jakbyście jeszcze nie wiedzieli: Czy odżywki białkowe są zdroww dla nastolatka?
Jestem nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę jeść odżywki białkowe (chodzi mi dokładniej o WPC80 ostrowii) i czy nie wpłynął one negatywnie na mój organizm?
Do 18, a nawet do 20 roku życia odżywki białkowe są zabronione. Przyczyn jest wiele. Najważniejsza to zakwaszenie organizmu. Oznacza to, że na poziomie komórkowym żadna reakcja enzymatyczna nie będzie prawidłowo przebiegała ze względu na nieodpowiednie pH. Oznacza to brak wzrostów i nasączania kości (czyli zahamowanie wzrostu), a nawet brak wzrostów narządów wewnętrznych, nie wspominając o mięśniach. Kolejna rzecz to zaburzenia hormonalne. Jesteś w wieku dojrzewania. Potężny zastrzyk białka może mieć wpływ na sekrecję hormonu wzrostu, kortyzolu i mnóstwa innych hormonów i upośledzać ich działanie. Poza tym tego typu odżywki (otrzymywane z mleka) mogą być skażone (i na to są przesiewowe badania): hormonami, antybiotykami, pozostałościami środków ochrony roślin. Ultrafiltracja może zubażać mleko w laktozę, ale nie będzie tego robiła w stosunku do związków chemicznych. Branie odżywek białkowych jest uzasadnione przy budowaniu masy mięśniowej dorosłych. Oznacza to branie sterydów anabolicznych (codzienność polskich siłowni) i ciężkie treningi. Ten typ aktywności jest zakazany dla nastolatków, dlatego, że odbywa się niefizjologicznie. W twoim wieku najodpowiedniejsze wysiłki są takie, które rozwijają proporcjonalnie całe ciało oraz koordynację, szybkość, wytrzymałość. Może to być: pływanie, karate, tenis,taniec, siatkówka, szermierka, tenis stołowy. Serdecznie cię namawiam na zamianę odżywki na zwykłe mleko oraz życzę ci wytrwałości w budowaniu nie tylko ciała (poprzez sport), ale również siły charakteru.
dla zdecydowanej większości użytkowników tego forum (to oczywiste, że większość stanowią osoby przed 20tym rokiem życia) odżywki białkowe są ZABRONIONE!!! Pani dietetyk fachowo i rzeczowo wyjaśnia dlaczego tak jest.
Słuchajcie jeśli Wam życie miłe!!!
Panuj nad wszystkim,nad czym możesz zapanować. Resztę traktuj jak kupę gówna, a jeżeli musisz paść, to z dymiącym rewolwerem.
branie odżywek białkowych jest uzasadnione przy budowaniu masy mięśniowej dorosłych--> i to mówi pani dietetyk, która powinna wiedzieć, że branie odżywek białkowych jest uzasadnione jeżeli są niedobory białka w diecie, a dodatek do tego hasła z cyklu: oznacza to branie sterydów anabolicznych jest w ogóle porażką, nie każdy bierze kto ćwiczy, biorą Ci co rozumu nie mają, wiadomo, że każdy proch jest chemiczny i o wiele gorszy od normalnego jedzenia ale jest tylko do uzupełnienia niedoborów w diecie a nie do używania go jako podstawy odżywiania
żeby rosnąć to trza umić;)
Znawca -
1259246284000
Don Pawson
Wysłana - 26 listopada 2009 15:41
Jak dla mnie to jest największy hit całego arta:
Serdecznie cię namawiam na zamianę odżywki na zwykłe mleko
już biegnę po zgrzewkę łaciatego!
Panuj nad wszystkim,nad czym możesz zapanować. Resztę traktuj jak kupę gówna, a jeżeli musisz paść, to z dymiącym rewolwerem.
Specjalista -
1259246468000
eNd_
Wysłana - 26 listopada 2009 15:44
porażka
"Chęci i cierpliwość to wielbłądy, które mogą Cię przewieźć przez każdą pustynię"
Ekspert -
1259246642000
KOTC
Wysłana - 26 listopada 2009 15:48
Ciekawe ile mi jeszcze zostało czasu... Czy wiadomo ile czasu zostało komuś kto jadł białko przed 20 rokiem życia?
[][][]--140kg--[][][]
Specjalista -
1259246886000
Mihupaw
Wysłana - 26 listopada 2009 15:50
pewnie niewiele:) zamiast zamieniać odżywkę białkową na mleko zamieniłbym tą panią dietetyk na nowszy model:D
żeby rosnąć to trza umić;)
Znawca -
1259247006000
Eoghan
Wysłana - 26 listopada 2009 15:52
Don Pawson takie pytanie do Ciebie, sam w to wierzysz, czy wrzuciłeś to tak o jako przykładowa bzdura?