logo
zamknij zamknij

PANGA - Przestroga - art.

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 452784

0 5 0
napisał(a)
nofatuk
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1828 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5664
Wczoraj Pochwaliłem sie znajomym ze kupiłem bardzo tanią PANGE na co oni ze ona podobno jest niezdrowa...szperam czytam sprawdzam szukam no i dowiedziałem sie troche o niej...przekazuje wiec wszystko co najgorsze w tej rybie:) no i kilka innych ciekawych inf.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.

inf. uzyskane dzieki naszemu kochanemu internecikowi)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
kolos88
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2643 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 24308
gdzies to czytalem, chyba na jakims portalu bylo
z moczu kobiet.. przynajmniej naturalne, a nie jakies chemikalia
1

Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.

napisał(a)
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 23193 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 224020
Masakra a Starsi moi kupili filety z pangi i w piatek chcialem tego sprobowac eheh ale i tak sprobouje chcoiaz raz :) wszystko tetaz truje i kazde mieso jest ,,miesem wysokowydajnym"
napisał(a)
tomasz555
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 308 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8226
pycha
napisał(a)
kenio80
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 921 Wiek 37 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6355
nieźle
ale jakoś mnie to nie zraża, bo podobnych metod maksymalizacji produkcji i zysku stosuje się w terazniejszym swiecie chyba wszedzie
napisał(a)
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 179 Napisanych postów 11357 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85944
Do autora: źródło, źródło. W internecie przynajmniej 50% informacji to brednie.
napisał(a)
junior26
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 52351
ryba jest smaczna
ale faktycznie takich artow jest bardzo duzo z przestroga jedzenia pangi
i badz tu madry teraz wszystko szkodzi nie ma co sie przejmowac 2-3razy w tyg jest OK
1

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

napisał(a)
xeran
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20441
i badz tu madry teraz wszystko szkodzi nie ma co sie przejmowac 2-3razy w tyg jest OK

Tez tak mysle, pozatym panga jest bardzo smaczna ryba
1
napisał(a)
nofatuk
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1828 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5664
nie no bez przesady...nie wszytko szkodzi a nalezy te szkody minimalizowac i stad ten art.
żródła to spoztrzezenia po ogladnieciu filmu na temat pangi z francuskiej tv. troche z gazety wyborczej troche z wikipedii raczej zaufane zródła ostatnia czesc o chormonach pochodzi z gazety wyborczej.
pzdr.

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 1737 Napisanych postów 48759 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 402613
Bylo pare razy. Nie przykladalbym az takiej uwagi do tego. Ale przesadzac z iloscia nie ma co, jak ze wszystkim.

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Martucca
Ekspert
Szacuny 206 Napisanych postów 59591 Wiek 13 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 228104
Ech, nie przesadzajmy. A myslisz, ze slynny losos to na wolnosci plywa?

Co do hormonow, to nic zlego. Dla porownania- osteoporoze leczy sie m.in. kalcytonina z lososia

Matka Chrzestna

NIEDOCZAS mam

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wapń!!!

Następny temat

posilek po pływaniu

Odchudzanie na zawołanie – „DIETA” ONZ

Kłopoty zdrowotne Maszyny!

Marcin Kotleszka został ojcem!

Przysiad przedni, jak sobie z nim radzić?

Pierwsza wizyta w sklepie z suplami, jak się przygotować?

Okno anaboliczne

Cardio na masie - czy to ma sens?

Redukcja czy masa - co wybrać na początek?