Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Odnowa biologiczna...

kingeri

Wysłana - 31 stycznia 2003 22:01    Edytuj Cytuj

Przeniesiony przez p-aR-ker z działu 'Strongman'.

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Myślę że w treningu trójboju,wyciskania czy strongman jest to bardzo istotne zagadnienie.Chciałbym żebyście podzielili sie metodami odnowy biologicznej jakie stosujecie, z uwzglednieniem metod ,które są łatwo dostępne i nie drogie.
Ja osobiście uwielbiam basen,saunę i kąpiele w solance(to wszystko mam w kompleksie wypoczynkowym nie daleko Szczecina,niestety Szczecin jeszcze sie nie doczekał )W domu stosuję prysznice zimne i gorące.
Zapraszam do dyskusji.

Power comes from God.
Znawca -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 01 lutego 2003 18:44 
W większości przypadków polecamy:

APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł
SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SFD

Wysłana - 01 lutego 2003 18:44    Edytuj Cytuj
Dokladnie korzystam z tego samego co ty. Pozwala mi to walczyc z przetrenowaniem i zmeczeniem. Dodalbym jeszcze masaze, ktore wykonuje mi moja dziewczyna po treningu oraz lezenie w jacuzii (mam na basenie). Slyszalem, ze swietne rezulaty daja wizyty w kafejkach tlenowych, ale niestety nie ma takiej w moim miescie.

kloper

Wysłana - 01 lutego 2003 19:54    Edytuj Cytuj
a mozecie mi powiedziec jak takie prysznice robic ??? U mnie w miescie basenu, sauny ni ma to sie tylko w wannie moge bawic

kingeri

Wysłana - 01 lutego 2003 20:31    Edytuj Cytuj
Znalazłem coś takiego o odnowie biologicznej:
FIZYKOTERAPEUTYCZNE METODY ODNOWY BIOLOGICZNEJ
Do grupy tej należą różnego rodzaju zabiegi restytucyjne i hartujące jak : masaż, wanna, sauna, kąpiele mineralne, rozgrzewające i natryski.
1. Natryski – deszczowy i płaszczowy na całe ciało stosuje się bezpośrednio po każdym treningu. O ile wystąpiło duże przegrzanie wysiłkowe, stosuje się najpierw 2-3minutowy chłodno-letni, potem stopniowo cieplejszy. Zabieg należy zakończyć chłodniejszą wodą. W czasie natrysku, już po wstępnym rozluźnieniu mięśni, pożądane jest łagodne nacieranie szczególnie przeciążonych grup mięśniowych za pomącą gąbki lub szczotki.
2. Natryski naprzemienne, ciepłe 3 min ., zimne 0,5 min. Kilkakrotnie zmieniane.
3. Kąpiele ciepłe / 35-37 C/. Mogą być półkąpiele do łuków żebrowych lub kąpiele całkowite do szyi. Wskazane po zabiegach siłowych, szybkościowo-siłowych tj. wypadkach wzmożonego napięcia mięśni, bólów zmęczeniowych i związanej z tym nadwrażliwości na bodźce mechaniczne. Po zabiegu lekkie ochłodzenie i wypoczynek.
4. Kąpiele i półkąpiele gorące / 38-40 C/ mogą zastąpić saunę, tam gdzie nie ma tego urządzenia. Stosuje się co kilka dni po intensywnych treningach lub zawodach połączonych z dużą eksploatacją ruchu i zakwaszeniem mięśni. Technika zabiegu: zaczynać kąpiel od temperatury 36-37 C, stopniowo podnieść ciepłotę wody do 40-41 C / maksymalnie tolerowanej/ i przebywać w niej 35 min. Po kąpieli stosować krótkie ochładzanie pod natryskiem, następnie wypoczywać 30-40 min. Kąpieli gorącej nie bierze się po posiłku oraz bezpośrednio po intensywnym wysiłku. Najchętniej zalecane są po południu lub wieczorem w dni wolne od treningu.
5. Sauna. Wpływ sauny jest wielokierunkowy. Na układ krążenia działa pobudzająco, zwiększa przepływ krwi oraz zmniejsza opory na obwodzie. Nie wolno korzystać z sauny w ostrych stanach zapalnych, chorobach gorączkowych i skórnych.
6. Masaż i automasaż ręczny. W masażu klasycznym, najbardziej przydatnym dla celów odwadniających, obowiązuje ustalona kolejność chwytów i kierunek ich działania / do serca i do węzłów limfatycznych/. Na ogół stosuje się: przegłaskanie-rozcieranie, przegłaskanie-ugniatanie, przegłaskanie-oklepywanie, przegłaskanie-wstrząsanie i ruchy bierne. W zależności od siły chwytów oraz powierzchni masowanej, efekt jest rózny; pobudzający i uspokajający.

