Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 175314 razy
  • Autor

    Piersi z kurczaka

    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 1370
    • Na forum: 13 lat
    • LPA: 19173

    Wysłano 3 IX 2002 18:14

    zgłoś naruszenie

    Rzućcie kilka pomysłów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Bo w kuchni to nie jestem mistrzem, a smażone w panierce odpadają raczej.

    Pozdrawiam

    kamel
    pozdr,
    kamel
    --
  • Wysłano 01 stycznia 0001 00:00

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 31517

    Wysłano 3 IX 2002 18:24

    zgłoś naruszenie
    OK !

    Kroisz te piersi wzdloz, potem na pol w krotkie paseczki. Nastepnie przyprawiasz je jakas aromatyczna przyprawa np. knorr "fix" delikat do mies. Wcierasz przyprawe w miesko i odczeksz nastepnie 15 minut az przyprawa podziala. Pozniej przygotujesz Wok (jesli masz, to taka gleboka chinka patelnia) lub inna gleboka patelnie. Wylejesz do tej patelni no 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek.Oprocz tego te mieso mozesz tez natrzec czosnkiem takim tartym,zeby bylo smaczniejsze i zdrowsze. nagrzewasz patelenke i wrzucasz miesko, gdy olej zacznie wrzec to wlejesz do tego @ Lyzki stolowe zwyklej wody, zwiekszysz gaz i bedziesz mieszal troche i zakryjesz patelnie pokrywka zeby miesko sie poddusilo. Nabierze ladnej rumianej barwy i bedzie kruche smakowite przesiakniete tymi wszystkimi plynami i przyprawa, mmmm bedzie smaczne. Do tego mozesz salatke oraz ryz!!! i ewentualnie jakis sos, np ananasowy. Zycze smacznego!

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





  • Wysłano 3 IX 2002 19:27

    zgłoś naruszenie
    ja zostawiam piers przyprawiona przyprawo do kurczaka na noc to wszystko na siąka po treningu do takiego piekarnika zalewam woda wsypuje ryz i pieke 1h i goowe jeszcze sos mysliwski mniam

  • Wysłano 3 IX 2002 20:05

    zgłoś naruszenie
    Oto kilka przepisów (z różnych witryn internetowych).



    Pierś kurczaka z orzechami

    Składniki główne:
    2 piersi kurczaka (ok. 400g)
    150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
    3 łyżki łagodnego sosu sojowego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka wina ryżowego
    olej sezamowy
    oleju do głebokiego smażenia

    Marynata:
    1 łyżeczka soli
    1 białko
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka sosu sojowego

    Sposób przyrządzenia:

    Mięso lekko spłaszczyć tłuczkiem i pokroić w 2,5-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
    Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
    Olej ponownie podgrzać. Na głebokim oleju obsmażyć mięso na złoto, wyjąć z woka i osaczyć z tłuszczu.
    W woku zostawić 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy.
    Podawać natychmiast z ryżem.



    Piersi kurczka w miodzie

    4 piersi kurczaka
    4 średnie cebule
    3 średniej wielkości marchewki
    1 duża cukinia bez pestek
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 cytryna
    2 pomarańcze
    4 łyżki miodu
    3 łyżki musztardy
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
    szczypta soli i pieprzu
    25 dag długoziarnistego ryżu
    natka pietruszki

    Sposób wykonania :

    Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
    Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
    W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
    Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
    Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
    Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
    Ryż ugotować na sypko.
    Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
    Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.



