logo
zamknij zamknij

OMLET łans egein, wersja deserowa LC

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9172

0 5 0
napisał(a)
three
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 74 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2306
Bo diabeł tkwi w szczegółach..
Zupełnie przypadkiem udało mi się uzyskać bardzo ciekawą, deserową konsystencje omletu - na wierzchu elastyczna 'skórka', w środku wilgotny, lekki 'mus'. Jak?

Zaczynamy standardowo, serek wiejski 200g i 2 duże jaja (140g).





Do tego dodatki:
- otręby śliwkowe - 20g <- nadają fajny smak, granulki urozmaicają konsystencję
- zarodki pszenne - 15g <- niekoniecznie, mogą być mielone owsiane albo zwykłe otręby, to 'zagęszczacz'
- cynamon do smaku - ok 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki!
+ jabłko i grecki opcjonalnie, jako dodatki, ale o tem potem

Mieszamy wszystko w podanych proporcjach i wylewamy na gorący teflon z odrobiną oliwy. Juz zaczyna się ładnie 'pienić'





Pieczemy na malutkim gazie ok 7 - 10 min. Soda pięknie bąbelkuje - to ona jest odpowiedzialna za tą wypasiona konsystencję.





Przewracamy i dopiekamy jeszcze 2 - 3min.





Teraz dodatki. W ramach odstępstwa od LC można zetrzeć pół jabłka i wymieszać z ok 50g grackiego - jak taka masa się 'przegryzie' parę minut, razem z omletem mamy niebo w gębie





Można też wszamać z odrobiną borówki/żurawiny.





Ale generalnie chodzi o konsystencję - dodatki to tylko szczegół





Smacznego!

Rozkład (bez dodatków) na podane ilości:

B - 50
T - 31 (z 5g oliwy do smażenia)
W - 25

Kcal - 581










Zmieniony przez - three w dniu 2009-02-12 00:25:54

Zmieniony przez - three w dniu 2009-02-12 00:28:00

-...
-Nie zabiję cię...
-Wiem... Pytam, czy będziesz próbował...
-...

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Mawashi
Ekspert
Szacuny 226 Napisanych postów 17146 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 85776
Świetny pomysł, jutro sobie zrobię na śniadanie. Śliwkowe otręby sa wypaśne, więc powinno smakowac dobrze.
Z tego co widzę to tak na oko węgli przyswajalnych będzie nie więcej niż 15 gr.

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

napisał(a)
Xerq
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 554 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4660
Ładne paznokcie... ide po zakupy i uskutecznie twój przepis, daj jeszcze jakieś LC bo chcę się troche ogarnąć po nieudanej masówce
napisał(a)
Xerq
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 554 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4660
może być :) tylko za dużo nalałem i ciężko się smażyło...
napisał(a)
zabijaka11
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 3948 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 16264
jak widze białka sporo. ale to pewnie przez te otręby, ale to białko roślinne niestety

Łowca Winstrolu w polskiej aptece
zbieram sogi na speca

napisał(a)
Smokealot
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 2058 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 33402
te śliwkowe otręby nadaja sie na LC? bo chyba cukru troche maja

"These are the people who always know a guy who knew a guy, who took steroids and his head exploded."

napisał(a)
Xerq
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 554 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4660
niewiele cukru mają, a do tego sporo błonnika. Możesz śmiało dodać. Ja jeszcze zrobiłem sobie budyń karmelowy do placka, do tego mleko z sokiem malinowym i takie coś desero podobnego wyszło :) z tym, że placek troche słony od sody i serka... :)

Zmieniony przez - Xerq w dniu 2009-02-15 17:06:53
napisał(a)
adriano18
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 3451 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 77039
wygląda bardzo apetycznie

pytanie; w jakim celu dodaje sie sody?
napisał(a)
Xerq
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 554 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4660
Czytaj Adriano: soda spulchnia placek.
Zwierzak : otręby i białko ?? coż... a serek wiejski to ??. :)
napisał(a)
roojber
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1342
Smak zmienił się na duży plus
Mam pytanie czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia tej pół łyżeczki sody oczyszczonej codziennie?
W skali miesiąca 15 całych łyżeczek.

Zmieniony przez - roojber w dniu 2009-02-16 22:20:57
napisał(a)
three
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 74 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2306
Dziękuję za komplement o paznokciach, też je lubię

Cieszę się, że się spodobało. Co do wżerania sody codziennie to mam wątpliwości.. tzn złe przeczucia, ale chwilowo niepoparte niczym konkretnym. Jak sie nikt bardziej kompetentny nie wypowie to sama w wolnej chwili poszperam i powiem co się dowiem.

Własnie wróciłam z gór, gdzie w czasie leniwego weekendu zeżarłam więcej tłuszczu, niż średnio przez tydzień.. I jakies pół bochenka chleba -> Czyli mówiąc prosto, były szaszłyki baranie, piwo, wino i masa chleba ze smalcem. Dla zachowania higieny psychicznej nawet nie próbuję szacować, ile milionów kcal to miało i jak bardzo duzo niezdrowego tłuszczu..

W ramach pokuty pomyślę nad nowym daniem LC, ale nic nie obiecuję

-...
-Nie zabiję cię...
-Wiem... Pytam, czy będziesz próbował...
-...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

PYSZNE CISTO MARCHEWKOWE

Następny temat

Twaróg od podstaw dla tych na obczyznie + leniwe pierogi

Rafał Tasiemski - ocena sylwetki

Michał Żądło - ocena sylwetki

Androgeny, wyniki sportowe i paszport biologiczny

Powiedziała TAK!

Porusz swoje łydki - strategie wspomagające rozwój łydek

Sterydy anaboliczno-androgenne a serce

Czym się kierować wybierając trenera personalnego?

TOP 10 fitnessek z Instagrama