,
kamel
--

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
GARY_25
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 4951 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31517
OK !

Kroisz te piersi wzdloz, potem na pol w krotkie paseczki. Nastepnie przyprawiasz je jakas aromatyczna przyprawa np. knorr "fix" delikat do mies. Wcierasz przyprawe w miesko i odczeksz nastepnie 15 minut az przyprawa podziala. Pozniej przygotujesz Wok (jesli masz, to taka gleboka chinka patelnia) lub inna gleboka patelnie. Wylejesz do tej patelni no 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek.Oprocz tego te mieso mozesz tez natrzec czosnkiem takim tartym,zeby bylo smaczniejsze i zdrowsze. nagrzewasz patelenke i wrzucasz miesko, gdy olej zacznie wrzec to wlejesz do tego @ Lyzki stolowe zwyklej wody, zwiekszysz gaz i bedziesz mieszal troche i zakryjesz patelnie pokrywka zeby miesko sie poddusilo. Nabierze ladnej rumianej barwy i bedzie kruche smakowite przesiakniete tymi wszystkimi plynami i przyprawa, mmmm bedzie smaczne. Do tego mozesz salatke oraz ryz!!! i ewentualnie jakis sos, np ananasowy. Zycze smacznego!

GARY_25, Pozdrawia.
Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

"Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
1

"Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10587 Napisanych postów 41625 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
ja zostawiam piers przyprawiona przyprawo do kurczaka na noc to wszystko na siąka po treningu do takiego piekarnika zalewam woda wsypuje ryz i pieke 1h i goowe jeszcze sos mysliwski mniam
napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10587 Napisanych postów 41625 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Oto kilka przepisów (z różnych witryn internetowych).



Pierś kurczaka z orzechami

Składniki główne:
2 piersi kurczaka (ok. 400g)
150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
3 łyżki łagodnego sosu sojowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wina ryżowego
olej sezamowy
oleju do głebokiego smażenia

Marynata:
1 łyżeczka soli
1 białko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przyrządzenia:

Mięso lekko spłaszczyć tłuczkiem i pokroić w 2,5-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
Olej ponownie podgrzać. Na głebokim oleju obsmażyć mięso na złoto, wyjąć z woka i osaczyć z tłuszczu.
W woku zostawić 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy.
Podawać natychmiast z ryżem.



Piersi kurczka w miodzie

4 piersi kurczaka
4 średnie cebule
3 średniej wielkości marchewki
1 duża cukinia bez pestek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
2 pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
szczypta soli i pieprzu
25 dag długoziarnistego ryżu
natka pietruszki

Sposób wykonania :

Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
Ryż ugotować na sypko.
Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.



Piersi kurczaka w warzywach

2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka groszku
puszka czerwonej fasoli
paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
imbir
tymianek
bazylia
pieprz lub chili

Sposób wykonania :

Warzywa razem połączyć i podgrzewać.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć.
Dodać do mieszanki warzywnej.
Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu.
Albo dodać inne przyprawy.
Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie.
Wyśmienicie smakuje z ryżem albo tostami.
Smacznego




Pierś kurczaka w sosie winogronowym

4 filety z piersi kurczaka
6 szalotek lub 3 cebule
4 łyżki masła
mała kiść winogron
kieliszek białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego
4 gałązki świeżego tymianku
łyżeczka startej skórki z cytryny
1/3 szklanki śmietany
łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz

Sposób wykonania :

Cebulki obrać i posiekać.
Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Winogrona umyć, przepołowić, usunąć pestki.
Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę.
Włożyć filety z kurczaka, smażyć około 5 minut z każdej strony.
Następnie wlać bulion oraz wino i dusić na małym ogniu 15 minut.
Mięso zdjąć z patelni.
Do sosu włożyć skórkę cytrynową i winogrona, gotować 4 minuty.
Tymianek posiekać, dodać do sosu ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.



SMACZNEGO!!!

W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
napisał(a)
GARY_25
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 4951 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31517
Hej, a skas wziasc to wino ryzowe - bo nie wiem czy takie dostane w poblizu. Tak wlasnie sie zastanawiam ktora wariant piersi wybrac wg przepisu kalasha. Masz soga od mnie.

GARY_25, Pozdrawia.
Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

"Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

"Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

napisał(a)
Padre1200
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 360 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7707
Co wy tu wypisujecie??? Kolega nie jest przecież mistrzem kucharskim!!!?? Chciał proste i szybkie przepisy a wy mu dajecie jakies specjały...wino ryżowe-to może sake!!!
Spróbuj tak-po prostu:
Pokrój piers w kostkę i wrzuć do garnka,pokrop to przyprawą w płynie Magii i podlej odrobina wody...przykryj i duś aż pierś będzie miękka,później do tego dodaj pokrojony w kostke pomidor-100g i duś jeszcze chwilę mieszając!!! Do ryżu itp. super....Spróbuj

Pozdrowionka!!!

Pozdrowionka!!!

napisał(a)
Regggie
Specjalista
Szacuny 63 Napisanych postów 7435 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 26124
http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=39037&forum_id=10&Topic_Title=&forum_title=Od�ywianie

"idz wyprostowany wsrod tych co na kolanach"

"POZWOL MI ZWYCIEZYC, A JESLI NIE ZDOLAM, POZWOL MI BYC DZIELNYM W MEJ WALCE"

napisał(a)
kamel
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1370 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19173
Racja Padre1200.
Chłopaki nie przesadzajcie proszę, lubię sobie dogodzić, ale bez przesady .Wolałbym raczej coś szybkiego, żebym nie musiał pół dnia spędzić w kuchni hehe. Ale dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

kamel

pozdr,
kamel
--

napisał(a)
GARY_25
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 4951 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31517
A co moj przepis jest przesadzony ???!!!

GARY_25, Pozdrawia.
Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

"Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

"Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

napisał(a)
kamel
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1370 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19173
Jest OK. Coś z tego na pewno zrobię

Pozdrawiam

kamel

pozdr,
kamel
--

napisał(a)
GARY_25
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 4951 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31517
Milego gotowania zatem zycze

GARY_25, Pozdrawia.
Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

"Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

"Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ROZSTĘPY

Następny temat

trochę przepisów

Jak poprawić wytrzymałość?

Orzechowe kluski jaglane

HOT weteranki polskiej sceny Bikini Fitness

Metody progresji: piramida – plusy i minusy

Ile kilogramów można schudnąć w miesiąc?

Ostro trenuję a nie chudnę - poznaj 3 powody, dlaczego tak się dzieje

Czekoladowe muffiny

3 najczęstsze urazy na siłowni