    Piersi kurczaka w warzywach

    2 piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    puszka czerwonej fasoli
    paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
    imbir
    tymianek
    bazylia
    pieprz lub chili

    Sposób wykonania :

    Warzywa razem połączyć i podgrzewać.
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć.
    Dodać do mieszanki warzywnej.
    Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu.
    Albo dodać inne przyprawy.
    Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie.
    Wyśmienicie smakuje z ryżem albo tostami.
    Smacznego




    Pierś kurczaka w sosie winogronowym

    4 filety z piersi kurczaka
    6 szalotek lub 3 cebule
    4 łyżki masła
    mała kiść winogron
    kieliszek białego wytrawnego wina
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    4 gałązki świeżego tymianku
    łyżeczka startej skórki z cytryny
    1/3 szklanki śmietany
    łyżka soku z cytryny
    sól, biały pieprz

    Sposób wykonania :

    Cebulki obrać i posiekać.
    Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
    Winogrona umyć, przepołowić, usunąć pestki.
    Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę.
    Włożyć filety z kurczaka, smażyć około 5 minut z każdej strony.
    Następnie wlać bulion oraz wino i dusić na małym ogniu 15 minut.
    Mięso zdjąć z patelni.
    Do sosu włożyć skórkę cytrynową i winogrona, gotować 4 minuty.
    Tymianek posiekać, dodać do sosu ze śmietaną i sokiem z cytryny.
    Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.



    SMACZNEGO!!!

    W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 31517

    Wysłano 3 IX 2002 23:31

    zgłoś naruszenie
    Hej, a skas wziasc to wino ryzowe - bo nie wiem czy takie dostane w poblizu. Tak wlasnie sie zastanawiam ktora wariant piersi wybrac wg przepisu kalasha. Masz soga od mnie.

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 356
    • Wiek: 36 lat
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 5832

    Wysłano 4 IX 2002 07:56

    zgłoś naruszenie
    Co wy tu wypisujecie??? Kolega nie jest przecież mistrzem kucharskim!!!?? Chciał proste i szybkie przepisy a wy mu dajecie jakies specjały...wino ryżowe-to może sake!!!
    Spróbuj tak-po prostu:
    Pokrój piers w kostkę i wrzuć do garnka,pokrop to przyprawą w płynie Magii i podlej odrobina wody...przykryj i duś aż pierś będzie miękka,później do tego dodaj pokrojony w kostke pomidor-100g i duś jeszcze chwilę mieszając!!! Do ryżu itp. super....Spróbuj

    Pozdrowionka!!!
    Pozdrowionka!!!
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 7435
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 26124

    Wysłano 4 IX 2002 13:00

    zgłoś naruszenie
    http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=39037&forum_id=10&Topic_Title=&forum_title=Od�ywianie

    "idz wyprostowany wsrod tych co na kolanach"
    "POZWOL MI ZWYCIEZYC, A JESLI NIE ZDOLAM, POZWOL MI BYC DZIELNYM W MEJ WALCE"
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 1370
    • Na forum: 13 lat
    • LPA: 19173

    Wysłano 4 IX 2002 18:25

    zgłoś naruszenie
    Racja Padre1200.
    Chłopaki nie przesadzajcie proszę, lubię sobie dogodzić, ale bez przesady .Wolałbym raczej coś szybkiego, żebym nie musiał pół dnia spędzić w kuchni hehe. Ale dziękuję wszystkim za pomoc.

    Pozdrawiam

    kamel
    pozdr,
    kamel
    --
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 31517

    Wysłano 4 IX 2002 18:30

    zgłoś naruszenie
    A co moj przepis jest przesadzony ???!!!

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 1370
    • Na forum: 13 lat
    • LPA: 19173

    Wysłano 4 IX 2002 21:24

    zgłoś naruszenie
    Jest OK. Coś z tego na pewno zrobię

    Pozdrawiam

    kamel
    pozdr,
    kamel
    --
    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 31517

    Wysłano 5 IX 2002 00:25

    zgłoś naruszenie
    Milego gotowania zatem zycze

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





    • Pochwały: 0
    • Nagany: 0
    • Postów: 329
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 5428
    • Status: Znawca

    Wysłano 5 IX 2002 09:49

    zgłoś naruszenie
    a dlaczego smażony w panierce nie jest dobrym pomysłem?


    Wszystko co duże rodzi się w bólach.