Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Pare słów o kreatynie - zachęcam do przeczytania!

SFD

Wysłana - 24 maja 2002 23:07    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam wszystkich!

nie uważam się za żadnego guru, ale co nie co o suplementacji łyknąłem. pisze tego posta, gdyż widze w kółko powracające pytania. oto kilka moich osobistych uwag, nt. kreatyny:

1) Nie ma sensu brać z fazą nasycenia! To, że bierzecie więcej i wydaje się wam, ze dzięki temu idze wam lepiej, jest wyłącznie efektem placebo (psychologicznym)! Tak naprawde szkodzicie tylko swoim nerkom (i portfelowi). Wasz organizm nie jest wstanie przyswoić więcej niż 3-6g kreatyny dziennie! A że kreatyna nie jest zatrzymywana w organiźmie, tylko w CAŁOŚCI wydalana z moczem, to pomyślcie sobie ile muszą się napracować wasze nerki!

2) Branie kreatyny ze środkami transportującymi jest wskazane - moze to zwiększyć wychwyt kreatyny nawet o 40%. Jak to się dzieje? Otóż gdy spożywamy glukoze, wzrasta w naszym organiźmie poziom insuliny (normalna reakcja organizmu). To powoduje z kolei wzrost glukozy we krwi, która odpowiada za transport kreatyny do mięśni. I ot, cała tajemnica

3) Uważam, ze najlepszą porą jest branie kreatyny przed i po treningu, gdyż to własnie w trakcie takiego wysiłku, jest zużywana kreatyna i należy ją szybo uzupełnić.

4) NIKT wam nie powie, ile pójdzie wam masy/siły po cyklu, a szczególnie nie powinniście się sugerować tym co piszą inni. Każdy organizm inaczej reaguje na te same bodźce!

5) Przerwy między cyklami powinny być jak najdłuższe (minimum 4-6 tyg), wtedy będzie ona dobrze spełniać swoją rolę. Częste cykle spowodują, iż poprostu nie będziecie odczuwać efektów jej działania.

6) Jak brać?? Uważam, że najlepiej brać 10g/dz przez pierwsze 2 tyg, potem 5g/dz przez kolejne 4 tyg. Takie dawki w zupełności wystarczą. Oczywiście każdy moze eksperymentować i może znajdzie lepszy dla niego sposób.

7) Najlepsza kreatyna na rynku? Jeżeli za kryteria obiore cena/jakość to wybór padłby na HDT...

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, chętnie wysłucham!

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 25 maja 2002 00:13 
W większości przypadków polecamy:

Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
Ultralife - Nox pump xtreme

CENA: 5.00zł
Olimp - T-100

CENA: 89.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 00:13    Edytuj Cytuj
Odświerzam topic do góry

He he odrazu znikły wszystkie pytania

KAIN

Wysłana - 25 maja 2002 00:19    Edytuj Cytuj
Dobry post dla początkujących może w końcu znikną non top pytania o kreatyne. Sog.

KAIN
"Loved be few Hated by many But respect by all"

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 00:22    Edytuj Cytuj
Heh dzięki. Już zauważyłem spadek pytań

SONBATY ATLETA.PL

Wysłana - 25 maja 2002 00:31    Edytuj Cytuj
Ja brałem kreatynę kilka (naście) razy i chyba 2 razy bez ładowania i muszę powiedzieć, że na mnie najlepiej działa jednak z ładowaniem. Być może to autosugestia jak powiedział Acid, ale tak właśnie jest.

SONBATY

sonbaty [http://www.atleta.pl]

członek mafia.suple.hardcor.pl
Ekspert -

Gąbka

Wysłana - 25 maja 2002 01:21    Edytuj Cytuj
Acid dobrze pisze,
może dwa tygodnie na 10 gram to za dużo. wystarczy góra tydzień.
mimo tej śmiesznej koniczynki w rogu też nie jestem początkujący.
studiuję na AWF-ie, biochemię i anatomię mam za pan brat,
ale ciągle się uczę...

należy jeszcze dodać, że w czasie cyklu kreatynowego nie należy spożywać żadnej kofeiny (kawa, herbata, cola) i alkoholu, gdyż mocno obniżają jej działanie.

pozdrawiam
ave

Piotrek

"(...)Jestem POLAKIEM, więc mam OBOWIĄZKI POLSKIE."
ROMAN DMOWSKI "Myśli nowoczesnego Polaka"
nie lubię baców

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 10:22    Edytuj Cytuj
Tak, zapomniałem napisać o kofeinie - dzięki.

10g to nie za dużo - weź pod uwagę fakt, że nigdy 100% kreatyny nie dostaje się do komórek mięśniowych, dlatego warto wziąść troszke więcej. No, ale jak kto woli.

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 15:00    Edytuj Cytuj
Odświeżam

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 18:54    Edytuj Cytuj
gwiazdor phi 17 sogow juz zarobil a za ten post 6
a dodac mozna o magnezie potasie lecytynie i innych ******lach,bede mial czas to tez cos skrobne

SFD

Wysłana - 25 maja 2002 21:04    Edytuj Cytuj
Heh, mam zamiar nastukać 100 sogów w suplementacji :>

SFD

Wysłana - 26 maja 2002 00:40    Edytuj Cytuj
to co konkurs robimy kto szybciej to zrobi?

Odpowiedzi jest na 19 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pare słów o kreatynie - zachęcam do przeczytania!

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.