Ja stosowałem prysznice naprzemienne gorące i zimne(zimne i gorące kilkanaście sekund-ale lodowata woda)Tylko nie wiem czy kończyć zimnym czy gorącym,niektórzy twierdzą ze letnim? To sobie róznie kończe prysznic

Power comes from God.
Znawca -

SFD

Wysłana - 01 lutego 2003 20:43    Edytuj Cytuj
Ja tez biore na przemian cieply/zimny prysznic, ale nie dlatego, ze lubie, ale dlatego, ze mam popsuty piecyk gazowy

p-aR-ker

Wysłana - 01 lutego 2003 22:13    Edytuj Cytuj
Nie wiem czy wiecie - sauna podwyższa zdolność do dźwigania ciężarów! Stosuje się ją 3x w tygodniu po treningu, przez 8-10 minut w temp. 80-110 stopni. Jeśli macie saunę w klubie lub w domu - wypróbujcie ten sposób przez zimę.

verona

Wysłana - 02 lutego 2003 13:54    Edytuj Cytuj
Parker nie dopisal - przez zapomnienie chyba
ale z tego co wiem to wszyscy zawodnicy po zgrupowaniach wysoko oceniali krioterapie.
Podobno naprawde swietnie dziala.

NIE ZADZIERAC ZE "ZNAWCA" W SZATNI BO WAS WSZYSTKICH POROZBIERAM W TEMPIE EXPRESOWYM......
--------------------------
twiters mi kazal wiec dopisuje:
wszyscy Trojboisci tez będą rozbierani
Profesjonalnie - bo przez Trojbojową doradczynie.

-------------------------
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka

p-aR-ker

Wysłana - 02 lutego 2003 15:00    Edytuj  Cytuj
Dzięki za przypomnienie! Wypadło mi to z głowy, bo krioterapia jest droga, więc nie każdego na nią stać.
Krioterapia to siedzenie w skąpym ubranku (mężczyźni w drewniakach, skarpetach po kolana i luźnych spodenkach, no i w rękawiczkach) z maską przeciwpyłową (!) na nosie i ustach w temperaturze od -120 stopni C do -160. Przez 3-7 minut. Jest k****** zimno! Później 30 minut ćwiczeń ogólnych - rowerek, bieżnia, stepper.

Co to daje? Po 2-3 seansach człowiek jest zmęczony, senny. Później następuje odbicie i po kilku seansach przychodzi niesamowita regeneracja po treningach. U trójboistów stan taki po 7-10 zabiegach utrzymywał się przez ok 2 miesiące, u niektórych do 3 miesięcy! Tłumaczy się to wzrostem poziomu testosteronu endogennego i utrzymywanie wysokiego poziomu przez taki długi czas. Co to znaczy dla zawodników? Znaczny wzrost wyników! I fantastyczna regeneracja!

Jeśli macie mozliwość, to spróbujście przynajmniej 7 zabiegów. Naprawdę przynosi to sporo korzyści. Po za tym można później bez problemów biegać boso po śniegu...

verona

Wysłana - 02 lutego 2003 15:22    Edytuj Cytuj
PArker
biegales po sniegu??
A nago??

NIE ZADZIERAC ZE "ZNAWCA" W SZATNI BO WAS WSZYSTKICH POROZBIERAM W TEMPIE EXPRESOWYM......
--------------------------
twiters mi kazal wiec dopisuje:
wszyscy Trojboisci tez będą rozbierani
Profesjonalnie - bo przez Trojbojową doradczynie.

Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka

p-aR-ker

Wysłana - 02 lutego 2003 16:00    Edytuj Cytuj
No, cóż rzeczywiście biegałem boso, ale w dresie. I było ciepło, choć śnieg leżał na ziemi. Ale wtedy nie chodziłem na krioterapię. Ten śnieg to była swoista krioterapia oddziałująca na receptory w stopach. Choc cel jaki mi wówczas przyświecał był inny - chodziło o hartowanie się i znoszenie zimna.
Natomiast nago po śniegu nie biegałem. Chyba że masz ochotę to pobiegamy razem... W końcu ten pierwszy raz trzeba zrobić...

Tompoz

Wysłana - 03 lutego 2003 11:43    Edytuj Cytuj
ruski cieżarowiec Alieksejew ( przerszam trochę nazwisko jego napisałem fonetycznie ) 2 mistrz olimpijsski w wadze najciezszej przed olimpiada w 1976 stosował trening taki że po treningu i w trakcjie smarował ciało śniegiem. Stosował starą zasadę że silne mozę być tylko zdrowe ciało. Po prosy stosował zasadę treningu intuicyjnego znał już swój organizm bardoz dobrze był wtedy i schyłku kariery i był po wielu latach cieżkich treningów i musiał stosować nowe bodzce by rozwijać wuniku m.ibn. te bodzce polegały n anacieraniu ciała śniegiem

Tomasz "Tompoz

Tomasz "Tompoz

Odpowiedzi jest na 6 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odnowa biologiczna...

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.