Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Pływanie - nauka, podstawy metodyczne

adriano21

Wysłana - 10 marca 2009 15:21    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, jestem w trakcie robienia instruktora pływania i potrzebowałbym od was trochę pomocy Otóż chodzi o ułożenie metodycznych podstaw nauki pływania (każdej techniki).
Konkretniej chodzi o to, żeby ułożyć kolejność nauczanych elementów od najważniejszego...

jako przykład podaje delfina:
1. inicjacja ruchu delfinowego głową i barkami
2. wykorzystanie ruchu rąk do zanużenia
3. tyłek nad wodą
4. opóźnienie zgięcia w stawie kolanowym
5. uniknięcie zgięcia w stawie kolanowym
6. łuk napięty
7. ręce przy powierzchni wody
8. koordynacja ruchu rąk z oddechem
9. drugi ruch nóg
10. "płaski" delfin
11. technika ruchu rąk

Chciałbym jakoś to ustandaryzować bo ciężko coś takiego znależć w necie a tym bardziej w książkach;/

Dlatego proszę was o jakieś ciekawe pomysły oraz komentarz do ww. delfina

Wiadomo przecież, że w nauczaniu zaczynamy od rzeczy najważniejszych stopniowo koncentrując się na szczegółach...

pozdrawiam

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 11 marca 2009 00:39 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Xpand Xtreme Pump

CENA: 119.00zł
Trec - NitroBolon

CENA: 134.00zł
SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Roqallo

Wysłana - 11 marca 2009 00:39    Edytuj Cytuj
okej myślę że mogę ci pomóż

F/C Kraul na piersiach

1 buzia w wodzie
2 oddychanie pod wodą
3 leżenie na wodzie (na brzuchu)
- poślizgi do ściany
- poślizgi od ściany
4 nogi (kolejno)
- trzymając się brzegu (twarz w wodzie prawie wszędzie również możesz najpierw z głową do góry ale to może uczyć złych nawyków ps od początku zwracaj uwagę na oddychanie poprzez obót głowy w bok a nie do góry o ile jest to możliwe (nie ma RR(ręki) z jednej strony))
- z deską (trzymaną 2 RR lub 1 RR (i tu możesz wprowadzić oddychanie na stronę)
- 1 dłoń na 2 i bez deski
5 RR praca ramion (kolejno)
ruchy "kraulowate" RR stojąc -> idąc -> w opadzie tłowia w wodzie do pasa -> w opadzie idąc
- możesz w parach 1 trzyma drugiego za stopy a drugi ruchy kraulowate RR lub ze stopami na brzegu, jakiejś rurce i to samo co drugi
- deska pomiędzy nogami, ruchy kraulowate RR
6 RR i NN (nogi)
- praca NN ręce trzymają brzegu i naprzemianstronna praca RR do kraula
- praca NN trzymasz deskę w RR i raz 1 raz 2 RR
- to samo tylko 1 RR (lecz pamiętaj żebyś zaznaczył i ćwiczył po tyle samo na dwie RR)
- praca NN bez deski praca RR najpierw możesz zacząć ze ręce muszą się dotknąć z przodu i dopiero po dotknięciu zaczyna druga ręka pracę a później naprzemiennie
- praca NN bez deski praca tylko jednego RR (zmiana RR)

no mniej więcej tak to wygląda w kraulu na piersiach najlepsze jest przed tobą....
a mianowicie ten sam schemat do wszystkich stylów
BLABT z angielskiego
B body (ułożenie ciała w wodzie)
L legs (praca nóg)
A arms (praca ramion)
B breathing (oddychanie)
T timing (rytmika ruchów)

rozszerzając
ćwiczenia na lądzie poprzedzają ćwiczenia w wodzie
a ćwiczenia z deską są przed ćw bez deski
tzw stopniowanie trudności

do reszty sam ułóż ćwiczenia
ps z tego co mi wiadomo to w każdej książce masz ułożone ćwiczenia systematycznie !!!

