POMOCYYYY - potrzebna pomoc dosłownie we wszystkim
adrian9128
Wysłana - 20 lutego 2010 14:57
Sprawdź swoje BMI
Witam , mam 18 lat i moja figura jest bardzo zaniedbana pomimo tego że mam w domu siłownię.( ławeczka + atlas z wyciagami , maszyną baterflay, steper,coś do wypychania ciężaru , modlitewnik, coś tam do ćwiczenia łydek , wypychanie ciężaru nogami , poręcze i chyba wsio;p) ćwiczę na tym sprzęcie tak mniej więcej od 2 lat ale to jest takie ćwiczenie że raz ćwiczę 2 miesiace potem przerwa 3 miesiace potem ćwiczę 3 miesiace a przerwa 6 itp. czodzi o to że ćwiczę na tym ale nie regularnie miałem przez cały czas plan 4 dniowy na masę, nic ciekawego szczerze powiedziawszy bo nie widziałem rezultatów . I teraz mam problem bo mam te 18 lat sylwetka do niczego 172cm wzrostu i 76kg;/ . Moja prośba jest taka aby ktoś pomógł mi dobrać dla mnie plan treningowy (wolałbym taki do ławeczki bardziej bo ją mam aktualnie w domu a w siłowni resztę sprzętu ze względu na to że jest zima a pomieszczenie nie jest ogrzewane to tylko ławeczę do domu przyciągnełem z hantlami ), po za tym jakąś sensowną dietę i moze jakieś suplementy które pomogę mi zrzucić zbędnę tkankę tłuszczową , oraz może jakieś ćwiczenia na to aby trochę podrosnąć jeżeli takie są hehe. Dlatego prosze o pomoc osoby które się znają .   Płeć: Mężczyzna   Wiek: 18   Waga: 76   Wzrost: 172   Obwód klatki: 102   Obwód ramienia: 35   Obwód talii: 94   Obwód uda: 55   Obwód łydki: 40   Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: nie mam pojęcia   Aktywność w ciągu dnia: szkoła   Uprawiany sport lub inne formy aktywności: w okresie wiosennym bieganie i jazda rowerem , lato praktycznie codziennie pływanie w jeziorze ok 3h dziennie   Odżywianie: nie jem czipsów, nie piję napoji gazowanych , żadko soki , często woda , zielona herbata i yerba mate którą uwielbiam   Cel: szybka redukcja   Ograniczenia żywieniowe: zadnych przeciwskazań   Stan zdrowia: zdrowy jak koń ^^   Preferowane formy aktywności fizycznej: ławeczka i tantle , pózniej (wiosna ) atlas i ławeczka , mogę chodzić na basen dodatkowo i jak się ociepli zaczynam znowu biegać   Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: l- carnitine   Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: tak jak najbardziej   Stosowane wcześniej diety: nie mam oczekuje na dietę ;p
No wiec... zacznijmy od początku. Czytales linki podwieszone? O tym jak układać dietę, może 10 wskazówek żywieniowych. od tego sie zaczyna, Liczysz , układasz sobie dietę i my poprawiamy
no tak czytałem to wszystko i zaraz biorę się za układanie sobie diety , jak tylko to zrobię napiszę co i jak .
trening wzmacnia twoje ciało!!!
1266678261000
adrian9128
Wysłana - 21 lutego 2010 07:48
I posiłek 100g płatków zbożowych+ 400ml mleka + jogurt+ owoc np jabłko II posiłek 200g chleba pełnoziarnistego + 100g wędliny (polędwica )+ owoc III posiłek 150g kaszy gryczanej+ pierś z kurczaka+ warzywa IV posiłek 150g ryżu + ryba ( np. wędzona ) + warzywa + owoc V posiłek pasta( tuńczyk + kukurydza ) lub płatki kukurydziane
i jak to ocenicie ?
1266734890000
UsioPL
Wysłana - 21 lutego 2010 11:17
Do d*py ostatni posiłek, a Ty wrzucasz węgle jeszcze z kukurydzianych, więcej białka do śniadania dorzuć jakieś jajka, płatki kukurydziane zamień na owsiane, wędline wywal bo to nie mięso i gdzie są zdrowe tłuszcze ?? zakup oliwe, siemię lniane bądz jakieś kapsułki omega-3 bądz tran.
1266747421000
obliques SZEFOWA
Wysłana - 21 lutego 2010 11:40
adrian ty proporcje pomyliles te ilosci co w podajesz powiniened dawac miesa, i odwrotnie Na redukcji obcinamy ww, nie musisz mocno, ale to co sobie dales to masakra. Owoc jeden ci starczy, wiecej warzyw, szczególnie zielonych, wiecej ryby i miesa, jakies jajka mozesz dac, i jak kolega wspomniał tłuszcz - koniecznie. Chcesz cwiczyc i rosnąc a dietę z czasopism dla kobiet sobie zapodales
oki dzięki za wskazówki mam nadzieję że teraz będzie oki to tak I posiłek 2-3 jajka sadzone II posiłek 2kromki chleba + cienko mało+ wędlina + ogórek i pomidor (ten posiłek tak wygląda z tego powodu ze chodzę do szkoły i trzeba jakąś kanapkę ze sobą wziąć , jak macie inne propozycje na coś innego do szkoły to jestem na nie otwarty ) III posiłek kasza gryczana + wołowina / ryba + warzywa IV posiłek pasta ( tuńczyk + kukurydza)+ np. marchew (warzywo ) V posiłek płatki owsiane + owoc
ponadto dużo wody , herbaty zielonej i często yerba mate
mam nadzieję że teraz ok ;) ale sie okaże ;)
1266756878000
obliques SZEFOWA
Wysłana - 21 lutego 2010 14:07
kanapka ujdzie, ale daj wiecej miesa w niej a nie jakas przetworzone wędlinę w której więcej płynów chemicznych niz białka. Z resztą do szkoły można zabrać sałatkę z mięsem w pojemniku. Kukurydzy nie jedz na redukcji, tak jak ziemniaków W ostatnim posiłku musi być białko, sprawdzony, szybki i najłatwiejszy to twaróg półtłusty z warzywami. Nie zapominaj o tłuszczach dodanych, nie piszesz ich wciaz do diety.
No i teraz najważniejsze, ile właściwie, wyliczyłeś BMR i swoje zapotrzebowanie, ile masz tego w diecie? Proporcje BWT jakie sa?
to tak co do kanapki to oki będzie wiecej mięsa normalnego , kukurydze odrzucam , a na ostatni posiłek dorzucę białko serwatkowe bo za twarogiem nie przepadam jak coś to wen tzw. wiejski . co do BMR wyszło mi 1824 kalorii dziennie a co do tego bwt to nie wime jak to policzyć ;/
1266763179000
obliques SZEFOWA
Wysłana - 21 lutego 2010 16:27
Policzysz jak wrzucisz w dziennik posilkow. Za malo kalorii tyle to dziewczyny maja na odchudzaniu, tu 500kcal wiecej