logo
zamknij zamknij

Owoce i warzywa

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 145270

5 5 1
napisał(a)
Coleman 18
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 503 Wiek 2016 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 9165
Agrest-
ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu ,
cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu
w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać
przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit.
Między agrestem zielonym, białym, żółtym, czerwonym i ciemno-wiśniowym
nie występują większe różnice w składzie1 chemicznym z wyjątkiem cukrowców.
Niektórych odmian agrestu używa się na musujące wina.
Pesteczki agrestu mogą być alergenem.

Borówka-
jest to bardzo cenny owoc, szczególnie ze względu na bogactwo
witamin i składników mineralnych. Znane jest też lecznicze zastosowanie
borówki czernicy (tzw. czarna jagoda) w leczeniu biegunek i chorób układu trawienia.
Borówka brusznica o czerwonych, gorzko-kwaskowych owocach, dzięki zawartości
w jagodach kwasu benzoesowego i śladowych ilości kwasu salicylowego,
bardzo dobrze przechowuje się przygotowana w postaci konfitury.
Warto wiedzieć, że borówka bagienna (łochynia lub pijanica) ma owoce sinoczarne,
wewnątrz zielonkawe o smaku kwaskowatym i własnościach odurzających.
Nie spożywa się jagód łochyni na surowo; przetwory, a szczególnie dżemy, są bardzo wartościowe




Brokuły-
można przyrządzać zarówno świeże, jak i w postaci mrożonek (takie nawet smaczniejsze)
, są bardzo zasobne w witaminy (A, C, Bi, B2, PP) i sole mineralne
(dużo wapnia, fosforu, magnezu, siarki, potasu), białka mają więcej niż kalafiory. Są zasadotwórcze .


Brukselka-
ma dużą wartość odżywczą. Ze wszystkich kapustnych
zawiera najwięcej białka bo koło 4,4%. Ma dużo witaminy C, dużo A, B1 B2
a również żelazo, fosfor, magnez, siarkę, wapń i potas.
Ma jedną wadę jest kwasotwórcza.Nie należy więc zestawiać dań
mącznych z brukselką jako jedynym warzywem.


Brzoskwinie-
na naszym rynku zaczynają być coraz popularniejsze. Cenność ich
polega nie tylko na tym, że wartość odżywcza dojrzałych brzoskwiń jest dość duża
bo mają sporo witaminy A , dużo żelaza, magnezu i wapnia oraz są zasadotwórcze ,
ale i na tym, że stanowią ważny składnik diety odtłuszczającej oraz diety dla reumatyków
i chorych na nerki (własności moczopędne).


Buraki-
obok kapusty i marchwi zjadamy ich więcej niż innych warzyw.
Buraki nie zawierają dużej ilości witamin, a można nawet powiedzieć,
że bardzo mało, ale zawierają bardzo dużo makro- i mikroelementów.
Szczególnie dużo mają wapnia, sporo potasu, magnezu, sodu i innych.
Są zasadotwórcze .Nadają się więc wspaniale na warzywo do kwasotwórczych
potraw mącznych. Dobrze jest spożywać buraki w postaci barszczu kiszonego (uwaga bez octu).


Cebula-
bez przesady można powiedzieć, że ratuje zdrowie, a często i życie
współczesnego człowieka. Ma mało witamin i związków mineralnych,
ale ma cudowną wprost właściwość rozpuszczania fibryny.
Fibryna, czyli włóknik, jest to ciało tworzące się podczas krzepnięcia krwi.
Fibryna jest niebezpieczna dla ludzi, którzy prowadzą mało ruchliwy tryb życia.
Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozpuszczają fibrynę,
ale fakt ten jest stwierdzony i najważniejsze jest to, że właściwość tę posiada
zarówno cebula surowa, jak i gotowana lub smażona.
Szczypior również ma właściwości rozpuszczania fibryny.


Czereśnie-
są owocem bardzo cennym, głównie dlatego, że są to jedne z owoców
najwcześniej ukazujących się na naszym rynku. Zawierają dużo potasu, kobalt,
kwasu cytrynowego, dużo kwasów organicznych. Czereśnie bardzo dobrze nadają się na kompoty.
Świeże są dobrze tolerowane nawet przez ludzi z chorobami przewodu pokarmowego
(ale nie w postaci kompotów).