Roqallo

Wysłana - 11 marca 2009 00:44    Edytuj Cytuj
w razie pytań pisz na maila mag8rogi@wp.pl

ps w temacie napisz coś żebym nie pomyślał ze to śmieć i bez czytania nie wypie.... do kosza ;]

a ja mam pytanie do bardziej oczytanej społeczności tego forum...
jaka jest różnica między
TYM
a
Tym

i która jest lepsza proszę o uzasadnienie i nie chciał bym przeczytać ze ta druga jest pływaj nawet szybciej a pierwsza to tylko pływaj szybciej....

iza121

Wysłana - 12 marca 2009 01:04    Edytuj Cytuj
coś nie tak z tymi linkami co podałeś

ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami

adriano21

Wysłana - 12 marca 2009 13:13    Edytuj Cytuj
dzięki za pomoc, właśnie o coś takiego chodziło;] co do książek to muszę Ci powiedzieć, że różnie z tymi książkami bywa. Ciężko znaleźć naprawdę dobrą książkę nt. pływania. Obecnie korzystam z książki prof. Czabańskiego, ale tam też nie ma czegoś takiego ułożonego.. oczywiście wiem że schemat to największy wróg instruktora czy w ogóle nauczyciela, ale właśnie chodziło mi o coś w stylu BLABT;]

delfina i żabę postaram się ułożyc i wrzucić na forum, fajnie jakbyś to potem skomentował.
pozdrawiam

Roqallo

Wysłana - 12 marca 2009 19:28    Edytuj Cytuj
@iza121
poprawione (sorry pierwszy raz tutaj linka wrzucam )
jaka jest różnica między
http://www.swimoutlet.com/product_p/8524.htm
a
http://www.amazon.co.uk/Swimming-Even-Faster-E-W-Maglischo/dp/1559340363

@adriano21
no spoko zobaczę co się da zrobić a co do schematu to nie była to rutyna??? :] pozdrawiam

Roqallo

Wysłana - 18 marca 2009 03:24    Edytuj Cytuj
i jak tam prace ida?

adriano21

Wysłana - 19 marca 2009 10:24    Edytuj Cytuj
sorki, że tyle to trwało ale miałem lekki zapieprz na uczelni.
a więc tak;
delfin
1. inicjacja ruchu delfinowego głową i barkiami
2. wykorzystanie ruchu rąk do zanuzenia
3. pupa nad wodą;]
4. opóźnienie zgęcia w stawie kolanowym (w momencie wejścia do wody- proste nogi)
5. unikanie zgięcia w stawie kolanowym ( zbytniego)
6. łuk napięty
7. ręce przy powierzchni wody
8. koordynacja ruchu rąk z odechem
9. drugi ruch nóg
10. płaski delfin
11. technika ruchu rąk

i kraul na grzbiecie:
1. technika RR
- dłoń małym palcem do wody
- zgięcie w st. łokciowym
- ręka do uda
2. ułożenie głowy (uszy zanużone, twarz nie)
3. niewyciąganie kolan nad wodę
4. minimalne ugięcie w st. biodrowym podczas ruchu nogami
5. koordynacja ruch rąk i nóg
6. rotacja

I teraz tak; jest to pewnien szblon (który pewnie treba trochę poprawić;p), ale chodiz o to, że do tych elemontów możesz dawać różne ćwieczenia w zależności od tego jak szybko dzieciak to łapie i jakie umiejętności już posiada( czyli w którym jest miejscu)

Jak to widzisz?
pzdr

Roqallo

Wysłana - 01 kwietnia 2009 05:08    Edytuj Cytuj
co do delfina to nie mam z nim doświadczenia popartego praktyką a i też za dużo o nim nie czytałem ale co ja robię to

1 RR wzdłuż tułowia proste NN ruch BIODRAMI w górę i w dół (na brzuchu )
zazwyczaj dzieciaki mają tendencje do zginania NN dlatego mówię proste ale pół biedy jak je zginają w górę i w dół to jest okej jeśli to nie jest za nadmierna ale są talenty co podciągają kolana do klatki piersiowej i je prostują próbując odpychać się w płaszczyźnie strzałowej (według poziomego położenia ciała )

jak już to załapią to dalej im mówię
2 to co ty masz w 1 inicjacja z głowy...
// powiedzmy ze w 3 dałbym doskonalenia ruchów NN w wszelakich sposobach z oddychaniem na 2,3,4 kopnięcia, z rr w górze dole, pływając na bokach przodzie tyle

