Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 16080 razy
słowa kluczowe: odruch  wymiotny 
Autor

Odruch wymiotny

lukas3339

Wysłana - 06 kwietnia 2002 12:05    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam,
Mam ostatnio ( moze jakies 3-4 miesiace ) taki problem. Mianowicie bardzo czesto pojawia mi sie odruch wymiotny po zjedzeniu posilku. Z poczatku myslalem ze sie przejadam, ale okazuje sie ze nawet jesli nie najem sie do pelna to i tak ponownie sie ot dzieje. Rozwazalem tez laktoze , bo pije ok 2 litrow mleka dziennie oraz troche jogurtow no i ser ale po odstawieniu nabialu sytuacja nie ulegla poprawie. Nie bardzo wiem jak temu przciwdzialac. Ogolnie rzecz biorac to nie wymiotuje tylko pojawia sie ten odruch , musze odkaszlnac jakby i na jakis czas mam spokoj. Co ciekawsze nie pojawia sie on gdy jestem w ruchu na przyklad zjem posilek i od razu gdzies musze wyjsc, nie mysle o tym i nie ma tego, to samo gdy sie poloze. Co moze byc przyczyna i jak mozna to zlikwidowac?
pozdrawiam

lukas3339
"Wroga trzeba zabić z dużej odległości, bez ostrzeżenia, strzałem w plecy. O honor nalezy dbać wśród przyjaciół" Zasłyszane.

lukas3339
"Wroga trzeba zabić z dużej odległości, bez ostrzeżenia, strzałem w plecy. O honor nalezy dbać wśród przyjaciół" Zasłyszane.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 06 kwietnia 2002 19:37 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Chela MZB Sport Formula

CENA: 41.00zł
Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SFD

Wysłana - 06 kwietnia 2002 19:37    Edytuj Cytuj
Rozważyć należy dwie możliwości - najbardziej prawdopodobna wydaje się przepuklina wślizgowa rozworu przełykowego. Należałoby wykonać dla potwierdzenia rozpoznania zdjęcie rentgenowskie w pozycji Trendelenburga lub gastroskopię. Praktycznie powinno się po każdym posiłku spacerować! Posiłki półstałe lub stałe z płynami po posiłkach w odstępie półgodzinnym. Zmniejszenie objętości pojedynczych posiłków ze zwiększeniem ich liczby w ciągu dnia.
Druga sugestia to przeciążenie trzustki - spróbuj zastosowac dietę lekką przez kilka dni z jednoczesnym zastosowaniem się do w/w zaleceń. daj znać. Jeśli nie będzie ulgi - powinieneś zgłosić się do swojego lekarza.

Dariusz Czarnecki

SFD

Wysłana - 06 kwietnia 2002 21:36    Edytuj Cytuj
przepraszam,ze sie wtracam,ale czy obiegowa opinia,ktora mowi"po posilku trzeba posiedzic(polezec),zeby sie ulezalo"
jest bledna?

SFD

Wysłana - 06 kwietnia 2002 23:35    Edytuj Cytuj
Cześć pitos - niestety to jest opinia, która dotyczy ludzi całkowicie zdrowych. Przepuklina rozworu przełykowego jest jednostką chorobową. Jeśli nie masz w pozycji leżącej zadnych dolegliwości gastrychnych to możesz sobie leżeć ile chcesz. Pozycja siedząca lub półsiedząca jest bardziej naturalna.

Dariusz Czarnecki

lukas3339

Wysłana - 07 kwietnia 2002 11:46    Edytuj Cytuj
Dziekuje za odp. Poszperalem troche w necie i z tego co czytalem o przepuklinie wslizgowej to mysle ze to jednak nie to. Zadne inne objawy charakterystyczne przy tej dolegliwosci u mnie nie wysteouja, choc i tak pewnie wykluczyc nie mozna. Natomiast bardziej prawdopodobne jest przeciazenie trzustki , jako ze caly czas staram sie miec pelen zoladek i moze ona po prostu nie wyrabia. Czasem jak najem sie naprwde do syta to biote 2 tab. neo pancreatinum i to pomaga mi jakos szybciej uporac sie z posilkiem. Dieta lekka, no tak, ale wtedy z budowania masy nici. Albo rybki albo akwarium. Ech ciezki ten nasz zywot.

lukas3339

lukas3339

krates ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2002 13:34    Edytuj Cytuj
Lukas, ja w takim przypadku na pierwszym miejscy rozwazal bym raczej zakazenie Helicobacter pylori albo refluks zoladkowo-przelykowy. Powinienes zglosic sie do lekarza pierwszego kontaktu i poprosic o wykonanie gastroskopii, albo na poczatek kupic w aptece Helicotest i wykonac go samemu w domu.

"Niemoc to piekło, moc to naiwność"
Specjalista -

lukas3339

Wysłana - 07 kwietnia 2002 13:36    Edytuj Cytuj
krates ten Helicotest jest dostepny bez recepty? I ew. jaka cena tego jesli wiesz?

lukas3339

lukas3339

krates ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2002 13:44    Edytuj Cytuj
Jeszcze przed tym jak mnie o to spytales poszedlem sprawdzic ile cos takiego moze kosztowac (z czystej ciekawosci) i nie znalazlem testu o takiej nazwie w katalogu dla aptek, choc wydaje mi sie, ze dokladnie tak sie nazywa. Musisz zapytac w aptece o test do wykrywania Helicobacter pylori, mozna go kupic bez recepty i wydaje mi si, ze kosztuje cos kolo 20-25 zl.

Specjalista -

SFD

Wysłana - 07 kwietnia 2002 14:07    Edytuj Cytuj
Drobna uwga dotycząca infekcji Helicobacter Pylori - nie każdy, u którego stwierdza się obecność bakterii choruje, nie każdy , który choruje ma stwierdzoną obecność Helicobacter.

Dariusz Czarnecki

krates ZASŁUŻONY

Wysłana - 07 kwietnia 2002 14:18    Edytuj Cytuj
Zgadzam sie w 100%. Zakazonych jest ponad 70% (juz nie pamietam dokladnie) ludzi. Jednakze zakazenie H. pylori moze dawac objawy o ktorych wspomina lukas. Na moje prawie juz internistyczne oko (jeszcze studiuje) bedzie to albo infekcja blony sluzowej zoladka, albo wspomniany jez przeze mnie refluks. Zalecalbym lukasowi udanie sie jednak do lekaza POZ lub gastroenterologa, a nie diagnozowanie sie przez internet

Specjalista -

lukas3339

Wysłana - 07 kwietnia 2002 14:26    Edytuj Cytuj
w przyszlym tygodniu udam sie do lekrza, niech on wyrokuje

lukas3339

lukas3339

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odruch wymiotny

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.