SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Płatki sojowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 8593

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 594 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4321
Witam mam takie pytanie, o jakiej porze dnia najlepiej spożywać płatki sojowe? Czy moge je czasem(czyt sporadycznie) zastępować w posiłku zaraz po treningowym zamiast cyca czy lepiej jeść na noc zamiast twarogu czy moż o jeszcze innej porze?Lepiej jeść w dni treningowe czy beztreningowe czy to raczej nie robi różnicy?
Z góry dzieki za odp pozdro
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
płatki sojowe jak już to polecałbym na śniadanie ale nie jako stały element diety.....

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 594 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4321
dzieki , sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4208
a dlaczego nie jako staly element diety?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4208
takie fakty i mity mozna by bylo stworzyc dla kazdego produktu wiec to nie jest odpowiedz ;d

przeciez ludzie jedza soje cale zycie i nic im nie jest
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
ludzie jedzą całe życie szynkę margarynę utwardzaną , czekolady i tez nic im nie jest ...

pozolę sobie zacytować art gdyż będzie wygodniej mam nadzieję że to Ci rozjaśni trochę w głowie ..
"Soja na rynku globalnym cieszy się rosnącą popularnością. Zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie staje się dzisiaj jednym z najatrakcyjniejszych produktów w sektorze żywności i napojów. Jak podaje magazyn sig.biz/combibloc producenci żywności stoją w ogonku, chcąc czerpać profity z rozwoju rynku produktów sojowych, którego wielkość w roku 2007 ma osiągnąć 8 mld dolarów! Największego wzrostu można się spodziewać w sektorze produktów zastępczych mleka, jogurtów i lodów. Dla samego tylko mleka sojowego obroty roczne wynoszą w skali globalnej ponad 800 min dolarów. Eksperci prognozują wzrost tego rynku o 13 do 20 proc. rocznie. Odpowiada to ilości trzech miliardów litrów paczkowanego i gotowego do spożycia mleka sojowego w roku 2005 i ponad czterech miliardów litrów w roku 2007.
Ale czy ten olbrzymi, dochodowy przemyst jest tak naprawdę dla nas zdrowy? - Z punktu widzenia zasad zdrowego żywienia spożywanie soi i jej przetworów nie powinno być zalecane - komentuje lekarz nauk medycznych Krzysztof Romanowski, na co dzień zajmujący się problemami zdrowego żywienia i zdrowego odżywiania. - To, że w ostatnich latach obserwujemy nasiloną propagandę na rzecz tej rośliny, to tylko skutek zabiegów silnego /agresywnego lobby przemysłu sojowego. Jej niska przydatność do celów spożywczych jest spowodowana tym, że soja jest po prostu cięż-kostrawna z powodu zawartości tzw. substancji antypokarmowych, jak np. inhibitor trypsyny, pogarszających procesy trawienia, a także z powodu dużej koncentracji białka, większej niż w mięsie. Dopiero fermentacja soi unieczyn-nia substancje antypokarmowe. - Dlatego nie ma przeciwwskazań do używania tamari lub miso jako przypraw, choć pod warunkiem posiadania atestu ekologicznego. Sprawa atestu jest ważna, ponieważ soja jest uprawiana w sposób przemysłowy z użyciem rekordowych ilości chemikaliów rolniczych.
Wielka koncentracja białka jest korzystna przy stosowaniu soi jako paszy w tuczeniu zwierząt, ale dla człowieka jest to niekorzystne obciążanie organizmu. Dodatkowo, soja obecna na naszym rynku, to roślina poddana wielokrotnym mutacjom genetycznym. - komentuje Krzysztof Romanowski.
Tak zwane teksturowane produkty sojowe, jak proteina i z niej pochodzące kotlety sojowe, makarony, pasztety czy też mleko sojowe są wytwarzane w przebiegu wielostopniowych procesów chemicznych w kadziach i instalacjach aluminiowych, z użyciem kwasów i zasad, których resztki pozostają w produkcie.
Zatem więc zamiast sięgać po soję, lepiej sięgnąć po fasolę i soczewicę, które po pierwsze, są lepiej strawne od soi, a po drugie, ich skład lepiej odpowiada potrzebom organizmów ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej.

Źródło: "Detal Dzisiaj" "

cały topic

Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-10-14 21:21:52

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4208
ok przekonales mnie, ale kupie sobie paczke platek sojowych tak na probe, bo brakuje mi bialka po tym jak odtawilem na pewien zas odzywki

Zmieniony przez - Lukun w dniu 2009-10-14 22:46:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2908 Napisanych postów 56671 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 611230
Pod kazdym wzgledem beda gorsze od owsianych.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4208
no owsiane tez jem, tylko ze na sniadanie nie wiem jakie bialko wziasc, bo mieso odpada, a po jajkach dosyc mocno mnie brzuch boli ;/ wiec myslalem zeby zrobic sobie platki owsiane + platki sojowe + orzechy wloskie + mleko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 424 Napisanych postów 56364 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 184874
a jak robisz te jajka próbowałeś placków owsianych ?
możesz kupić tanie białko np łowickie i zmieszać z owisianymi i mlekiem i orzechami

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

czy moze byc taka dieta redukcyjna?

Następny temat

lekka niedowaga:)