Temat został odczytany 449587 razy

PANGA - Przestroga - art.

zgłoś naruszenie
  • nofatuk
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1828
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 5664
Wczoraj Pochwaliłem sie znajomym ze kupiłem bardzo tanią PANGE na co oni ze ona podobno jest niezdrowa...szperam czytam sprawdzam szukam no i dowiedziałem sie troche o niej...przekazuje wiec wszystko co najgorsze w tej rybie:) no i kilka innych ciekawych inf.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.

inf. uzyskane dzieki naszemu kochanemu internecikowi)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety
1173646167000
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

Indywidualne plany dietetyczne i treningowe

  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
zgłoś naruszenie
  • kolos88
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2643
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 24308
  • Trenuje: sam nie wiem
gdzies to czytalem, chyba na jakims portalu bylo
z moczu kobiet.. przynajmniej naturalne, a nie jakies chemikalia
Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.


1
1173647169000
zgłoś naruszenie
  • jabolcokk A.Jabłoński
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 23193
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 223999
  • Trenuje: 10
Masakra a Starsi moi kupili filety z pangi i w piatek chcialem tego sprobowac eheh ale i tak sprobouje chcoiaz raz :) wszystko tetaz truje i kazde mieso jest ,,miesem wysokowydajnym"
[http://www.facebook.com/TrecNutrition]
[http://www.youtube.com/user/trecnutritionPL]

[http://www.facebook.com/ZapytajTrenera]
[http://www.youtube.com/user/zapytajtrenera]
1
1173647283000
zgłoś naruszenie
  • tomasz555
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 308
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 8226
  • Trenuje: pakuje 2 lata
pycha
1173648286000
zgłoś naruszenie
  • kenio80
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 921
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 6355
  • Trenuje: od 2006
nieźle
ale jakoś mnie to nie zraża, bo podobnych metod maksymalizacji produkcji i zysku stosuje się w terazniejszym swiecie chyba wszedzie
1173679304000
zgłoś naruszenie
  • _Knife_
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 11357
  • Wiek: 35 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 85876
  • Trenuje: od początku lat 90 SW, siłownia, bieganie, pływanie...
Do autora: źródło, źródło. W internecie przynajmniej 50% informacji to brednie.
DOPING: [http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=16612]

NAJWIĘKSZE MITY TRENINGU SIŁOWEGO 2016
[http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=7862]

INTERWAŁY! [http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=12105]

DZIENNIK [http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=170&page=477]
1173684667000
zgłoś naruszenie
  • junior26
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1669
  • Wiek: 33 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 52351
  • Trenuje: od styczen 2000r
ryba jest smaczna
ale faktycznie takich artow jest bardzo duzo z przestroga jedzenia pangi
i badz tu madry teraz wszystko szkodzi nie ma co sie przejmowac 2-3razy w tyg jest OK
"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze
1
1173686685000
zgłoś naruszenie
  • xeran
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1187
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 20396
  • Trenuje: kilka... ;-)
i badz tu madry teraz wszystko szkodzi nie ma co sie przejmowac 2-3razy w tyg jest OK

Tez tak mysle, pozatym panga jest bardzo smaczna ryba
1
1173687161000
zgłoś naruszenie
  • nofatuk
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1828
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 5664
nie no bez przesady...nie wszytko szkodzi a nalezy te szkody minimalizowac i stad ten art.
żródła to spoztrzezenia po ogladnieciu filmu na temat pangi z francuskiej tv. troche z gazety wyborczej troche z wikipedii raczej zaufane zródła ostatnia czesc o chormonach pochodzi z gazety wyborczej.
pzdr.
Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety
1173692646000
zgłoś naruszenie
  • domer ODŻYWIANIE
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 43937
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 297903
  • Status: Ekspert
  • Trenuje: 10
Bylo pare razy. Nie przykladalbym az takiej uwagi do tego. Ale przesadzac z iloscia nie ma co, jak ze wszystkim.
Moderator działu Odżywianie


1173702950000
zgłoś naruszenie
  • Martucca
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 59591
  • Wiek: 12 lat
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 228104
Ech, nie przesadzajmy. A myslisz, ze slynny losos to na wolnosci plywa?

Co do hormonow, to nic zlego. Dla porownania- osteoporoze leczy sie m.in. kalcytonina z lososia
Matka Chrzestna

NIEDOCZAS mam

1173706893000