SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Naprawdę pyszny tuńczyk :-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25002

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10663 Napisanych postów 44512 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Witam

Zapewne niejeden z Was na słowo "tuńczyk" reaguje frustracją i obrzydzeniem, do niedawna sam należałem do takich ludzi, ale ... to się zmieniło ! Od kiedy zacząłem robić poniższe, jakże wykwintne danko , to tuńczyk stał się jednym z moich ulubionych źródeł białka (3-4 razy w tyg jem go przed treningiem)
Mam nadzieje, że ten przepis zmieni Wasze poglądy na Mr. Tunę

Pokażę jakże proste i banalne pod względem doboru składników, a zarazem wyśmienite w smaku "danie".

Składniki:
- ryż paraboliczny
- tuńczyk w sosie własnym, w KAWAŁKACH !
- łyżka lub dwie tłuszczu (ja użyłem oleju, oliwę IMO za bardzo będzie tutaj czuć, można dać również olej lniany)
- przyprawa gyros lub kebab




Odcedzamy tuńczyka




Następnie do miski i rozdrabniamy




Dorzucamy ugotowany i odcedzony ryż




Sypiemy przyprawkę i dolewamy tłuszcz




I gotowe !




Wartości odżywcze:
ja użyłem gramatury:
- 150 g ryżu (może i jestem chudy, ale potrafię dużo zjeść, pozatym masaaaa musi być )
- 130 g tuny (waga tuny po odsączeniu)
- 20 g oleju
- duużo przyprawki

Wyszło:
B: 38 (w tym 27 zwierzęce)
T: 23 g
WW: 113
Kcal: 831

Jeżeli ktoś chce zjeść posiłek po treningu to wiadomo, że nie dodawać w takiej sytuacji tłuszczu, natomiast przed treningiem tłuszcz można dodać (no chyba, że ktoś się czuje ociężale po zjedzeniu tłuszczu przed treningiem, ale np ja takich problemów nie odczuwam). Oczywiście gramaturę można dobierać indywidualnie

Życzę smacznego

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1650 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29299
Jak tak jem tyle ze z oliwą z oliwek i wkrajam pomidora

Trza być twardym, nie miętkim!

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 41 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2121
Genialne. Ja wcinam tuńczyka jako, że to jest składnik mojej diety a ponadto nigdy nie trzeba było czegoś specjalnego z nim robić - otwierasz i jesz, ot co. Ale taki posiłek napewno będzie urozmaiceniem diety - tylko mam pytanie czy olej jest obowiązkowy bo ja rano trenuje czy może być ale poprostu w mniejszej ilości?
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10663 Napisanych postów 44512 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Możesz dać mniej, lub wcale, czytaj to co napisałem poniżej zdjęć
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 6283 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 131166
kluczem w tym daniu jest chyba ta przyprawa gryros/kebab w duzej ilosci

Student dawaj wiecej przepisow
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 53926
Ja polecam dodać do tego cebulę i czerwoną paprykę.

Meraviglia!

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 479 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4689
Ja polecam tuńczyka z serem feta

Zarzywasz , wygrywasz

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 61 Napisanych postów 11891 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 164702
dodałbym jakieś warzywo do tego
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10663 Napisanych postów 44512 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Oczywiście, że można dodać, papryka, ogórki konserwowe itp.

Ja to najczęściej jadam około treningowo więc dlatego bez warzyw.
...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 194 Wiek 23 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6171
Może jutro sobie zrobie, bo jestem fanem tuńczyka

EntitySupr

...
napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 6283 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 131166
no srednio to mi podeszlo, ale moze dalem za malo przyprawy aczkolwiek staralem sie jej sporo sypac
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"Ciasto" z Tunczykiem

Następny temat

Rybne kotlety mielone