SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 17

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 223626

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1026 Wiek 5 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 38199
tomik2
jopekmp
mój dobry znajomy kiedyś pracował jako przedstawiciel handlowy i sprzedawał "polepszacze" do wyrobów piekarniczych . Każda większa piekarnia je dodaje a to chemia na maksa tyle mi o tym naopowiadał ze teraz nie tykam chleba w szczególności np. z Takiego lidla. Jeśli jakaś piekarnia deklaruje się ze nie używa polepszaczy to też kłamie bo mąka która kupują w hurtowni już też zawiera polepszacz. Jak coś to pieczywo kupować w małych kameralnych piekarniach. A o obecności polepszacza w danym pieczywie świadczy np. fakt ze kiedyś chleb się zsychał i był jak kamień teraz to co najwyżej spleśnieje. Bo zawiera dodatkowo substancje spulchniające które łapią wodę by nadać mu większej objętości przy mniejszym wykorzystaniu mąki.


Chleby z wszelakich dyskontów i większych sklepów są przygotowywane na gorąco w sklepie z... zamrożonego produktu.
W normalnym procesie chleb ląduje w tzn garowni gdzie jest parowany i rośne szybciej, coś na zasadzie robienia babcinego ciasta.
Co do polepszaczy to stosowane są dla poprawy smaku a przede wszystkim walorów wzrokowych bo konsument "je wzrokiem".
Po dodaniu polepszaczy chleb nie marszczy się albo robi to mniej.
Dobry chleb można jeść(uwaga!) nawet przez tydzień(zapytać babci jak ktoś nie wierzy co w przypadku innych wyrobów jest niemożliwe bo na drugi dzien jest już suchy.



Co do mąki to brana jest bezpośrednio z młynów i każda dostawa posiada badanie i nie ma tam dodatków.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 617
Co jesli jestem ekto i cchcem zbudowac mase miesniowa. A moje zapotrzebowanue na makro wynosi 120b 66t 260w czy jesli wyjde z nadwyzka tluszvzy o np 30gram to.nie sprzyja budowaniu.masy ? I jak.wyglada to z innymi makro . Z gory dzieki za odp
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
jak jesteś ekto to coś mało tych kcal sobie wyliczyłeś.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 617
Podstawowe mam 2000kcal a codziennie przekraczam 3k
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 617
Koniu151
jak jesteś ekto to coś mało tych kcal sobie wyliczyłeś.


Przy okazji jak mozesz to zobacz moja diete do oecny ktora niedawno podwiesilem tutaj podalem tylko przykladowo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 677
Witam, ile b/t/w i kcal na redukcje sobie ustawić?
Wiek 27, waga 89, staż 3 lata, trening push/pull 4 tyg (ostatnio niewiele ćwiczyłem), bf z 18-20% na oko

Zmieniony przez - tytex w dniu 2015-01-04 18:01:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
wzór do obliczenia kaloryczności znajdziesz w postach podwieszonych.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 617
Tanie wegle z marketu na oporna mase ? Hmmm mozecie polecic jakies 3 produkty ? Makaron jajeczny wskazany na masie hehe ? :D 3 pytajniki ;D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 886 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29676
tomik2

Co do mąki to brana jest bezpośrednio z młynów i każda dostawa posiada badanie i nie ma tam dodatków.


kolego w jakim ty świecie żyjesz? To jest tak samo jak z tym ze kulturyści startujący na zawodach zarzekają się że sa czyści :) kto ci teraz bezpośrednio coś sprzedaje? zapewniam cię ze mąka pochodzi od przedstawicieli i też sa już gotowe mieszanki razem z polepszaczami albo sam możesz je dodać! tak jak ci pisałem dobry znajomi mi wszystko o tym biznesie opowiedział tylko małe kameralne piekarnie maja czyste maki (i to też niekoniecznie) które biorą bezpośrednio z młynów. Przez dodanie bardzo małej ilości polepszaczy chleb jest dłużej świeży, lepiej wyrasta, ładniej pachnie. Polepszacze kosztują grosze. We Wrocławiu jak mówił sprzedawał to 90% piekarniom albo gotowe mieszanki albo oddzielnie. Co oczywiście masz racje jest te 10% które nie oszukują. Albo jak twierdził brały suple od innych firm. Najgorsze jest to ze dopiero po kilkunastu latach ta chemia się nawarstwi i moze stanowić problem.

"idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach".
Z.Herbert

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 1026 Wiek 5 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 38199
jopekmp
tomik2

Co do mąki to brana jest bezpośrednio z młynów i każda dostawa posiada badanie i nie ma tam dodatków.


kolego w jakim ty świecie żyjesz? To jest tak samo jak z tym ze kulturyści startujący na zawodach zarzekają się że sa czyści :) kto ci teraz bezpośrednio coś sprzedaje? zapewniam cię ze mąka pochodzi od przedstawicieli i też sa już gotowe mieszanki razem z polepszaczami albo sam możesz je dodać! tak jak ci pisałem dobry znajomi mi wszystko o tym biznesie opowiedział tylko małe kameralne piekarnie maja czyste maki (i to też niekoniecznie) które biorą bezpośrednio z młynów. Przez dodanie bardzo małej ilości polepszaczy chleb jest dłużej świeży, lepiej wyrasta, ładniej pachnie. Polepszacze kosztują grosze. We Wrocławiu jak mówił sprzedawał to 90% piekarniom albo gotowe mieszanki albo oddzielnie. Co oczywiście masz racje jest te 10% które nie oszukują. Albo jak twierdził brały suple od innych firm. Najgorsze jest to ze dopiero po kilkunastu latach ta chemia się nawarstwi i moze stanowić problem.


Jak zwykle prawda leży po środku.
Mam rozeznanie w kilku/kilkunastu piekarniach na obszarze połowy średniego województwa i wiem, ze wszystkie biorą bezpośrednio z młyna ale są to obszary wiejskie i mniejszych miast.
W miastach nie wiem jak jest ale zapewne mąka dowożona i składowana w prawie że silosach musi być czymś doprawiana żeby nadawała się do użytku przez dłuższy czas.
Pamiętajmy, że ciasto na pieczywo i inne produkty to nie tylko mąka a "ulepszanie" odbywa się na początkowym etapie gdzie piekarz musi zaplanować prace, ile obrotów musi wykonać, jakie proporcje przyjąć bo wbrew pozorom produkcja to nie tylko "zamieszanie ciacha łokciem". Dodawanie polepszaczy to żadna zbrodnia. Pomyślmy, ile kosztowałby chleb gdyby był robiony 100% "czysto".
Wystarczy przejść się podczas pracy wielkiej piekarni i po zapachu czuć co się święci ;)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Masa dla 74 kg chłopka

Następny temat

Pierwsza dieta na masę

WHEY premium