Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Szukałam tematu z pojedynczymi pytaniami, ale chyba został zamknięty.
Czy jest gdzieś w necie porównanie IG lub lepiej ŁG poszczególnych rodzajów płatków i kasz ? Rozumiem,że wszelkie kaszki manne są bardziej przetworzone niż płatki, a te z kolei bardziej niż kasze. Ale interesuje mnie , jak to wpływa na ich wartości odżywcze i właśnie IG, IŁ.
Szacuny
17701
Napisanych postów
132148
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460637
ładunek glikemiczny zależy od ilości zjedzonego produktu raczej nie ma takich tabel, IG produktów sobie spokojnie w necie znajdziesz, pełno jest takich tabel.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
1119
Napisanych postów
3769
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68362
Ogólnie zależność jest taka, że im bardziej oczyszczona, drobniejsza i lepiej rozgotowana kasza (ryż, makaron), tym łatwiej strawna, przez co szybciej ją trawimy i wchłaniamy zawarty w niej cukier. Dlatego chorym daje się jakieś kleiki, bo są łatwostrawne i szybciej dostarczają energii.
W przestudzonych produktach może się z kolei pojawić skrobia oporna - niestrawna - przez co mają mniejszy IG i ŁG, ale też co wrażliwsze osoby mogą mieć po zimnych ryżach czy kaszach problemy trawienne.