Witajcie! Zaczne od tego,że postanowiłam rozpocząć moją przygodę z ćwiczeniami, tzn. już od dawna się do tego przymierzałam ale z lenistwa i z cholewcia wie czego rozpoczynam dopiero teraz! Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale:) No dobra do rzeczy. Znów wam pewno potruje 4 litery i okaże się że podobny post już był ale zaryzykuję.
Czytam od jakiegoś czasu wasze porady i zaczynam łapać o co chodzi. Jednak mam problem z ułożeniem odpowiedniego dla mnie planu ćwiczeń i diety. Moim celem jest zrzucenie przynajmniej 10 kilo oraz ujędrnienie i lekkie wyrzeźbienie mięśni całego ciała. Sylwetka moja to 170 cm i ok 80 kg. Uda mam trochę wyrzeźbione więc wolałabym ich zbytnio nie rozbudowywać. Natomiast na pewno przydałoby się popracować nad brzuchem i ramionami oraz biustem gdyż jest pokaźnych rozmiarów i chodź obecnie wygląda ładnie boję się o niego w przyszłości:) Proszę was o pomoc w ułożeniu palnu treningu oraz diety gdyż nigdy nie rozpartwywałam jej w stosunku do wykonywanych ćwiczeń! Dodam jeszcze, że poprzez nieumiejęne stosowanie diet w przeszłości mam spowolniony metabolizm a ze względów na wykonywane zajęcia odpada jedzienie 6 posiłków dziennie! czy możliwe jest osiagniecie efektów zmniejszając porcję do np 3 posiłków?? Jeśli nie sprawi wam to kłopotu bardzo prosiłabym was o wyrażenie zdania na ten temat i jakąkolwiek pomoc w mojej sprawie! Dzięki z góry i pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Tak czytałam je dużo można się dowiedzieć. Ale każdy człowiek inaczej reaguje na diety i ćwiczenia. Zastanawiałam się czy może zaproponujecie mi jakiś przykładowy trening, bo jak pisze Laura np. "plecy: ściąganie drążka wyciągu górnego 3x15,przyciąganie drążka wyciągu dolnego siedząc 3x15, unoszenie tułowia na ławce rzymskiej 3x20 triceps: wyciskanie francuskie sztangi łamanej 3x15, wyciskanie wąskie sztangi prostej 3x15, sciąganie linki wyciągu 3x15" To po 1 mało z tego rozumiem a po 2 to wyciskanie sztang nie bardzo mi sie podoba.
1139088291000
smokull
Wysłana - 05 lutego 2006 17:48
Wiesz te opisy ćwiczeń, mimo że wydają sie dla Ciebie czarną magią są oczywistością w świecie kulturystycznym więc wystarczy że wydrukujesz ten plan i go pokażesz instrukturowi na siłowni a on na pwwno Ci pokaże jak to wykonywać. Ale mam watpliwości czy to jest plan dla Ciebie ? Zależy na czym ci zależy :0 Ale ja bym raczej namawiał Cie na cwiczenia aerobowe ( rowerki ,stepery, wiosła) + zajęcia grupowe z aerobiku na sali (zawsze prowadzi je instruktorka) Jeśli chodzi o dietę to przede wszytskim jak najwięcej białka (mówiąc w duzym uproszczeniu zamienia sie łatwo w mięśnie a trudno się od tego tyje). Na kazdym produkcie masz podany skład ( taka tabelka), więc możesz porównac gdzie masz duzo białka. Najwięcej jest w drobiu , rybach , białym twarogu itp. Do tego mozesz dokupić sobie odzywke białkową np Formuła 80 Mutipowera, która możesz pić zmieszaną z mlekiem bądź dodawać do ciast, budyniów, deserów itp. Jeśli chodzi o tłuszcze to unikaj zwierzęcych , za to jedz roślinne ( orzechy włoskie, oliwa z oliwek itd).Węglowodany najlepiej złożone, o niskim indeksie glikemicznym czyli np. wszelkiego rodzaju warzywa, pieczywo, ryż ale juz nie słodycze. Pamiętaj o witaminach - możesz robic sobie soki owocowe np . marchewkowy który ma beta karoten , a zatem upiększy twoją skórę ;) Poza tym pamiętaj , ze dieta nie może udręką , bo wtedy szybko ja zarzucisz, więc nie zmieniaj radykalanier nawyków zywieniowych a raczej "poprawiaj" to co do tej pory jesz w taki sposób ,zeby to ci do tego smakowało. Zyczę Ci powodzenia i wytrwałości na twojej nowej, zdrowszej drodze zycia :)
1139158102000
koziczka
Wysłana - 05 lutego 2006 19:05
Dziękuje pięknie za dobre rady:) Właśnie o to mi chodziło krótko, zwięźle i na temat:) I dużo prawdy w tym co mówisz, że nie warto wprowadzać radykalnych zmian bo szybko się mogą znudzić. Ja tak mam bardzo często np. słynną 6 Weidera zaczynałam już chyba z 6 razy:) mój rekord to 3 tygodnie:)może kiedyś mi się uda:) A teraz mam jeszcze 1 pytanie odnośnie treningu na siłowni: ile czasu powinnam poświęcać na aeroby a ile na trening siłowy i czy warto ćwiczyć wszystkie partie mięśni naraz czy np. wybierać sobie że w poniedziałek ręce, wtorek nogi, środa brzuch?? pzdr.
1139162754000
smokull
Wysłana - 05 lutego 2006 22:05
Trening dzielony stosuje się w bardziej zaawansowanych przypadkach. Powinnas zacząc od trenowania wszytskich partii mieśni w jednym treningu ( po 2 ćwiczenia na jedną grupę mięśni) 3 razy w tygodniu. Wybieraj ćwiczenia na maszynach a nie wolne ciężary . Jesli jestes z Warszawy to Ci wszystko moge pokazać.
1139173514000
koziczka
Wysłana - 06 lutego 2006 09:28
Dzięks;) Niestety jam ze Śląska! Ale myślę,że sobie poradzę, wiem raczej na jakie partie mięśniowe są wybrane przyrządy, także wystarczy wybrać odpowiedni ciężar i jazda. A w razie czego od czego są instruktorzy:) A te aeroby to przed czy po treninu i ile razy w tygodniu?? pzdr.