;
Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 174958 razy
  • Autor

    Piersi z kurczaka

  • kamel
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1370
    • Na forum: 13 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 19173

    Wysłano 03 września 2002 18:14

    zgłoś naruszenie

    Rzućcie kilka pomysłów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Bo w kuchni to nie jestem mistrzem, a smażone w panierce odpadają raczej.

    Pozdrawiam

    kamel
    pozdr,
    kamel
    --
  • Wysłano 03 września 2002 18:24

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • GARY_25
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 4951
    • Na forum: 12 lat
    • Trenuje: jest
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 31517

    Wysłano 03 września 2002 18:24

    zgłoś naruszenie
    OK !

    Kroisz te piersi wzdloz, potem na pol w krotkie paseczki. Nastepnie przyprawiasz je jakas aromatyczna przyprawa np. knorr "fix" delikat do mies. Wcierasz przyprawe w miesko i odczeksz nastepnie 15 minut az przyprawa podziala. Pozniej przygotujesz Wok (jesli masz, to taka gleboka chinka patelnia) lub inna gleboka patelnie. Wylejesz do tej patelni no 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek.Oprocz tego te mieso mozesz tez natrzec czosnkiem takim tartym,zeby bylo smaczniejsze i zdrowsze. nagrzewasz patelenke i wrzucasz miesko, gdy olej zacznie wrzec to wlejesz do tego @ Lyzki stolowe zwyklej wody, zwiekszysz gaz i bedziesz mieszal troche i zakryjesz patelnie pokrywka zeby miesko sie poddusilo. Nabierze ladnej rumianej barwy i bedzie kruche smakowite przesiakniete tymi wszystkimi plynami i przyprawa, mmmm bedzie smaczne. Do tego mozesz salatke oraz ryz!!! i ewentualnie jakis sos, np ananasowy. Zycze smacznego!

    GARY_25, Pozdrawia.
    Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

    "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
    "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





  •  
    Anonim

    Wysłano 03 września 2002 19:27

    zgłoś naruszenie
    ja zostawiam piers przyprawiona przyprawo do kurczaka na noc to wszystko na siąka po treningu do takiego piekarnika zalewam woda wsypuje ryz i pieke 1h i goowe jeszcze sos mysliwski mniam

  •  
    Anonim

      Wysłano 03 września 2002 20:05

      zgłoś naruszenie
      Oto kilka przepisów (z różnych witryn internetowych).



      Pierś kurczaka z orzechami

      Składniki główne:
      2 piersi kurczaka (ok. 400g)
      150 g orzechów włoskich (lub migdałów w płatkach)
      3 łyżki łagodnego sosu sojowego
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżka wina ryżowego
      olej sezamowy
      oleju do głebokiego smażenia

      Marynata:
      1 łyżeczka soli
      1 białko
      2 łyżki skrobi kukurydzianej
      1 łyżka sosu sojowego

      Sposób przyrządzenia:

      Mięso lekko spłaszczyć tłuczkiem i pokroić w 2,5-centymetrową kostkę. Wymieszać składniki marynaty i marynować mięso przez 20 minut.
      Wyłuskane orzechy moczyć 10 minut w gorącej wodzie, obrać ze skórki i uprażyć na oleju w woku na złoty kolor. Orzechy wyjąć z patelni, osaczyć z tłuszczu i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
      Olej ponownie podgrzać. Na głebokim oleju obsmażyć mięso na złoto, wyjąć z woka i osaczyć z tłuszczu.
      W woku zostawić 2 łyżki oleju. Dodać sos sojowy i mieszając podgrzewać na słabym ogniu. Sos w woku wymieszać dokładnie najpierw z resztą cukru pudru, następnie z winem i olejem sezamowym. Do sosu włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć mięso, szybko mieszając, jeszcze 1 i 1/2 minuty. Na koniec dodać do mięsa orzechy.
      Podawać natychmiast z ryżem.



      Piersi kurczka w miodzie

      4 piersi kurczaka
      4 średnie cebule
      3 średniej wielkości marchewki
      1 duża cukinia bez pestek
      4 łyżki oliwy z oliwek
      1 cytryna
      2 pomarańcze
      4 łyżki miodu
      3 łyżki musztardy
      1 ząbek czosnku
      1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
      szczypta soli i pieprzu
      25 dag długoziarnistego ryżu
      natka pietruszki

      Sposób wykonania :

      Cebulę, marchew i cukinię obrać i pokroić w centymetrowe plastry.
      Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
      Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
      W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (ok. 3 minuty).
      Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew i cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
      Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem. Między warzywa włożyć mięso kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
      Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
      Ryż ugotować na sypko.
      Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dokoła ryżem.
      Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zielonej pietruszką.