Czosnek-
posiada bardzo dobre własności przyprawowe.
Jako roślina uprawna znany jest od kilku tysięcy lat i używany jako przyprawa
lub jako środek leczniczy. Podobnie jak cebula posiada bardzo dużo fitoncydów,
pobudza trawienie i przeciwdziała sklerozie, przyczyniając się do rozpuszczenia
soli wapnia w układzie krwionośnym. Czosnek zawiera od 0,2.5 do 0,9% olejku,
który jest mieszaniną związków siarkowych o bardzo ostrej woni.
Jak sygnalizują liczne badania, spożywanie dużych ilości czosnku dziennie
jest błędem, gdyż małe dodatki czosnku działają pobudzająco na organizm,
a duże ilości hamująco lub obojętnie. Zastosowanie czosnku jako leku
przy chorobach kataralnych na ogół przynosi dobre rezultaty.



Fasola-
wartość kaloryczną ma bardzo dużą, podobną jak mięso (300350 kcal),
zawiera wiele białka, ok. 2022 g (100 g) wołowina 12,5 g (100 g).
Witamin zawiera niewiele, jedynie w witaminę B1 jest najbogatsza ze wszystkich warzyw.
Najważniejsze jest jednak to, że fasola posiada wiele cennych związków mineralnych:
fosfor („na rozum"), potas („na jędrność skóry"), magnez („na włosy i urodę"),
wapń („na zdrowe zęby i kości"), żelazo („na anemię i niedokrwistość").
Ma też związki siarki („na włosy i paznokcie"). Ludzie zdrowi, ciężko pracujący
fizycznie i umysłowo, będący w ciągłym ruchu, studenci powinni często jadać fasolkę.
Z fasoli można przyrządzać nieomal wszystko od zupy do tortów.
Warto też wspomnieć, że fasola strączkowa jest bogatym źródłem witaminy PP oraz,
że można śmiało polecać ją ludziom otyłym, gdyż w 100 g strączków dostarcza
zaledwie 40 kcal. Fasolkę w strączkach najlepiej byłoby spożywać razem z wodą,
użytą do gotowania, ponieważ przechodzą do niej rozpuszczalne
witaminy z grupy B, witamina C oraz, szczególnie w wodzie osolonej, niektóre białka.
Lepiej więc solić fasolkę bezpośrednio przed podaniem. Nie poleca się fasoli
(szczególnie w ziarnie) kobietom ciężarnym, wieloródkom, osobom starszym
wiekiem i cierpiącym na miażdżycę oraz tym, które mają kłopoty z pe-rystaltyką jelit,
ponieważ, jak stwierdzono, fasola zawiera fazynę czynnik powodujący zlepianie
czerwonych ciałek krwi, co prowadzi do wyższej krzepliwości krwi.
Jednakże fasolka, szczególnie szparagowa, winna częściej niż
dotychczas gościć na naszych stołach.



Groch i groszek-
spotykamy ślady, że spożywano go już w epoce kamienia i brązu.
Groch w uprawie jest bardzo cenną rośliną, gdyż żyje w symbiozie z
tzw. bakteriami brodawkowymi, które pobierają azot bezpośrednio z atmosfery.
Po uprawie grochu gleba bywa bardziej bogata w azot niż przed uprawą.
Groch ma dużą wartość odżywczą, jest sycący, „zdrowy". Świeży groch zawiera
przeciętnie 75 g wody, aż 7 g białka, 0,4 g tłuszczu, 11 g cukrów, sole żelaza,
wapnia, fosforu; witaminy A, B1, B2, C, PP, a także witaminę E, B, i, co nadzwyczajne,
aż 3,6 mg witaminy E (tylko groch młody). Groch dostarcza dużo kalorii
(jak żadne inne warzywo), 50130 kcal, jest zasadotwórczy .
Suchy groch dostarcza ok. 350 kcal, białka 2234, tłuszczu 1,5 g, węglowodanów
(głównie skrobi) natomiast witaminy C jest tylko trochę, a witamin A, B6 i E brakuje.
Za to witamin B1 i B2 suchy groch zawiera ok. 20 razy więcej niż młody,
ma również wiele fosforu potasu , siarki .Duża ilość siarki jest jednak wadą tej rośliny,
gdyż powoduje tworzenie się w żołądku gazów wywołujących wzdęcia.
Duża zawartość witaminy B1 i B2 może być niszczona przez nierozsądne gospodynie,
gdyż chcą, by groch szybciej zmiękł i dodają sody. Tego, ani przy gotowaniu grochu,
ani fasoli czynić nie wolno (witaminy z grupy B rozkładają się w środowisku alkalicznym).
Ludzie otyli i cukrzycy nie powinni jadać dużo grochu ze względu na jego wysoką kaloryczność.


