Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Odwrotna piramida - regresja

krzych666

Wysłana - 04 lutego 2006 02:06    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam

Zastanawiam się dlaczego większość ludzi ćwiczy "piramidą" czyli stopniowo zwiększa obciążenie w kolejnych seriach. Z mojego punktu jest to rozwiązanie tyleż nielogiczne co mało efektywne. Od kiedy zacząłem ćwiczyć - mocno nad tym rozmyślałem i doszedłem do wniosku, że nie tędy droga. Wnioski z takiego systemu treningowego wyciągnąłem następujące:

1) Im bardziej jesteś zmęczony - tym większy ciężar zakładasz
2) Żadnej serii nie robisz na max swoich możliwości, bo jeśli robisz 4 serie, to w pierwszych 3 oszczędzasz siły na ostatnią, w której i tak będziesz już zmęczony.

Zamiast tego zacząłem stosować tzw. "odwrotną piramidę". Trening polega na tym, że rozgrzewam się tak jak do rekordu, później zaczynam od największego ciężaru w tym ćwiczeniu - ale takiego, abym mógł wykonać około 6 powtórzeń, następnie w każdej kolejnej serii zmniejszam ciężar i już na spokojnie wykonuję każdą serię aż do "upadku mięśniowego".
zalety takiego treningu:

1) Zaczynamy od większego ciężaru, na którym normalnie nie wykonalibyśmy serii - gdyby to miałą być seria ostatnia.
2) Każdą serię robimy do upadku mięśniowego, co daje nam maksimum korzyści i stanowi maksymalne pobudzenie dla ćwiczonej grupy.

Przykładowo, jeśli "normalnie" mielibyśmy wykonać ostatnią serię na klatkę z ciężarem 150 kilo (podaję taki ciężar, bo ostatnio tak robiłem i po prostu najlepiej pamiętam, obciążenie należy proporcjonalnie dostosować do siebie).

Rozgrzewka tradycyjna (wymachy i.t.p.)
60x12
80x8
100x6
120x4-5
140x2-3

teraz trening
160x7
140x11
120x18
100x24

Po takim treningu czujemy się jakby nas pociąg przejechał. Jest on maksymalnie wyczerpujący - ale moim zdaniem jest najlepszy z możliwych.
Musimy pamiętać o tym, by unikać powtórzeń negatywnych i nie przesadzać z ruchami wymuszonymi - bo trening sam w sobie i tak jest morderczy.

Zagrożenia:
1) Musimy pamiętać o dobrej rozgrzewce, mnie nie przydarzyła się ani jedna poważniejsza kontuzja spowodowana tą metodą w ciągu 12 lat stosowania tej metody.
2) Musimy uważać by nie przemęczyć mięśni, jest to trudny trening i potrzeba nam czasu na regenerację. Ja wykonuję każdą grupę tylko raz w tygodniu. Nie przekraczam 3 ćwiczeń i ogólnej liczby 10 serii na każdą grupę. Przeważnie robię 3 ćwiczenia 4/3/3 serie. 2 ćwiczenia ciężkie i jedno uzupełniające, n.p. 2 wyciskania i ściąganie linek na wyciągu, albo 2 ściągania na plecy i przenoszenie jako trzecie.

Teraz kwestia liczby powtórzeń. Nie wiem dlaczego z uporem powtarza się, że trening na masę to 6-8 powtórzeń. Ja nie ruszę mięśni jeśli nie zrobię kilkunastu. Zastanawiam się na ile wiarygodne są rady mistrzów, przecież oni stosują nieco inną... suplementację i to co dobre dla nich - nie musi być dobre dla pozostałych. Ponieważ nie przypuszczam, żebym był inaczej zbudowany - może innym też przydałoby się trochę więcej. Nie bójcie się robić więcej. Wystarczy spróbować zrobić 1 trening z taką ilością powtórzeń, a zobaczycie jak mięśnie potrafią palić. Stosuję metodę odwrotnej piramidy przy każdym ćwiczeniu i każdej grupie. Na barki potrafię wykonywać ponad 30 powtórzeń. Tyle wywodów z mojej strony :) Może pokrótce opiszę moje wyniki, żebyście wiedzieli co można zdziałać takim treningiem:

Staż treningowy 13 lat ( a może już 14...:) )

wyniki od jakich zaczynałem
biceps 32
udo 50
klatka - nie pamiętam :)
waga 69 kilo

wyniki do jakich doszedłem
biceps 52,5
udo 74
klatka 147
waga 119,5 ( co prawda deko sie zapasłem wtedy ;) )

Wyciskając głową w dół robiłem 7 ruchów na 160 kilo
Biceps sztangą - 8 powtórzeń na 70 kilo
wyciskanie zza karku 6 powtórzeń na 110 kilo (pierwszy ruch robiłem bez pomocy)
Przysiad 180 kilo (do rozluźnienia mięśni)
Podciąganie na drążku - 6 razy z ciężąrem 45 kilo (fakt, że przy wadze jakieś 85 kilo), ale z 20tką zawsze zrobię kilka powtórzeń.
wiosłowanie (czyli ściąganie linki) na najszerszy muszę robić jedną ręką - bo się maszyna skończyła :) jednorącz ciągnę 90 kilo 5 razy.
uginanie przedramion ze sztangą robiłem na 90 kilo przy 4 powtórzeniach.

