SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Omega3 - Mózg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 10760

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816




Spotkałem badania, według których dzieci jedzące 3 razy w tygodniu przez okres 3 lat rybę zwiększył się poziom IQ, z tego co pamiętam chyba o wartość 11 punktów.

Jak udowodniono korę mózgową buduje w dużej części jeden z kwasów o3 - DHA. Podobną budowę chemiczną ma do niego tłuszcz trans. Najgorsze w tym, że organizm nie rozpoznaje tych dwóch kwasów, i gdy brak DHA, tłuszcze trans są wykorzystywane do budowania komórek nerwowych.

Innym ważnym faktem jest to, iż u osób popełniających samobójstwa bądź z zbyt dużymi lękami, depresją zauważany jest wyraźnie niższy poziom komórek nerwowych miej inaczej w hipokampie. Ponadto układowi limbicznemu szkodzi duże stężenie kortyzolu, a więc stres. Jak potwierdzono w wielu badaniach omega3 obniża podatność na stres, a jak widać w artykule, który wkleję poniżej obniża agresywność/frustrację jednostki, dzięki czemu jesteśmy w większym stanie kontrolować wpływ ciała migdałowatego układu limbicznego na nasze konwencjonalne myślenie - korę mózgową (połączenie ciało migdałowate-kora mózgowa jest silniejsze niż kora mózgowa-ciało migdałowate; dlatego na przykład, gdy jesteś zły widzisz świat w złych barwach)

Oto artykuł, który zwrócił moją uwagę;
http://www.neurotyk.net/2009/04/zryj-rybe/

"Nasza dieta ma z nami więcej wspólnego niż myślimy. Moja lepsza połówka często się ze mnie śmieje, że kupiłbym wszystko co na etykiecie ma w składnikach napisane “Omega 3″. Rzeczywiście, zdarzyło mi się kupić już na ten przykład sok egzotyczny z tym kwasem. Dodatkowo, często przyjmuję go w formie tabletek. Śmiechy śmiechem, ale dlaczego tak bardzo szaleję za omegą? Bo służy dobrze dwóm najważniejszym ludzkim organom. Dodatkowo, okazuje się, że wyleczyć może także przestępczość…

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, zwane po prostu omegą-3 mają zbawienny wpływ na organizm. Jego oddziaływanie na serce dobrze streścił zmarły niedawno Prof. Zbigniew Religa słowami “Rybi tłuszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca". Zmniejszają krzepliwość krwi jednocześnie obniżając nadciśnienie, obniżają poziom triacylogliceroli we krwi, chroniąc przed zawałem czy nagłą śmiercią sercową. Głównym źródłem tego niezbędnego składnika diety są ryby morskie zimnych wód - przede wszystkim makrele i łososie. Dzisiaj jednak nie musimy łazić z wędką i wypatrywać najbardziej wartościowych, dziko żyjących ryb - w każdej aptece ich esencję można dostać w tabletkach bądź płynie. Ale leczenie serca i główne źródła to nie to na czym chciałbym się dzisiaj skupić.

Stare powiedzenie, że jesteśmy tym co jemy co rusz sprawdza się w nowych okolicznościach. Dzieci w tym wypadku, są tym co ich matka jadła w czasie ciąży. Dieta bogata w czerwone mięso a uboga w warzywa i, co ważne, ryby, stosowana w przypadku kobiet w stanie błogosławieństwa sprawia, że urodzone dzieci mają wyższe ryzyko chorób neurologicznych i psychicznych. Te badania przeprowadzone przez Child & Family Research Institute w Vancouver wyraźnie wskazują, że rozwijanie sieci fastfoodów nie wyjdzie nam na dobre. Połączenie tego co jemy z naszym stanem mózgu jest jednak na szczęście zauważane przez coraz więcej ludzi - stąd np. akcja “Zmień dietę, zmień umysł" prowadzona przez organizację Sustein w Wielkiej Brytanii. Na wyspach z resztą prowadzone są bardzo ciekawe badania nad omegą 3 i więźniami.