Gruszki-
zawierają stosunkowo dużo cukrów łatwo przyswajalnych tzw. lewuloz
Są zasadotwórcze. Z witamin :C , trochę witaminy A, witamin z grupy B niewiele, w tym B6.
Ze związków mineralnych sporo potasu ,trochę sodu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i jodu.


Jabłka-
zajmują drugie miejsce po winogronach w ogólnej produkcji owoców na świecie.
Jabłka są stosunkowo mało bogate w witaminy: C , B2 PP, A, ma niewielką ilość białka,
tłuszczu, węglowodanów, wapnia ,fosforu, żelaza .Kalorii dostarcza około 5060 ze 100 g.
Jednym słowem, wszystkiego niewielkie ilości. A jednak uznane są za wspaniały owoc.
Największe znaczenie ma pektyna, która w organizmie człowieka spełnia rolę jak gdyby miotły,
wymiatającej z naszych kiszek resztki niestrawionych pokarmów, wchłania produkty
nieprawidłowej przemiany materii (głownie fermentacji), reguluje działanie flory bakteryjnej,
neutralizuje substancje toksyczne. Pektynie jabłek przypisuje się właściwości przeciwsklerotyczne
jak również zdolności wiązania radioaktywnego kobaltu i strontu, i usuwanie ich z organizmu.
Wiadomo też, że jabłka leczą zarówno zaparcia jak i biegunki. Jabłka ułatwiają przyswajanie
wapnia przez organizm. Wszystkim, którzy mają kłopoty z krążeniem krwi, od wielu stuleci
poleca się jabłka. Widzimy więc na tym przykładzie, że oznaczane chemicznie składniki
pokarmowe to nie wszystko. Najważniejsze, a dotychczas nie zbadane dokładnie,
jest jednak właściwe zbilansowanie całej biomasy pożywienia, tak jak to np. jest w jabłkach.



Jarmuż-
warzywo kapustne lekko zasadotwórcze bogate w wapń,
(lepiej przyswajalny niż z marchwi) sporo witaminy C
(nawet po przemarznięciu na polu a pod śniegiem przechowuje się dobrze)
ma trochę witaminy E, a także witaminy B6 i K. Ma dużo soli mineralnych,
oprócz wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu, co stawia go w rzędzie
warzyw polecanych dzieciom. Ma również dużo siarki. Jarmuż przemarznięty
jest smaczniejszy od świeżego, bo ma więcej cukru, a mniej goryczki.
Jarmuż można przyrządzać podobnie jak szpinak.



Kalafior-
jest zasadotwórczy .Surowy jest o wiele bardziej wartościowy
niż gotowany, bo zawiera witaminę C, A , B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez


Kalarepa-
jadamy młodą i najlepiej wraz ze zdrowymi liśćmi, bo dopiero
wtedy mamy prawdziwe bogactwo składników odżywczych. I tak „jabłka" kalarepy
mają ślady witaminy A, i odpowiednio witaminy B1, B2, C, PP, E, wapnia, fosforu magnezu



Kapusta-
jest dość ciężko strawna, fermentuje w żołądku powodując
wzdęcia i gazy oraz często powiększenie wątroby. Wiadomo, że kapusta surowa
lub kiszona jest dużo łatwiej strawna od gotowanej, szczególnie z tłuszczem,
od bigosów itp. Kapusta zawiera bogactwo witamin, a więc: witaminy C tyle
co cytryna, komplet witamin B oraz witaminęA, a także witaminę K i B.
Składników mineralnych również zawiera dużo, a szczególnie wapnia,
potasu, magnezu, siarki i arsenu. Kapustę mogą jadać otyli, bo jest sycąca,
a dostarcza mało kalorii 40 kcal (najlepiej w postaci surówki lub kiszonej).


Kukurydza-
zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Kukurydza ma około 20 g cukrowców, dużo potasu, magnezu , fosforu, cenne białko.



