Hej, zrobilem sobie dzisiaj "nalesniki" takie nieco inne, powiedzcie mi co o tym myslicie bo w sumie dobre :) a to zawsze jakas odmiana (jestem na radukcji) wiec sklad :)
200ml mleka 20-30gr maki 100gr platkow owsianych jajko sol
Wszystkie skladniki miksuje i smaze na teflonie (bez tlusczu) W sumie platki owsiane maja niski indeks (49) i po zmieleniu i smazeniu(ze 2 minuty albo mniej chyba az tak drastyczne nie wzrosnie?? czy sie myle??:)
A do srodka co tylko chcemy oczywiscie z glowa :) ja sobie zrobilem z surowka + piers z kurczaka + ketchup :) pycha :D i jak ??:D
ja wczoraj wcinałem wg tego przepisu i powiem ze sa zarabiaste :] dodalem cynamonu do smaku i rewelacja, jako deser mozna potraktowac
75g płatków owsianych błyskawicznych zalać niewielką ilością wrzątku i zostawić na ok 5-10 min, (aż wchłoną całą wodę i zrobi się gęsta papka),3 białka ubić na pianę, dodać do niej 2 żółtka i papkę z płaków, dobrze wymieszać, szczyptę proszku do pieczenia. (ja przyprawiam słodzikiem i cynamonem, wrzucam też do ciasta drobno pokrojone irzechy i czasem rodzynki) . Zostawić na jakies 5-10 min zeby jeszcze płatki troche wchłoneły ciasta i żeby zgęstniało. Później na rozgrzaną patelnie i tylko jeść.
Zmieniony przez - Skator w dniu 2005-05-19 15:30:14