Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Odbudowa mieśnia czworogłowego uda po operacji kolana

ArturP

Wysłana - 05 lipca 2005 18:06    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam!

Mam bardzo duzy problem z odbudowa miesnia czworoglowego uda, szczegolnie jesli chodzi o czworoglowy prosty ktory w lewej nodze znajduje sie po prawej stronie rzepki. Mam prawie calkowity zanik tego miesnia, choc reszta czworoglowych wyglada troche lepiej, ale i tak bez rewelacji. Nie jestem w stanie jego odbudowac, mimo moich najwiekszych polrocznych wysilkow. Ostatnio mi tez spadl obwod uda o 2 cm.

Jesli chodzi o cwiczenia, to rano chodze na rehabilitacje do szpitala i wykonuje nastepujace cwiczenia: na materacyku napinanie czworoglowego, wznosy nogi z obciazeniem (2,5kg), zginanie nogi w powietrzu z obciazeniem. Pozniej siadam na foteliku i prostuje noge z obiazeniem. 10 minut rowerku stacjonarnego i 10 minut biegu na biezni (bieganie w miare mi juz idzie). (wszystko zajmuje mi ok 60 minut).

Wieczorem powtarzam cwiczenia z materacyka, dodoatkowo robie 30 przysiadow (wszystko zajmuje ok. 30 minut)

po mimo tych cwiczen od pol roku nie moge odbudowac tych miesni, ruchomosc stawu jest bardzo dobra. Lekarze i rehabilitanci nie maja pojecia dlaczego on nie rosnie, choc miesien jest bardzo silny. kupilem sobie nawet serwatke, ale od miesiaca ja pije i nic sie nie dzieje (oprocz spadku w obwodzie 2 cm).

Moze cos bedziecie umieli doradzic, bo chyba tylko wy jestescie maja ostatnia deska ratunku.

Pozdrawiam
ArturP

"Przegranym jest ten, kto się uzna za przegranego"

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 05 lipca 2005 18:10 
W większości przypadków polecamy:

Nutrex - Lipo-6X

CENA: 119.00zł
SFD - SFD Complete Protein Plus

CENA: 39.00zł
Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 05 lipca 2005 18:10    Edytuj Cytuj
a moze ten trenign jet za lekki skoro masz silny miesien?

pogadaj z lekarzami nad wprowadzeniem moze cwiczen jak polprzysiad/ wykroki
oraz moze zwiekszyć obciazenie w wyprostach /uginaniach
Ekspert -

filar53

Wysłana - 05 lipca 2005 18:44    Edytuj Cytuj
Witaj ArturP. Zostaw narazie decyzję o rehabilitacji i o jej sposobie lekarzom i rehabilitantom. Na forum ktoś nawet w dobrej wierze może Ci źle doradzić. Jak skończysz rehabilitację i kolano będzie w pełni sprawne to napewno Ci pomożemy ale narazie nie kombinuj. Pozdrawiam
Specjalista -

Fuckmaster ZASŁUŻONY

Wysłana - 05 lipca 2005 18:46    Edytuj Cytuj
filar- ja mu nie radze samodzielnie nic robic , ale zapytac sie lekarzy [bo sam mowi ze oni sami "dziwią sie czemu sie nie odbudowywuje" ]
Ekspert -

filar53

Wysłana - 05 lipca 2005 18:52    Edytuj Cytuj
Fuckmaster. Nie nawiązywałem do Twojej wypowiedzi.
Pozdrawiam
Specjalista -

Macu3

Wysłana - 20 marca 2008 23:00    Edytuj Cytuj
Bardzo potrzebuję adres e-mail autora wątku. Czy jest szansa, aby ktoś go mi podał? Mam podobny problem i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Hala Madrid!