      Piersi kurczaka w warzywach

      2 piersi z kurczaka
      puszka kukurydzy
      puszka groszku
      puszka czerwonej fasoli
      paryka konserwowa lub 3 ugotowane na pół twardo marchwie pokrojone w kostkę
      imbir
      tymianek
      bazylia
      pieprz lub chili

      Sposób wykonania :

      Warzywa razem połączyć i podgrzewać.
      Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć.
      Dodać do mieszanki warzywnej.
      Na końcu dodać przyprawy: imbir, pieprz lub chili, tymianek, bazylię w proporcjach wg gustu.
      Albo dodać inne przyprawy.
      Podawać na ciepło, ostro lub łagodnie.
      Wyśmienicie smakuje z ryżem albo tostami.
      Smacznego




      Pierś kurczaka w sosie winogronowym

      4 filety z piersi kurczaka
      6 szalotek lub 3 cebule
      4 łyżki masła
      mała kiść winogron
      kieliszek białego wytrawnego wina
      1/2 szklanki bulionu drobiowego
      4 gałązki świeżego tymianku
      łyżeczka startej skórki z cytryny
      1/3 szklanki śmietany
      łyżka soku z cytryny
      sól, biały pieprz

      Sposób wykonania :

      Cebulki obrać i posiekać.
      Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
      Winogrona umyć, przepołowić, usunąć pestki.
      Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę.
      Włożyć filety z kurczaka, smażyć około 5 minut z każdej strony.
      Następnie wlać bulion oraz wino i dusić na małym ogniu 15 minut.
      Mięso zdjąć z patelni.
      Do sosu włożyć skórkę cytrynową i winogrona, gotować 4 minuty.
      Tymianek posiekać, dodać do sosu ze śmietaną i sokiem z cytryny.
      Sos zagotować, przyprawić solą i pieprzem, polać nim mięso.



      SMACZNEGO!!!

      W kulturystyce najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
    • GARY_25
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 4951
      • Na forum: 12 lat
      • Trenuje: jest
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 31517

      Wysłano 03 września 2002 23:31

      zgłoś naruszenie
      Hej, a skas wziasc to wino ryzowe - bo nie wiem czy takie dostane w poblizu. Tak wlasnie sie zastanawiam ktora wariant piersi wybrac wg przepisu kalasha. Masz soga od mnie.

      GARY_25, Pozdrawia.
      Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

      "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
      "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





    • Padre1200
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 356
      • Wiek: 36 lat
      • Na forum: 12 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 5724

      Wysłano 04 września 2002 07:56

      zgłoś naruszenie
      Co wy tu wypisujecie??? Kolega nie jest przecież mistrzem kucharskim!!!?? Chciał proste i szybkie przepisy a wy mu dajecie jakies specjały...wino ryżowe-to może sake!!!
      Spróbuj tak-po prostu:
      Pokrój piers w kostkę i wrzuć do garnka,pokrop to przyprawą w płynie Magii i podlej odrobina wody...przykryj i duś aż pierś będzie miękka,później do tego dodaj pokrojony w kostke pomidor-100g i duś jeszcze chwilę mieszając!!! Do ryżu itp. super....Spróbuj

      Pozdrowionka!!!
      Pozdrowionka!!!
    • Regggie
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 7435
      • Na forum: 12 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 26124

      Wysłano 04 września 2002 13:00

      zgłoś naruszenie
      http://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=39037&forum_id=10&Topic_Title=&forum_title=Od�ywianie

      "idz wyprostowany wsrod tych co na kolanach"
      "POZWOL MI ZWYCIEZYC, A JESLI NIE ZDOLAM, POZWOL MI BYC DZIELNYM W MEJ WALCE"
    • kamel
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 1370
      • Na forum: 13 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 19173

      Wysłano 04 września 2002 18:25

      zgłoś naruszenie
      Racja Padre1200.
      Chłopaki nie przesadzajcie proszę, lubię sobie dogodzić, ale bez przesady .Wolałbym raczej coś szybkiego, żebym nie musiał pół dnia spędzić w kuchni hehe. Ale dziękuję wszystkim za pomoc.

      Pozdrawiam

      kamel
      pozdr,
      kamel
      --
    • GARY_25
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 4951
      • Na forum: 12 lat
      • Trenuje: jest
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 31517

      Wysłano 04 września 2002 18:30

      zgłoś naruszenie
      A co moj przepis jest przesadzony ???!!!

      GARY_25, Pozdrawia.
      Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

      "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
      "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"





    • kamel
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 1370
      • Na forum: 13 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 19173

      Wysłano 04 września 2002 21:24

      zgłoś naruszenie
      Jest OK. Coś z tego na pewno zrobię

      Pozdrawiam

      kamel
      pozdr,
      kamel
      --
    • GARY_25
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 4951
      • Na forum: 12 lat
      • Trenuje: jest
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 31517

      Wysłano 05 września 2002 00:25

      zgłoś naruszenie
      Milego gotowania zatem zycze

      GARY_25, Pozdrawia.
      Moderator dzialu Combat / Samoobrona.

      "Najwyższa galąz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"
      "Najwyzsza galaz nie zawsze jest najbezpieczniejszym schronieniem"