SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Niskie Libido

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3019

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 299 dni Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 1501
Siema, od jakichś dwóch miesięcy męczę się z niskim libido które objawia się głównie brakiem popędu (jak czasami jest popęd to z erekcją nie ma problemu). Niewiem co może być przyczyną byłem u urologa miałem usg nerek, prostaty jąder i wszystko jest w porządku. Również ogólne badanie krwi i moczu wyszły dobrze. Następnie padło więc na hormony oto wyniki moich badań:

Testosteron 10.73 ng/ml [2.8 - 8]
Progesteron 0.094 ng/ml [0.1 - 1.4]
Estradiol 44 pg/ml [7.63 - 42.59]
FSH 2.12 mIU/ml [1.5 - 12.4]
LH 7.1 mIU/ml [1.5 - 9.3]
Prolaktyna 4.37 ng/ml [4.04 - 15.2]

Jak widać testosteron ponad normę (nie stosowałem żadnego dopingu), pytanie czy jeśli mam taki testosteron całkowity to jest sens dorzucić jeszcze badanie wolnego testosteronu? . Endo powiedział że z takim testo powinienem mieć libido ja dzikie zwierze i że nie wie co może być przyczyną. Poranne wzwody występują ale nie zawsze. Stąd moje pytanie liczę na to że któryś z forumowiczów coś doradzi. Dodam że od jakichś 10 lat mam lekką niedoczynność tarczycy (biorę euthyrox) które jednak wcześniej nie wpływała na moje libido.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1726 Napisanych postów 46999 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 476009
Na libido wpływa wiele kwestii, jak choćby prawidłowe odżywianie, sen, aktywność fizyczna czy stres w życiu jak to wygląda w tych kwestiach ? Dobrze że badania zrobione i wyniki są ok oraz konsultowałeś się z lekarzem.

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 448 Napisanych postów 2472 Wiek 21 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 260780
Odpowiedź na w.w. kwestie + tarczycę sprawdzaną miałeś? tsh, ft3, ft4?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 299 dni Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 1501
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną to od kilku lat trenuje 4-5 razy w tygodniu. Na co dzień nie mam raczej większych stresów wiadomo czasami zdarzają się jakieś stresujące sytuację ale rzadko. Dieta też w miarę zdrowa, praktycznie nie spożywam cukru raz na tydzień wleci jakiś fast food, alkohol okazyjnie, nie palę i nie biorę żadnych narkotyków. Sen około 6 do 7 godzin dziennie w weekendy trochę więcej.
Jeśli chodzi o TSH, FT3, FT4 + USG Tarczycy też niedawno robiłem przed wizytą u endo i stwierdził że jest ok.


Zmieniony przez - koksu9994 w dniu 2017-12-27 11:31:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1726 Napisanych postów 46999 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 476009
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 299 dni Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 1501
Odchudzanie i ujemny bilans kaloryczny odpada bo dziennie spożywam około 3000-3500 kcal i czuje się najedzony. Natomiast jeśli chodzi o stres i niedobór snu to też raczej odpada myślę że 6-7 godzin jest wystarczające i nie czuje się jakiś zmęczony.

Myślicie że warto zbadać jeszcze wolny testosteron jeśli całkowity wynosi 10.73 ng/ml [2.8 - 8] i jest powyżej normy? Czy to możliwe żeby przy takim wyniku testosteron wolny był niski?





Zmieniony przez - koksu9994 w dniu 2017-12-27 15:42:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1726 Napisanych postów 46999 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 476009
uważam że specjalnie nie ma potrzeby tym bardziej że cała reszta wygląda ok

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 299 dni Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 1501
W takim razie macie jakieś pomysły co może być przyczyną skoro wszystkie badania są w normie? Sam już niewiem a nie ukrywam że ten problem jest dosyć męczący.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 448 Napisanych postów 2472 Wiek 21 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 260780
Ile masz lat?
Wrzuć wszystkie wyniki jakie posiadasz, łatwiej może coś będzie z tego wyciągnąć. Wcześniej nie zwróciłem uwagi, że masz niedoczynność - pamiętasz czy była przeprowadzona głębsza diagnostyka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 299 dni Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 1501
Mam 27 lat. Niedoczynność została wykryta wieku kilkunastu lat i od tamtego czasu biorę euthyrox 25mg czyli najmniejsza dawka ze względu na to że niedoczynność jest nieduża. Dokładnych wyników TSH, FT3, FT4 nie mam bo zostały u endo ale wszystkie wartości mieściły się w normach. Nigdy nie powodowało to u mnie niskiego libido.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 448 Napisanych postów 2472 Wiek 21 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 260780
Jesli tsh, ft3 i ft4 było w normach (chociaż jest to duże uogólnienie), a jeszcze prędzej - niedoczynność została zdiagnozowana tylko na podstawie podwyższonego tsh to raz, że wskaźnik ten nie dość że jest ogólnie wrażliwy na środowisko, ale też bardziej skoczny w wieku dojrzewania + nie musi oznaczać problemu z tarczyca, a może z przysadka. Fsh, estro, prolka powinny bardziej oscylować po środku, za produkcję tych hormonów odpowiada przysadka - może coś w tym kierunku.
Łagodna niedoczynność nie jest wskazaniem do stosowania euthyroxu przez całe życie, tym bardziej że w teorii jest ją znacznie łatwiej ogarnąć u chłopów niż u kobiet
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

skolioza pytanie