Maliny-
dość trudne jest ustalenie, dlaczego są takie dobre i wartościowe.
Wiadomo, że cukru zawierają od 6 do 9%, głównie glukozy i fruktozy,
trochę kwasu jabłkowego i cytrynowego oraz salicylowego,
a mrówkowego jeszcze mniej. Trochę soli żelaza, sporo fosforu i
miedzi, z witamin po trochu A, Bi, B2, PP, C. W warunkach domowych
cenny jest sok z malin oraz dodatek malin do cocktaili, a również
do przybrania różnych galaretek, ciast i tortów.
Mrożone nie tracą prawie nic ze swej wartości.



Marchew-
zawiera: witaminę A ponadto witaminy Bi, B2, PP, K i niewielką ilość
związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod, a najwięcej potasu.
Zestawieniu witaminy A z potasem zawdzięczamy zapewne,
że marchew ujędrnia ciało i wspaniale wpływa na urodę i karnację skóry.
Poleca się ją wszystkim, od noworodków do starców. Najlepiej jadać ją
w postaci surówki, jak najcieniej obraną. Ma tylko taką wadę, że niezwykle
łatwo chłonie wszystko, co znajduje się w glebie a więc wszystkie środki ochrony roślin.
Dlatego marchewka dla niemowląt i do produkcji odżywek dla dzieci musi pochodzić
z upraw specjalnych, bez środków ochrony roślin. Niebezpieczeństwo
spożycia marchwi „nafaszerowanej" środkami ochrony roślin występuje
najczęściej przy uprawie „piętrowej", a więc pod drzewami np. w ogródkach działkowych.



Morele-
mają bardzo dobre własności odżywcze, są lekiem na anemię. Zawierają witaminę A,
dużo żelaza . dużo potasu, fosforu .Witaminy B, B2, C, PP. Są zasadotwórcze czyli suszone
morele są lekiem przy nadkwasocie. Świeże morele zawierają ok. 0,8 g białka,
a suszone 5 g, kalorii świeżo 50, suszone 500 w 100 g. Nasiona moreli są jadalne.
Słodkie nasiona moreli zawierają 2957% tłuszczu (bardzo dobry olej, choć częściej
stosowany jako kosmetyk), 1728% białka, 3,4% błonnika, 11,8% cukrowców i ok. 16% wody.



Ogórek-
wartość odżywcza jest bardzo niewielka. Świeże ogórki są dość trudno strawne.
Wadą podstawową ogórka jest to, że posiada bardzo aktywną askorbinazę,
czyli enzym rozkładający witaminę C. Dlatego do sałatek należy ogórki dodawać
w ostatniej chwili, a najlepiej podawać go nie razem, ale obok innych owoców i warzyw.
Kiszone ogórki są wartościowsze o cały zestaw produktów działania mikroorgan



Orzechy laskowe-
są równie cenne jak włoskie. Na szczególną
uwagę zasługuje bardzo wysoka zawartość fosforu i innych
związków, które pobudzają pracę mózgu. Oprócz bardzo wysokiej,
często przekraczającej 60 g zawartości tłuszczu, mają około14g białka
i to białka dobrze przyswajalnego. Orzechy włoskie zawierają też cynk i kobalt.
Orzechy, chociaż zawierają dużo potasu (laskowe również bardzo dużo wapnia),
są kwasotwórcze . Cukrowców zawierają prawie tyle co białka ok. 14 g.
Orzechy, szczególnie nie rozdrobnione np. na pastę, są ciężkostrawne.
Wszelkie pasty orzechowe z warzywami i innymi owocami mogą stanowić
pełnowartościowy posiłek. Częstym błędem jest spożywanie orzechów z
bitą śmietaną czy innymi kremami przygotowanymi na maśle czy margarynie.
Tak przygotowane orzechy mogą wywołać poważne zaburzenia w czynnościach układu trawienia.



Pietruszka-
o natce pietruszki mówimy, że jest to jeden z najcenniejszych produktów (po mleku),
jakim natura nas obdarzyła. Dostarcza około 18 kcal. Posiada bardzo dużo żelaza,
wapnia, potasu, sporo fosforu i manganu. Posiada także bardzo dużo witamin.
Jedna łyżka siekanej natki zapewnia pełne pokrycie zapotrzebowania na witaminy na cały dzień .



Pomidory-
kalorii dostarczają dość mało. Zawierają komplet witamin: A B1, B2, C, PP,
nieco D, E i K (zależnie od odmiany), składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo,
miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez, mangan. Są zasadotwórcze chociaż
kwaśne w smaku, bo zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy. Nieocenione są
przy dietach przeciw otyłości, cukrzycy, w chorobach nerek i serca.
Pomidory działają też kojąco, bo zawierają sole bromu. Wypada stwierdzić,
że na podstawie dotychczasowych badań stanowczo odrzucono wszelkie plotki o szkodliwości pomidorów.



