Szybkość to cecha bardzo przydatna, bowiem w zasadzie, dzięki szybkości, jesteśmy w stanie najłatwiej zdobyć pole. Nic prostszego, jak kopnąć piłkę obok obrońcy i obiec go. Swego czasu najlepszymi sprinterami wśród piłkarzy byli skrzydłowi. Niezapomniane rajdy wykonywał Marc Overmars, także Ryan Giggs mógł się pokazać z dobrej strony dzięki wrodzonej szybkości. A jak jest teraz? Czekam na jakieś dobre przykłady, ale zawodników, którym dodatkowo piłka nie przeszkadza w grze. Bo przecież na samej szybkości się nie kończy, w przeciwnym razie uprawiano by lekkoatletykę.
Do założenia tematu zainspirował mnie wywiad udzielony Piłce Nożej przez Davida Odonkora, który tak odpowiedział na jedno pytanie:
- W 1.Bundeslidze uchodzi pan za najszybszego zawodnika, jednak w meczu z Polską został pan wyprzedzony przez Ireneusza Jelenia, który miał już za sobą kilkadziesiąt minut gry, a pan dopiero co pojawił się na boisku.
- Byłem zaskoczony rajdem polskiego zawodnika i rzeczywiście - nie byłem w stanie go dogonić. Ten facet jest niesamowicie szybki, na dodatek biegł z piłką. Nie tylko na mnie jego szybkość wywarła olbrzymie wrażenie. Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze stoczymy jakiś pojedynek biegowy.
słyszałem że kiedyś w Katowicach był piłkarz chyba z rosji, nie pamiętam już nazwiska. Był na mistrzostwach świata w 94, podobno tylko rzucano mu piłkę do przodu a on wyprzedzał wszystkich sprintem i strzelał, niestety nie pobył długo w polsce.
"O sporcie jesteś pokojem"
1151237221000
bodymaker
Wysłana - 25 czerwca 2006 14:11
w tej chwili to: Eto'o, Aaron Lennon Anglia (Tottenham), Dibril Cisse, Odonkor
wyżej wymienieni mają znakomite przyspieszenia, depnięcia na pierwszych 5-10 metrach - w piłce nożnej najbardziej przydatne.
Obafemi Martins...ten gosc umie tylko biegac sprinty...gdyby umial jeszcze kopac pilke bylby naprawde dobry...narazie potyka sie o wlasne nogi przy strzale
------->GKS Katowice & INTER<------- !!!!! Z dnia na dzień coraz mocniejszy...
1151237582000
bodymaker
Wysłana - 25 czerwca 2006 14:36
jak tylko zobaczyłem powiadomke od Pio to odrazu przypomniałem sobie o Oba Martinsie
Z Polaków, Niedzielan też nieźle sobie radzi w pojedynkach biegowych.
1151245446000
erminho
Wysłana - 25 czerwca 2006 16:29
jakby Odonkor byl taki sprinter, to by go zmeczony Jelen nie wyprzedzil bardziej na miejscu byloby pisanie nazwiska wlasnie polskiego zawodnika, a nie Odonokr
nieprzecietna szybkoscia powinni odznaczac sie skrzydlowi, jak i boczni obroncy, tacy jak R.Carlos, by latac po claym skrzydle, wspomagac druzyne w ataku. :]
przykladem pilkarzy-sprinterow na chwile obecna sa: Robben, Martins, Cisse, Zewlakow