daniel1340

Wysłana - 07 października 2009 19:07    Edytuj Cytuj
Filar. Ja jestem już 2 miechy po rehabilitacji kolano ok miesaień cwicze na siłowni. może i się zrobił delikatnie wytzrymalszy i troszeczke silniejszy ale nie przytył ani grama. na wyprsot cwicze cieżarem 50-60 kg (podobne cwiczenie do wyprostyu izometrycznego). i co moge zmienić???

tojaaa

Wysłana - 09 października 2009 17:59    Edytuj Cytuj
Kolego napisz kiedy doznałeś urazu kolana po jakim czasie miałeś zabieg (oczywiście jakie było rozpoznanie i jaki zabieg) no i ile czasu jest już od operacji. Ważne jest też czy przed urazem uprawiałeś sport (to ma znaczenie przy rehabilitacji, sportowcy o silnych mięśniach szybciej wracają do formy) .Tak dla porządku dodam że jestem po zerwanych więzadłach ACL (przedniego) po rekonstrukcji więzadła (po rehabilitacji również w sanatorium) Coś postaram się Ci pomóc ale zawsze musisz pamiętać że powodzenie rehabilitacji zależy bardzo od twojej umiejętności oceny sytuacji aby za bardzo nie przedobrzyć. Pierwsza wskazówka jest taka żeby ćwiczyć w różne sposoby aby nie przyzwyczajać mięśnia (co około 3 tygodnie urozmaicać ćwiczenia(zmieniać kolejność, coś dodać itp. ) no i oczywiście jeśli ma być postęp musisz zwiększać obciążenia ALE ZAWSZE PAMIĘTAJ O ROZSĄDKU (nikt tak nie oceni sytuacji czy możesz więcej czy mniej jak ty sam ) no i jeszcze w jakim jesteś wieku to tez ma duże znaczenie.

piotrekmr

Wysłana - 25 listopada 2010 18:01    Edytuj Cytuj
odświeżam temat. w lipcu miałem rekonstrukcję ACL, jakie ćwiczenia polecacie? Czy bieganie jest dobrym treningiem dla mięścia czworogłowego? z góry dzięki za odp ;)

tojaaa

Wysłana - 25 listopada 2010 21:06    Edytuj Cytuj
Witam (ja jestem po rekonstrukcji troszke ponad 2 lata i juz będzie 2 sezon jak powróciłem do gry w halówkę) powiem Ci że z bieganiem dał bym sobie spokój najważniejszy jest ROWEREK (mówił mi o tym każdy Dr.) i jest to święta prawda. odłożyłem troszkę kaski i kupiłem porządny rowerek i to dzięki niemu wróciłem do formy. Dobre ćwiczenia można wykonywać na prasie (prasa do ławki) są to podstawowe ćwiczenia na czworogłowy. Trzeba pamiętać tez zeby nie przesadzić bo w tedy zamiast się rozwijać musisz swoje ,,odchorować' Ja powróciłem bardzo szybko (chociaż rekonstrukcje miałem po 2 latach zerwania więzadeł a przez ten czas zero biegania bo kolano przeskakiwało i sie skręcało więc nogi mi bardzo osłabły z porównaniem czasu jak się regularnie trenowało) Dużą role odegrało to że operacia świetnie się udała( bez komplikacji i jeszcze 3 tygodnie w sanatorium okropnie mnie podniosły ) Pamiętaj dużo ROWERKIEM (wyśmienit jako rozgrzewka przed ćwiczeniami kolana w sanatorium to była podstawa) i będzie świetnie. POZDROWIONKA jak znajde chwilkę cos popisze o ćwiczeniach

piotrekmr

Wysłana - 27 listopada 2010 22:00    Edytuj Cytuj
dzięki za odpowiedź.
wiesz ja jestem po kilunastu dniach biegania i muszę powiedzieć że widzę poprawę mięści + dlaej ćwiczenia na rehabilitacji, i w domu dodatkowe ćwiczenia na mięśnie które zwykle podczas biega nie biorą udziału, ale skorzystam również z twojej rady i rowerek dołącze do treningu.

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odbudowa mieśnia czworogłowego uda po operacji kolana

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.