Dobra, starczy tego chwalenia się ;), ale to żadna rewelacja - każdy może osiągnąć to co ja - a nawet więcej. Ja tylko chętnie służę swoją radą i doświadczeniem - zauważcie od czego zaczynałem, pamiętam, że barki musiałem samym gryfem robić bo taki byłem słaby.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wyników 2x takich jak moje :)

"Dzień dobry, czy dostanę marynarkę na 146 w klatce?"
"Pan się chyba pomylił, 146 to...wzrostu?"

Ekspert -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 04 lutego 2006 02:33 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Shaker

CENA: 8.00zł
Z pozostalych firm... - USA Labs Cutting Edge

CENA: 64.00zł
Syntrax - Matrix 5.0

CENA: 185.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Pak Man

Wysłana - 04 lutego 2006 02:33    Edytuj Cytuj
ciekawy pomysl, bede musial kiedys przetestowac

*** Mafia Ślązaqf ***

Pro_Mass

Wysłana - 04 lutego 2006 08:16    Edytuj Cytuj
Oj Krzysiu, dobra robota, nie chwal już się tu tak byczku Masz soga ode mnie za wszystko
Pozdr.

"Na wyciągu musiałem robić jedną reką, bo stos się skonczył i zycze wynikow 2x takich jak moje" Hyhyhy

Zmieniony przez - Pro_Mass w dniu 2006-02-04 08:17:54
Specjalista -

nopiotr

Wysłana - 04 lutego 2006 08:49    Edytuj Cytuj
dobra robota

Thiago2

Wysłana - 04 lutego 2006 08:52    Edytuj Cytuj
spoko artykulik
moze wrzucisz jakies swoje fotki to zobaczymy twoje fekty
za temat sog

www.euro2008.blox.pl

Ekspert -

TomaszSko

Wysłana - 04 lutego 2006 09:16    Edytuj Cytuj
Witam.
Wypowiem sie odnosnie tego treningu.
Moi koledzy cwicza tym treningiem jakies 2 miesiace... jeden zaczynal od 75 na klate a drugi od 85 i teraz ten pierwszy podnosi 95 a ten drugi 110. waga pierwszego kolegi 60 kg a drugiego 85kg. Wedlug mnie sila idzie po takim treningu. Oni robia go w taki sposob ze zakladaja obciazenie ( max ) i robia kilka powtorzen + wymuszone. pozniej zdejmuja 10 kg i na maxa robia :) i tak 4/5 seri robia. Jak widac sila im idzie. Ja ten trening przetestuje w okolicach kwietnia poniewaz juz teraz mam ulozony plan :)
Wedlug mnie ten trening daje efekty :)
pozdrawiam

[http://www.sfd.pl/search.asp] <-- odpowiedz na wszystko !

Don Garcia

Wysłana - 04 lutego 2006 09:54    Edytuj Cytuj
regresja jest fajna

progresja też dobra bo poruszamy ciągle głębsze włókna poprzez zwiększanie intensywności.

pzdr

a ten co mi zmienił podpis na jestem lamerem sam jest lamerem i niech sie wali na ryj.

pozdrawiam
Ekspert -

krzych666

Wysłana - 02 marca 2006 19:05    Edytuj Cytuj
Odświeżam, bo było sporo pytań o regresję :)

Ekspert -

Seba81

Wysłana - 02 marca 2006 19:23    Edytuj Cytuj
regresja dobra rzecz, ja stosuje ja prawie zawsze w ćwiczeniach na klatę, ale w mniejszej rozpiętości powtórzeń max-14 minimum -6, u Ciebie rozpiętość jest znacznie większa, można powiedzieć że to częściowy holizm, no ale o większej ilości powtórzeń pisałeś w innym też dobrym arcie
pozdro, dobrze, że pojawiają się takie osoby jak Ty, od których mozna coś się dowiedzieć, kiedyś jak dopadną mnie problemy w rozwoju to może Ci pozawracam trochę głowę

"pozdrawiam wszystkich sympatyków hibernacji"
endo klub
kiedyś kulturystą trzeba było się urodzić teraz jest megabol
Znawca -

krzych666

Wysłana - 28 kwietnia 2006 12:11    Edytuj Cytuj
odświeżam, bo przepadło w mroku dziejów ;)

Ekspert -

Dawid_Fix

Wysłana - 28 kwietnia 2006 12:38    Edytuj Cytuj
bardzo ciekawe...zastanawia mnie do czego można taką regresję zastosować. Z tego co przeczytałem znacząco siła leci, a przy budowaniu masy równie dobra? W sumie mam jeszcze 3 tygodnie treningu na masę, ale może dla jakiegoś urozmaicenia zarzuce sobie zamiast progresji regresję, bo potem czeka mnie trening rzeźbiący i nię będe miał kiedy przetestować go na dłużej :(
co sądzicie ?

Czas - Totalitarny nadzorca

Każdy może być wielki - trzba tylko chcieć

Odpowiedzi jest na 37 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odwrotna piramida - regresja

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.