Por-
stwierdzono, że pory są moczopędne i wzmagają laktację.
Są lekko strawne, dlatego polecane dla wszystkich, ale szczególnie
dla osób starszych i dzieci skłonnych do obstrukcji. Mają witaminy C, A i B,
sporo wapnia, fosforu, siarki i trochę magnezu.



Porzeczki-
wszyscy wiemy, jak cenna jest porzeczka, ale chyba nie w pełni
wykorzystujemy te informacje. Najwspanialsza jest czarna porzeczka, ale i inne też
są bardzo cenne. Witaminy C jest od 40 do 400 mg%, w upalne lata jest więcej;
tej witaminie towarzyszy witamina P tzw. cytron, która powoduje, że przyswajalność
witaminy C wynosi niemal 100%. Czarne porzeczki mają dodatkowo witaminę K,
a medycyna ludowa poleca je jako lek przeciw reumatyzmowi. Rany leczy się okładami
z owoców i liści. Ma szereg rzadkich mikroelementów, takich jak bor i jod,
kwasy organiczne, pektyny (zestalanie galaretek). Współczesna medycyna
stosuje porzeczki w fitoterapii (gośćce, miażdżyca, choroby pęcherza,
nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, kolki, dolegliwości serca i migreny).


Rabarbar-
ma dużo potasu, trochę wapnia, sodu, magnezu, żelaza, fosforu i siarki,
a z witamin niewielkie ilości witaminy C, B1 i A. Wadą jest, że posiada bardzo dużo
kwasu szczawiowego, który może odkładać się w postaci szczawianów w stawach i jelitach.
Z tego względu nie powinno się spożywać więcej niż 1 dag dziennie.
Napój z rabarbaru ma właściwości orzeźwiające.



Rzodkiewka-
zawiera niewielkie ilości różnych witamin: C , PP, Bi, B2, A.
Składniki mineralne zawiera nieomal w komplecie: wapń, sód, siarkę, żelazo,
magnez, miedź, fosfor, chlor. Bardzo dobrze wpływa na ukrwienie organizmu,
a szczególnie mózgu. Poleca się ją w diecie dla reumatyków i nerkowców oraz odchudzających się.



Sałata-
dostarcza około 15 kcal. Ma wszystkie witaminy z wyjątkiem
D i K (ale za to zawiera sporo B6 i E); bogata jest w składniki mineralne,
posiada najwięcej potasu, magnezu i manganu. Zalety sałaty są ogólnie znane.
Jednakże zbyt mało uwagi przywiązuje się do sałaty kruchej, która przez
całe lato rodzi zielone liście bez wybijania w kwiat.



Seler-
100 g daje zaledwie 6 kcal. Skład chemiczny selera, podobnie jak w przypadku jabłek,
nie wyróżnia się niczym, a jednak seler stanowi podstawę niezwykle skutecznej diety
przy odchudzaniu się.


Szparagi-
w zasadzie,cenne są ich własności smakowe oraz spora zawartość witaminy A.
Posiadają sporo puryn, co wyklucza wyższe ich spożycie (szkodliwe dla nerek).




Szpinak-
posiada wyjątkowo dużo żelaza, magnezu i witaminy A.
Bardzo dużo witaminy Bi, B2, PP i sporo witaminy C. Działa krwiotwórczo.
Ma tylko jedną ale poważną wadę, mianowicie zawiera dużo kwasu szczawiowego.



Śliwki-
mają prawie tyle pektyn, co jabłka, a pektyny są, w myśl ostatnich badań,
równie cenne co witaminy. Ale śliwki są dość zasobne również w witaminy, głównie
z grupy B, a także w witaminę A. Mało jedynie zawierają witaminy C. Są dość
wysokokaloryczne, bo powyżej 60 kcal na 100 g, a więc są tuczące.




Truskawki-
bardzo cenny owoc. Wszyscy wiemy, ze można ich
zjeść za jednym razem bardzo dużo. Mimo, że posiadają sporo cukru,
to jednak są to przeważnie tzw. lewu-lozy, które są dobrze znoszone
przez cukrzyków. Mają witaminę C, B2, trochę witaminy A
Mają prawie wszystkie mikro- i makroskładniki, a przede wszystkim
żelazo, wapń (dużo), magnez i mangan. Mają tendencję do
pochłaniania wszystkiego z gleby (nawozy, środki ochrony roślin),
jednakże substancje te osiadają przeważnie na powierzchni,
po umyciu (ale nie moczeniu) w bieżącej wodzie truskawki są bardzo dobre.


