czesc zalezy mi na przybraniu na masie jednak mam problem z dobrania odpowiedniej diety. cwicze juz okolo 11 miesiecy. Moja waga to okolo 71 kg, wzrost 176. Ale chyba troszke za duzo w brzuch idzie :) Moj problem tkwi w tym, ze nie wiem ile to np 100 gr ziemniakow itp a z reguly odzywiam sie tym co mam w domu i nie mam pomyslu jak obliczyc to w praktyce :) Bo teoretycznie wiem jak powinno to wygladac: Waga ciała [kg]: 70 Ilość białka na kg masy [g] 2,7 Ilość węglowodanów na kg masy [g] 5,5 Ilość tłuszczy na kg masy [g] 1 Zapotrzebowanie Ilość białka [g] 189 Ilość węglowodanów [g] 385 Ilość tłuszczu [g] 70
waga: okolo 70 kg, cel: masa, problem: nie wiem jak wyliczyc w praktyce ile jem oraz co powinnem jesc by bylo zdrowe, dobre i zaspokajajace potrzeby zywieniowe
wiem, ze kiepska dieta (nawet niemozna tego nazwac dieta, tylko glupim zarciem , dlatego prosze o pomoc... czytalem wszystkie te artykuly... ale nigdzye nie ma konckretnej odpowiedzi na moje pytanie...
Zmieniony przez - mac_0004 w dniu 2006-12-05 23:09:58
1165356295000
6roove
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:15
problem: nie wiem jak wyliczyc w praktyce ile jem oraz co powinnem jesc by bylo zdrowe, dobre i zaspokajajace potrzeby zywieniowe
co powinienes jesc- wszystko masz napisane w poscie, ktory podalam
wyliczenia- orientacyjnie na pewno wiesz, ile co wazy, a jesli nie -polecam zakup wagi pomoze tez dziennik posilkow, do sciagniecia ze strony **************************
pzdr
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue
Znawca -
1165356931000
mac_0004
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:27
Cytuje wiadomosc z linka :):
"Sniadanie w domu Kefir ,platki owsiane,siemie lniane,odrobina rodzynek,orzechy wloskie ,odrobina skruszonego sera.
Edziu to miesza i zalewa kefirem,je i mysli sniadanie mistrzow pyszne i pozywne
Kometarz: Sniadanie nasz naiwazniejszy posilek(nie liczac po treningowego) sklada sie z pelnego bialka ,zlozonych weglowdanow(platki) prostych rodzynki,zdrowych tluszczy siemie i orzechy ,sniadanie nalezy spozyc nie zwlocznie po wybudzeniu
Sniadanie 2 w szkole Chleb razowy (pseudo) do tego szynka z piersi indyka ,jablko i banan
Dobre ,pozywne i smaczne edziu tak woli ,bo sie wstydzi brac do szkoly pojemnikow z miesem i kasza z warzywami polanymi oliwa z oliwek(jego strata )
Kometarz :podnisosl na sie poziom insuli i spadal glukogenu,spozywamy juz tylko zlozone weglowdany i pelne bialko ,oraz fruktoze ktora uzupelnia nasza watrobe w glikogen.Zlozone ww dtabilizuja poziiom cukru i zapewnialaj nam jej odpowiedni poziom
Obiad : Piers z kurczak ,kasza gryczana ,warzywa zalane obficie oliwa z oliwek
Edziu zjadl smaczny i pozywny obiad ,czuje sie pelen energi i po odpoczynku do 2h zbiera sie na trening
Kometarz:Dostarczamy pelnego bialka,zlozonych ww oraz zdrowego tluszczu,jestesmy syci i pelni energi ,gotowi do treningu
Po zaraz treningu Carbo z woda
Edziu pije carbo jest smaczne i odpowiednia ilosc ww latwo wchodzi
kometarz:po trening nalezy nie zwlocznie uzupelnic glikogen carbo znakomicie sie do tego nadaje,pamietaj teraz zaczela sie walka z katabolizmem po treningowym i najpierw uzupelniamy glikogen w naszych miesniach aby nie zostaly one skonsumowane przez nasz organizm.
Do 45 minut po trening
Piers z kurczak ,z bialym ryzem
Posilek mistrzow edziu po zjedzeniu poszedl odpoczac ,czuje jeszcze trudy treningu
kometarz: unikamy w tym posilu tluszczu(zwalnia przyswajalnosc bialka) ,posilek zawiera zlozone ww o srednim ig i pelne bialko w sam raz aby imsulina zaczela pompowac aminokwasy do naszych miesni
Kolacjia:
Makrela z avocado i kasza kus kus i salatka wazywna
no to rozmuie krzyknol edziu po posilku i zadowolony,pelen energi poszedl sie uczyc(jak przetrwac w half-life 2 i doma 3 )
Kometarz pozna koalcjia :dostarczamy juz mniej ww ,tluszcz zdrowy i pelen bialko aby wspomoc bardzo moca regeneracjie miesni po treningu oraz dostarczyc potzebych mikroelementow
Na noc: Tunczyk z oliwa z oliwek"
No ale ile mam zjesc np na noc tego tunczyka i ile oliwy zapodac :)
1165357653000
6roove
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:34
wszystko jest w poscie!
najpierw wyliczasz zapotrzebowanie, wszystko krok po kroku jest pozniej dobierasz produkty i ilosc tak, aby zgadzaly sie makroskladniki (bialko, wegle, tluszcze) i kalorie z nich czyli, jesz tyle, aby bilans sie zgadzal pzdr
Znawca -
1165358094000
mac_0004
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:40
aaaaaaaaaa cholera faktycznie :)dzieki za pomoc w mysleniu :)
ok to jeszcze jedno :PP jest napisane, zeby jesc jajka, tunczyki, chude mieso itp. itd. :)... ale jajka gotowane, jajecznice czy smazone czy co :PP tunczyk w puszcze, smazony tunczyk czy gotowany :P co to jest chude mieso i jak to kupic i gdzie :PP
1165358405000
6roove
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:47
jest napisane, zeby jesc jajka, tunczyki, chude mieso itp. itd. :)... ale jajka gotowane, jajecznice czy smazone czy co :PP tunczyk w puszcze, smazony tunczyk czy gotowany :P co to jest chude mieso i jak to kupic i gdzie :PP
o lol jajka jakie chcesz, najlepiej gotowane, bo wiadomo, ze smazone to jeszcze tluszczu troche dojdzie, ale w sumie ok tunczyka nie wiem, czy i gdzie dostaniesz innego niz w puszce, wiec.. puszkowy, tyle, ze najlepszy taki w kawalkach i w sobie wlasnym, ale tez drozszy chude mieso- np. piers z kurczaka, udko, wolowina, cielecina, (najlepsze gotowane lub duszone)
pzdr
Znawca -
1165358839000
fishez
Wysłana - 05 grudnia 2006 23:55
chude mięso to np. indyk, ale najbardziej popularny jest kurczak, musisz wliczyć do diety białko, bo poza jogurtami to go chyba nie widziałem