Prof. Bernard Gesch za cel wybrał sobie więzienie w Aylesbury. 231 więźniów podzielił na dwie grupy. Wszystkim badanym bardziej urozmaicił posiłki, jednak jedna grupa dostawała dodatkowo jako suplement placebo, a druga nienasycone kwasy tłuszczowe. Strażnicy więzienni odnotowali w “rybiej" grupie spadek zachowań agresywnych o 37%. “Placebo team" dalej tłukli się w najlepsze. Wyniki potwierdza dodatkowo samo zakończenie eksperymentu - powrócenie do starej diety skutkowało szybkim wróceniem do włączenia argumentu siły w codzienne rozmowy.

“Zła dieta powoduje złe zachowanie, a dobra temu zapobiega" - te słowa inspektora więziennictwa Davida Ramsbothama doskonale oddają sens badań więźniów już na rządowe zlecenie w National Instutite on Alcohol Abuse and Alkoholism w USA. Przez trzy tygodnie grupa 80 badanych przyjmowała 2 gramy kwasu omega-3. Wyniki? “Nie poznaję siebie" - powiedział jeden z ochotników, który zasłynął tym, że kiedyś rzucił się na swoją żonę z nożem tylko dlatego, że wyłączyła mu telewizor. Inny, zaprawiony w walkach barowych jegomość z dumą oświadczył, że od 5 roku życia nigdy nie miał tak długiej abstynencji od agresji - całe 3 miesiące. Ale makrela i łosoś pomagają nie tylko na agresję.

Niedobór kwasów omega-3 wiąże się z niskim poziomem serotoniny w mózgu. O niej samej pisałem już parę razy, w skrócie jest to na prawdę fajny neuroprzekaźnik. Jego deficyty stwierdza się także u ludzi o skłonnościach samobójczych. Stąd pomysł leczenia depresji rybim tłuszczem. Bo pacjentów z pewnością będzie przybywać:

Ilość samobójstw rośnie z roku na rok. I nie jest to jedynie kwestia obecnego kryzysu, ale stan który utrzymuje się od kilku lat. Rocznie, na całym świecie samobójstwo popełnia około 1 milion osób (prób samobójczych jest znacznie więcej). Szacuje się, że do 2020 roku, współczynnik samobójstw wyniesie 1,5 mln rocznie. Wzrost ilości samobójstw wiąże się z rosnącą falą depresji i zwiększeniu liczby zachorowań na depresje reaktywne.
Źródło

Japonia, gdzie na jednego mieszkańca przypada 65 kg zjedzonych ryb rocznie na depresję choruje jedna osoba na sto. W krajach Europy zachodniej je się pięć razy mniej ryb i dziesięciokrotnie więcej choruje na to skrajne obniżenie nastroju. Można te odchylenia próbować zrzucać na garb różnic kulturowych, nie wyjaśnią one jednak wyników badań prof. Malcolma Peeta, który wyleczył za sprawą bogatej w omegę-3 diety trzy czwarte z 70-osobowej grupy pacjentów chorych na farmakologicznie nieuleczalną depresję. Ale Polacy nie gęsi - prof. Janusz Rybakowski (nazwisko to przypadek? ;)) w Klinice Psychiatrii Dorosłych UM w Poznaniu już od blisko 2 lat w leczeniu ciężkich przypadków depresji wspomaga się kapsułkami z rybią ambrozją. Potrzebna jest tutaj jednak długotrwała terapia, ponieważ organizm potrzebuje dużo czasu na uzupełnienie niedoborów omegi 3. Prof. Basanta Puri, neuropsychiatra z Imperial College London wybrał sobie już trudniejszy cel badań - osoby cierpiące na chorobę Huntingtona, objawiającą się degeneracją układu nerwowego. Pół roku terapii kwasami omega 3 spowodowało, że na obrazach funkcjonalnego rezonansu magnetycznego widoczny był wyraźny przyrost szarej i białej istoty mózgu. Według prof. Puri to dowód na wpływ tych kwasów na tworzenie, rozwój i regenerację komórek nerwowych. Stąd też często pojawiające się wyniki badań ujawniające korelację między spożyciem omegi 3 a inteligencją.

Otoczki mielinowe, które ochraniają i izolują aksony w dużej mierze zbudowane są z tłuszczy. Gorszej jakości kwasy nienasycone, np. omega-6, wydają się być bardziej sztywne - i tą swoją cechę wbudowują razem z sobą do osłonek w mózgu. Przez to impulsy nerwowe poruszają się wolniej przeskakując między neuronami, ponieważ neurotransmiterom trudniej przyczepić się do powierzchni sąsiadów. Takie wytłumaczenie podaje w swojej książce “Pokonać lęk, stres i depresję. Bez leków i psychoanalizy" autor David Servan-Schreiber.