Winogrona-
w naszym klimacie nie zawsze dobrze dojrzewają,
ale nasze krajowe odmiany są nie gorsze pod względem wartości
odżywczej od importowanych. Zawierają potas ,wapń, fosfor , glukozy
i fruktozy , błonnik, kwasy organiczne, kwas nikotynowy i magnez.
Ponadto mangan, żelazo, cynk, miedź, barwniki, w tym karoteny
oraz co niezwykle cenne, trochę dobrze przyswajalnego jodu.
Nasze krajowe winogrona nie nadają się do produkcji rodzynek,
ale można je suszyć i tak zakonserwowane spożywać cały rok.
Winogrona importowane (obecnie i krajowe też) są prawie zawsze
konserwowane chemicznymi środkami grzybo- i bakteriobójczymi.
Nie zawsze zwykłym myciem da się te środki usunąć.




Wiśnie-
owoc przeznaczony głównie do przetwórstwa na soki, dżemy, kompoty.
W odróżnieniu od czereśni miąższ owoców wiśni jest miękki. Wiśnie bardzo dobrze
nadają się do mrożenia. Na uwagę zasługuje bardzo duża, jak na owoce, zawartość
cukru inwertowanego ok. 9 g, a więc soki z wiśni, świeżych czy mrożonych, podajemy
ozdrowieńcom przy stanach wyczerpania itp.
Wiśnie świeże i mrożone winny być stosowane w diecie wegetariańskiej w znacznie
większym stopniu niż dotychczas.




Żurawina-
ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie jako roślina lecznicza
przeciw stanom zapalnym i szkorbutowi. Po przemarznięciu żurawina nie
traci swych cennych wartości. Zawiera witaminy: C, B, A oraz pektyny
błonnik, cukry i kwasy organiczne.

1
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
akk0
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1640 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 17343
Krótko i na temat, SOG


źródło?

Wyważona dieta, to ciasteczka w obu rękach. Zrobić coś z niczego.. ?! http://www.sfd.pl/TEST%3A_Zrobi%C4%87_co%C5%9B_z_niczego.._MaSa_by_akk0_!-t592374.html Zapraszam serdecznie.

napisał(a)
Chaczyk
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 10133 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 37366
Rzodkiewka, sałata, seler.... to nie są owoce więc poproś o zmiane nazwy tematu jakiegoś moda.

Info spoko nawet, ale znowu źródła nie podałeś.
napisał(a)
Rothen
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
owoce :

-szpinak



no fajny art lecz bez źródła

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

napisał(a)
Coleman 18
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 503 Wiek 2016 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 9165
napisał(a)
chucknoris
Specjalista
Szacuny 61 Napisanych postów 11884 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 164155
nie chce mi się całego czytać ale dosyć ciekawe

http://www.sfd.pl/chucknoris_%2Fmasa_z_p%C3%B3%C5%82obrotem-t424885.html DZIENNIK TRENINGOWY ZAPRASZAM http://www.sfd.pl/BLOG_Nawet_par%C3%B3wka_d%C4%99ta_raz_w_roku_ma_swoje_%C5%9Bwi%C4%99ta_by_chucknorris-t484710.html BLOG TREC ZAPRASZAM NIE POPRAWIAM DIET I TRENINGÓW NIE ZNAM SIĘ NA TYM

napisał(a)
coodaq
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 200 Wiek 2016 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2152
A miałem siąść i opracować coś podobnego - mam więc wolne

SOG dla autora

napisał(a)
malutka_k
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 10921 Wiek 2016 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 43675
sog

napisał(a)
LUKI
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 3246 Wiek 2016 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14357
zrodlo?

misiek

napisał(a)
buby77
Ekspert
Szacuny 88 Napisanych postów 6889 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 100566
podał wyżej


http://img511.imageshack.us/img511/8932/70235843sy8.jpg ja nosze dres... ROCK'N'ROLL

napisał(a)
ryhu_
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 117 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4957
SOG artykul dobry tylko szkoda że nie podałeś źródła.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase do oceny

Następny temat

redukcja masy