Wysłana - 19 sierpnia 2009 01:47 Przeniesiony przez OloKK z działu 'Uderzane'.
Sprawdź swoje BMI
Witam forumowiczów! Czy ktos z Was mial stycznosc ze sztuka walki jaka jest pankration? Wybieram sie od 1wrzesnia na MMA i przegladajac filmiki na youtubie doszukalem sie i tego.. sam nie wiem czy wybralem dobry dzial dla tej naparzanki ale jak zdarzylem zauwazyc to 100% masakra w stojce i obalenia..
To raczej pytanie do działu MMA. Z pankrationu wywodzi się MMA, praktykowali go już starożytni. Teraz jest uważany za jedną z form MMA, taką trochę "lżejszą", w której w stójce dozwolone jest to co w innych formułach, natomiast w parterze nie można uderzać, występuje sam grappling.
Ale niech się wypowie ktoś kto się na tym bardziej zna, bo ja mam tylko powierzchowne informacje.
Z tego co sie oreintuje nie można tam również zadawać ciosów rękami w twarz, nogami można wszędzie, parter bez ciosów. Nie jestem pewien jak jest z kolanami i łokciami ale chyba też nie można
1250670324000
OloKK
www.olokk.pl
Wysłana - 19 sierpnia 2009 13:38
Z pankrationu się nie wywodzi MMA, bo była to formuła zapomniana przez tysiąc lat Raczej z MMA wywodzi się Pankration
OLIMP ENG-PL TRANSLATOR: 2 capsules 3 times daily = 4 kapsułki 3-4 razy dziennie
Po dodaniu komentarza doszukalem sie wiekszej ilosci materialu na forum dotyczacego pankrationu. Faktycznie ciosy w twarz sa nie dozwolone ale na filmikach kolana jak najbardziej ida w ruch oO Wyglada to efektowniej niz MMA, ale po glebszym zastanowieniu sie wole zostac przy bardziej popularnym stylu. Pozdrawiam i dzieki za odp! ;)