Ostatnio na radiowej trójce przebiegała debata nad jedzeniem ryb. Mówiono, że są one hodowane w strasznych warunkach, że zbierają chemikalia z wody, mogą być zatrute metalami ciężkimi, mieć pasożyty… zwłaszcza w przypadku ryb tanich - np. pangi, która podobno warunki hodowlane zbliżone ma do kanalizacyjnych. Wiele z tych doniesień to po prostu plotki. Jedynym dużym problemem może być właśnie mała zawartość kwasów omega-3 w takim jedzeniu. Upodabniając jedzenie ryby do fastfoodów może i zwiększymy jej spożycie w Polsce z żałosnych 12 kg/rok na mieszkańca, jednak nie będziemy w stanie doświadczyć ich zdrowotnych właściwości w pełni. Dlatego od dzisiaj wszyscy chodzimy na sushi!

Więcej:
Dużo zaczerpnięte z: Jolanta Chyłkiewicz, Więcej oleju w głowie, Newsweek, 15/2008.
Inteligencja z morza
"

Polecam jeszcze przejrzeć zbiór linków, jeśli powyższy artykuł wzbudził zainteresowanie.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-04-29 19:23:15

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-05-25 18:28:11
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 859 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6352
Bardzo ciekawe Masz SOGa

Odra opolska - królowa całego Śląska !
Jak ważny jest posiłek potreningowy ! - http://www.sfd.pl/[art]_Okno_anaboliczne-t502247.html
Nie zapominaj o solach mineralnych! - http://www.sfd.pl/[art]_Sole_mineralne-t574211.html
Problem ze snem? - http://www.sfd.pl/[art]_Problem_z_regeneracją_Może_to_bezsenność_[art]-t678830.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 49 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2724
sog. omega dobre
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4069 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 44515
Ciekawy art.


nawet cały przeczytałem

HST power!!!
"niech nienawidzą- byle by sie bali"

http://www.sfd.pl/Lager90/BLOG/W_Drodze_Na_Plaze_fotki_s.33,_filmik_str.36-t459544.html - Mój blog;]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
Zaciekawił mnie ten art
Szkoda ze soga dac nie moge juz

Zmieniony przez - Wassup88 w dniu 2009-04-30 09:31:23

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jest to badanie, o którym wspomniałem na początku tematu, iż po 3 latach wykazano wzrost IQ u nastolatków.
http://www.naturalnews.com/026167.html

Według badaczy z Goteborg University z Szwecji nastolatkowie jedzący tłuszcz rybi regularnie podnoszą wyniki w testach na inteligencję w porównaniu z grupą nastolatków stroniących od rybiego tłuszczu.

Najbardziej chyba przekonujący fragment do jedzenia rybich tłuszczy to:

On average, those who ate fish once per week had combined intelligence scores 7 percent higher than those who ate fish less than once a week, while those who ate fish twice or more a week scored 12 percent higher. Those in the once-a-week group also scored 7 percent higher on visuospatial intelligence and 4 percent higher on verbal intelligence, while those who ate fish more than once a week scored 11 percent and 9 percent higher, respectively.

The average increase in all scores was 6 percent for those who ate fish once a week and 11 percent for those who ate it more frequently.


Warty uwagi jest komentarz dodany przez czytelniczkę iż po dodaniu do diety swojego kilkuletniego dziecka oleju rybiego zauważyła większe umiejętności nauki oraz większą odporność na choroby.


Ps. Dobrze pamiętałem, i dobrze napisałem w 1 poście

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-05-01 18:30:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Szkoda, że matura już w poniedziałek, zacząłbym wcześniej więcej ryb jeść
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75935 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754304
Nie tylko dziecku. Kobiety w ciazy tez powinny miec zwiekszona ilosc omega 3 w diecie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
U kobiet w ciąży, które nie spożywają omega3, częściej występuje depresja poporodowa, a dziecko z braku o3 również cierpi.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase do sprawdzenia

Następny temat

Kilka pytań o odchudzanie / redukcję

WHEY premium