Zna ktoś sposób na rozciągnięcie mięśnia napinacza powięzi szerokiej? (pas biodrowy) link albo opis(-: (mam zapalenie kaletki krętarza większego, które jest spowodowane przykurczem mięśnia napinacza powięzi szerokiej. Podobno można to wyleczyć przez rozciągnięcie)
Ponieważ jest on zaangażowany przy unoszeniu nogi w bok, powinno wystarczyć rozciąganie stosowane w MA do kopnięć bocznych: jedną nogę mamy uniesioną max w bok i podpartą np. o szczebelek drabinki, i w tej pozycji rozciągamy się ciągnąc klatkę przemiennie raz do nogi uniesionej, raz do nogi na której stoimy.
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -
1217577125000
Okaru
Wysłana - 28 listopada 2008 12:44
Witam, a mam jeszcze pytanie odnośnie mięśnia krawieckiego - jak go dobrze rozciągać?
czuję przykurcz po wstaniu z pozycji siedzącej oraz mam dość duży problem z utrzymaniem nóg prostych w kolanach w powietrzu (leżenie na plecach z nogami wzniesionymi w górę)
Jak dobrze zacząć rozciągać właśnie górne partie mięśni ud w tym także przywodziciele?
1227872665000
jogger
Wysłana - 29 listopada 2008 19:25
Krawiec jest rozciągany przy schodzeniu do szpagatu w podporze - zaczynasz przodem, i skręcasz tułów przekłądając jedną rękę raz w lewo, raz w prawo. Proste nogi w górze trzymają zginacze bioder, rób może skłony w przód w siadzie właśnie z prostymi nogami, blokując stopy przez podkładanie np. pod materac, albo w zwisie unosić proste nogi do góry
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."