Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 6175 razy
słowa kluczowe: opieka  stawów 
Autor

Opieka stawów

Mazuro13

Wysłana - 08 kwietnia 2007 00:54    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Większość nowych użytkowników zadaje pytania o trening na jak najszybsze przyrosty masy mięśniowej. Rzadko się zdarza, bym widział jakiegoś gościa, który chce zacząć ćwiczyć i wspomniał coś o diecie. Nie wspomnę już o takich, którzy pamiętają o stawach. A to jest przyczyną postów w dziale SUPLEMENTACJA typu: „Bolą mnie stawy w okolicach … , co mogę wziąć, żeby przestało mnie boleć” itp. Popatrzmy na byłych mistrzów olimpijskich w podnoszeniu ciężarów. Badania potwierdziły, że ponad połowa z nich ma problemy ze stawami ( efekt ciężkich i intensywnych treningów ). Dlatego tym bardziej dbajmy o nie teraz, póki jest jeszcze na to czas. No a teraz przejdźmy już do konkretów. Poniżej podaję substancje, które mogą pozytywnie wpłynąć na stan naszych stawów.

Kolagen

Istnieje 20 rodzajów kolagenu. 8 nadal są nie odkryte, a ich funkcja pozostaje dla naukowców tajemnicą. Obecnie znane nam są 12 rodzaje tego białka, z czego najbardziej interesuje nas kolagen typu 1 ( obecny w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach i tkance łącznej kości ) oraz typu 2 ( obecny w chrząstkach stawowych ). Intensywny trening powoduje zaburzenia w jego tworzeniu, dlatego powinniśmy w 1 kolejności zadbać o uzupełnienie tej substancji w naszym organizmie.

Co jeść ?

Najlepiej wszelkiego rodzaju galarety ( najlepiej takie, które są produkowane na bazie wywarów warzywnych ) lub po prostu najzwyklejsze tzw. Owocówki, które bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym. Musimy też pamiętać o witaminie C ( jest odpowiedzialna za przemiany aminokwasów tworzących strukturę kolagenu ) oraz B6 ( wpływa pozytywnie na przemiany kolagenu ).

Kwasy tłuszczowe Omega-3

Tłuszcze Omega-3 są wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Nasz organizm nie jest w stanie ich wyprodukować. Charakteryzuje się małą przyswajalnością. Wpływają na stany zapalne, alergie, pracę mózgu oraz wspomagają pracę układu krążenia.

Co jeść ?

Bogatymi źródłami tej substancji są oleje roślinne ( rzepakowy, lniany czy z orzechów włoskich ) oraz ryby morskie ( śledź, tuńczyk ).

Glukozamina

Jest składnikiem tkanki chrzęstnej. Jest naturalną substancją, która pomaga w odbudowie chrząstki oraz zmniejsza dolegliwości związane z bólami stawów.

Co jeść ?

Niestety glukozamina występuje w pożywieniu w bardzo małych ilościach, dlatego jej najlepszym źródłem są suplementy.

No i najważniejsze – trening ! Odpowiednie korzystanie z siłowni może wzmocnić kości i stawy. Oczywiście wszystko ma umiar. Dlatego pamiętajmy też o rozgrzewce i poprawnej technice, by cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata.

Zmieniony przez - Mazuro13 w dniu 2007-04-08 01:05:04

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 08 kwietnia 2007 01:07 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Complete Protein Plus

CENA: 39.00zł
Olimp - Gain Bolic 6000

CENA: 122.40zł
Z pozostalych firm... - USA Labs Cutting Edge

CENA: 58.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

nofatuk

Wysłana - 08 kwietnia 2007 01:07    Edytuj Cytuj
cholera tez spac nie moge...:)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety
Specjalista -

Mazuro13

Wysłana - 08 kwietnia 2007 01:08    Edytuj Cytuj
O to co nuda potrafi robić z człowiekiem

kondek

Wysłana - 08 kwietnia 2007 01:38    Edytuj Cytuj
no ja tez nie spie fajny art sog niestety nie wejdzie...

B.O

Wysłana - 08 kwietnia 2007 02:58    Edytuj Cytuj
wszystko to juz bylo poruszane na forum i to duzo obszerniej, no ale takie streszczenia tez sa potrzebne...

ali90

Wysłana - 08 kwietnia 2007 07:56    Edytuj Cytuj
fajne streszczonko sog

assalam aleykom

domer KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 08 kwietnia 2007 09:36    Edytuj Cytuj
A zrodlo?

Moderator działu Odżywianie
Ekspert -

Mateo 1983

Wysłana - 08 kwietnia 2007 10:23    Edytuj Cytuj
Dodam jeszcze tyle że glukozamina występuje w produktach, które nie goszczą często w naszych domach (raki, kraby, małże, krewetki, homary).

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
[http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html]
[http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html]
Ekspert -

Mazuro13

Wysłana - 08 kwietnia 2007 14:04    Edytuj Cytuj
Część wiedza własna a część z wikipedi

Rothen

Wysłana - 08 kwietnia 2007 15:39    Edytuj Cytuj
wszystko super , ale na przyszłosć pod tekstem np.

Bibliografia : własne i wikipedia

pzdr

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
Ekspert -

Mazuro13

Wysłana - 08 kwietnia 2007 16:23    Edytuj Cytuj
Spoko

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Opieka stawów

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.