Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Niepełnosprawność-stopień lekki

ferguson18

Wysłana - 04 sierpnia 2009 22:43    Edytuj  Cytuj
Witam
W tym tygodniu powiatowy zespoł orzekania o niepełnosprawności uznał u mnie niepełnosprawność o stopniu lekkim
i mam w związku z tym pytanie co mi się należy i gdzie się mam udać z takim orzeczeniem
Dodaję skan postaniwienia lekarskiego

proszę o odpowiedź pozdrawiam

Zmieniony przez - ferguson18 w dniu 2009-08-04 22:44:48

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 04 sierpnia 2009 23:00    Edytuj Cytuj
Zasadniczo niewiele.
Płacą od stopnia umiarkowanego z ZUS.
Ale jak studiujesz, uczysz się możesz starać się o stypendia specjalne dla osób niepełnosprawnych, dofinansowania do dojazdów, mieszkania, zakup pomocy naukowych.
Chyba nawet w PFRON dopiero można od umiarkowanego brać udział w programach.
Ale może się mylę, nie siedzę w tym, więc warto udać się do najbliższego Ośrodka Opieki Społecznej, woj. PFRON i popytać o co możesz się starać lub o co mogą się starać rodzice / opiekunowie jeśli jesteś niepełnoletnia.

doping & zdrowie
Ekspert -

poranek55

Wysłana - 09 listopada 2009 14:00    Edytuj Cytuj
Mam pytanie,mój syn zawsze miał niepełnosprawność przyznaną.Od października gdy skończył 16 lat złożyłam ponowne pismo o orzeczenie niepełnosprawności i dostał stopień lekki.Czyli jak się uczy nic mi się na niego nie należy,tak?Dziwię się bo tak nagle choroba nie ustępuję,bardzo proszę o pomoc co z tym robić???Pozdrawiam

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 09 listopada 2009 14:21    Edytuj Cytuj
Również się należy.
Stypendia, dofinansowania itp.
Trzeba się udać do instytucji i załatwiać.

doping & zdrowie
Ekspert -

poranek55

Wysłana - 09 listopada 2009 14:46    Edytuj Cytuj
Ale gdzie mam się udać o tą pomoc?Co napisać i do kogo?Złożyłam jakąś pomoc we wrześniu do Opieki która załatwia przez firmę PFRON Uczeń na Wsi,ale tego jest nie wiele bo niby 2000 piszą na rok ale zabierają ponad połowę z tego.A stypendium też składałam,jest to suma 52 zł z Urzędu Miasta.Czy to wszystko co napisałam to,to o co Panu chodzi.Sama już nie wiem co robić.Proszę o odp...

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 09 listopada 2009 16:07    Edytuj Cytuj
ZUS, KRUS, PFRON, UM / UG, MOPS, SZKOŁA, PKS / PKP (z racji zniżek)
Tutaj należy szukać / pytać / dowiadywać się.

doping & zdrowie
Ekspert -

Ala12

Wysłana - 10 lutego 2010 19:37    Edytuj Cytuj
mam przyznana niepełnosprawność lekką (symbol przyczyny niepelnosprawnosci07-s)czy mogę obiegać się o przyznanie renty

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 10 lutego 2010 19:59    Edytuj Cytuj
Nie. Jedynie są możliwe niewielkie zniżki, stypendia ze szkoły / uczelni. Musisz się dowiadywać co i gdzie możesz uzyskać.

doping & zdrowie
Ekspert -

Odpowiedzi jest na 2 strony.      poprzednia 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Niepełnosprawność-stopień lekki

Strony:  pierwsza  1   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.