4 praca RR na lądzie
5 praca rr na płytkiej wodzie w opadzie T
6 praca rr i nn (mile widziane płetwy choć mniejszych dzieciaków nimi nie forsować bo ma to negatywny pływ na kręgosłup)
i dalej
7/8 koordynacja i oddychanie

no i mniej więcej tak bym to widział ale za kilka dni ci napisze sprostowanie bo muszę zajrzeć do "lektury"

grzbiet
1 ułożenie T (czyli poślizgi na plecach itp)
2 NN ( z różnymi kombinacjami ułożenia rąk oraz deski )
3 praca RR (ja zwracam uwagę najpierw na proste wyciągnięcie ręki z wody i proste jej włożenie tuż przy głowie, jak już to opanują to można dalej ich wałkować męczyć z odpowiednim odepchnięciem wysokim łokciem i takimi tam pierdołami)
4 NN i RR >> koordynacja .. i chyba tyle...

też zerknę do książki

jeszcze ci klasyk został ;]

no i jak tak to widzę
ps z jakich materiałów korzystasz?

Roqallo

Wysłana - 01 kwietnia 2009 05:18    Edytuj Cytuj
jeśli dzieciak ma technikę i jest w "wysokim" miejscu to cała ta metodyka nie jest potrzebna bo on już przez to przeszedł u takiego wyłapujesz "odstępstwa" od "ideału" i korygujesz a jeśli jest na środkowym to też raczej skupiasz się na poprawie i doskonaleniu elementów niż na uczeniu stylu...

no i chyba na tyle ja siedzę w Irlandii i tu się bawię w ratownika i nauczyciela wiem że w Polsce na AWF Katowice uczyli mnie ze zaczyna się od grzbietu w na wyspie ze od kraula wiem ze we franci ponoć od żabki... wiec tutaj chyba kwestia poglądowości egzaminatora no i też bym brał pod uwagę wiek ucznia... we środku kwietnia idę na kurs pełnego instruktora (na razie mam asystenta instr.. i w Polsce po pierwszym roki USM ze specjalizacją pływania )w Polsce jest od razu instr.. no więc zobaczę czego tam mnie nauczą choć myślę ze niewiele :D

ps jak bym za długo nie odpowiadał to pisz na @ którą podałem w pierwszym lub 2 poście pozdro

adriano21

Wysłana - 01 kwietnia 2009 20:38    Edytuj Cytuj
oki więc daję żabę

1. Stopy szerzej niż kolana ( dramatyczna jest sytuacja jak nieraz na basenie widze ratowników czy instruktorów uczących tej starej żabki z kolanami na zewnątrz bo myślałem że ta nowa jest już dość rozpowszechniona;/)
2. grzbietowe zgięcie stopy na końcu fazy przygotowawczej nóg
3. faza wyleżenia - akcent na to, że wbrew pozorom jest tu duża prędkośc
4. koordynacja nn i rr
5. różnica prędkości w ruch nóg (faza przyg. wolniejsza, właściwa szybsza)
6. staw biodrowy - ruch podchodzący do delfinowego, ale tez bez przesady
7. staw łokciowy- generalnie praca rąk
8. łączenie stóp w fazie wyleżenia

tak jak widzisz chodzi tutaj coprawda o detale, ale mysle ze na etapie pływania standardowego to jest najważniejsze

najpierw mówię o tym żeby stopy były szerzej niz kolana, a dopiero po jakimś czasie żeby łączł stopy itd....

co o tym myślisz?? pzdr

a korzystam w głównej mierze z książki prof. dr. hab. Czabańskiego, ksiązka nazywa się elementy teorii pływania, plus you tube i phelps:]

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Pływanie - nauka, podstawy metodyczne

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.