SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Naleśniki pełnoziarniste na słodko by Karnisz

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7014

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1813 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12572
A więc, tak jak obiecałem, wstawiam swój przepis.
UWAGA! Danie należy robić bezpośrednio bo posiłku, z pełnym brzuchem, by uniknąć podjadania poszczególnych składników
Zaczynamy!

Naleśniki pełnoziarniste na słodko by Karnisz

MUS:
- łyżka kakao
- 100g twarogu chudego
- kubek jogurtu naturalnego (150g)
- 100g mleka (dowolnie tłuste, u mnie 1,5%)
- słodzik do smaku (u mnie 8 tabletek)
Należy go zrobić na początku, gdyż dobrze by było go wstawić do lodówki, aby nabrał optymalnej gęstości i temperatury. Najpierw mieszamy twaróg z kakaem, słodzikiem oraz jogurtem, potem dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania klarownej konsystencji. Ja robiłem to mikserem.


CIASTO:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- ok. 400g mleka
- ok. 100g wody
- jedno duże jajo
- łyżeczka oliwy z oliwek
Do misy dać mąkę, żółtko jaja, mleko i utrzeć. Białko jaja ubić na sztywno i dodać do ciasta. Dolewać wody do uzyskania klaru.
Tutaj trzeba wykazać się finezją kucharską, której ja niestety nie mam, ale sobie jakoś radzę
Po prostu ciasto musi uzyskać konsystencję leistą, ale nie za rzadką - wytłumaczą to wam wasze kobiety lub mamy
Chodzi o to, by ciasto dobrze rozprowadzało się po patelni, ale nie może być za rzadkie bo wyjdzie nam naleśnik nie do obrócenia. Dużo zależy też od rodzaju mąki. Myślę, że sobie poradzicie.


Ciasto wlewamy chochlą na rozgrzany teflon, ewentualnie przetarty szmatką nasączoną olejem lub oliwą. Smażymy naleśnika z obydwu stron.
Mi z tego ciasta wyszło sześć naleśników - patelnia duza, lubię grube. Powinno wyjść od 5 do 10 sztuk. Gotowe placki zostawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za farsz.

FARSZ:
- 500g piersi z kurczaka
- dwie sztuki kiwi
- banan
- 30g rodzynek
- cynamon do smaku
Kiwi, banana i cebulę obieramy. Siekamy je na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do gotowej masy wrzucamy rodzynki, posypujemy cynamonem i ponownie, aczkolwiek krótko mieszamy.
Na rozgrzany teflon wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, podlewamy paroma kroplami ciepłej wodą by się nie przypalał. Smażymy, aż zrobi się miękki, często mieszając. Gdy pierś jest juz gotowa, wrzucamy ją do głębokiego talerza i czekamy chwilę, aż ostygnie. Następnie mieszamy w talerzu z owocami z blendera. mamy gotowy farsz.


Teraz wystarczy wyłożyć naleśnik na talerz, a nań farsz. Złożyć jak się komu podoba lub w ogóle nie składać, polać musem, opcjonalnie udekorować, posypać wiórkami kokosowymi lub skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!

A tu wartości BTW:







Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2013-11-24 22:56:41

Jedz jak bestia, ćwicz jak bestia, bądź bestią!
Instruktor kulturystyki.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94391 Napisanych postów 364317 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668766
ciekawa opcja taka dla odmiany

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1813 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12572
Dzięki. Naszą miskę trzeba urozmaicać, a kubki smakowe dopieścić też trzeba :D

Jedz jak bestia, ćwicz jak bestia, bądź bestią!
Instruktor kulturystyki.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
pozmieniałem żeby foty były widoczne bezpośrednio z poziomu forum
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1813 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 12572
Remik - dzięki!
To się nazywa Moderator

Zmieniony przez - karnisz w dniu 2013-11-24 15:17:31

Jedz jak bestia, ćwicz jak bestia, bądź bestią!
Instruktor kulturystyki.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Remik7 Ćpaj Sport
Ekspert
Szacuny 737 Napisanych postów 34667 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 254666
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9922 Napisanych postów 5608 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18317
u mnie nie widać zdjęć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94391 Napisanych postów 364317 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668766
fotek nie widać,fakt.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 1311 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 38514
ciekawe czy Wam to smakuje robie z mąki pełnoziarnistej albo razowe typ 2000 no smak do bani

chin up:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94391 Napisanych postów 364317 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668766
kwestia przyzwyczajenia,kiedyś tak miałem z cola,pepsi light.Teraz zwykła mi nie smakuje.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 1311 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 38514
nie wiem takie suche są nie wiem jadłęm takie , zrobiłem zmąki zwykłej super... ale wiem że bez porównania

chin up:)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JAJKA ZAPIEKANE Z ŁOSOSIEM W KOKILKACH

Następny temat

fantazja krewetkowa

WHEY premium