Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 1878 razy
słowa kluczowe: nadciśnienie 
Autor

Nadciśnienie

Andrzey

Wysłana - 24 listopada 2007 17:28    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

witam
otóż sprawa wygląda tak ze mam dosc spore nadcisnienie serca, Niekiedy siega do 150/100. Zapewne to genetyczne bo w linii meskiej przede mną praktycznie wszyscy mieli tą dolegliwość. Problem jednak w tym ze mam 17 lat i pytanie moje brzmi czy wiek ma jakis wpływ na wystąpienie powikłan wynikających z nadcisnienia, np. zawał. Rzadko sie slyszy aby nastolatkowie miewali zawały aczkolwiek nurtuje mnie to
Z gory dzieki za odpowiedzi

sra ta ta ta ta...

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 24 listopada 2007 17:36 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł
SFD - SFD 100% Pure Power

CENA: 4.00zł
Olimp - BCAA Mega Caps

CENA: 79.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

TOYSY

Wysłana - 24 listopada 2007 17:36    Edytuj Cytuj
spore to nadiśnienie...

może się to wiązać z pzrerostem mięśnia sercowego spowodowanym nadmiernym wysiłkiem

ja mam 140/75 - czyli różnica wynosi 65 a powinna być 40

ale to mój pierwszy bilans był węc może dlatego...

i mój kolega z klasy, który ćiczy też miał takie jak ja

ale nie wiem..

zawał nie teraz - ale jak masz takie normalnie za każdym razem to lepiej idź do lekarza- da ci zwolnienie WF i będiesz się lenił...

a i jak można oszukać ciśnieniomierz?

krzykacz KULTURYSTYKA.PL

Wysłana - 24 listopada 2007 18:14    Edytuj Cytuj
Kilka miesięcy temu słyszałem o przypadku zawału serca u 14-latka. Aczkolwiek to pewnie jeden na ileś tam przypadków w tym wieku. Trudno jednoznacznie określić co może być następstwem w tym wieku / za rok / cztery / 20. Pewne jest to, że powinieneś już coś z tym robić (szczególnie jeśli temat idzie po rodzinie), aby uniknąć pewnych zdarzeń, bądź je zminimalizować albo odsunąć w czasie.

doping & zdrowie
Ekspert -

CannonBall

Wysłana - 24 listopada 2007 18:42    Edytuj Cytuj
Na spowodowanie powikłań wynikających z nadciśnienia jest potrzebny czas. Samo nadciśnienie od razu Cie nie zabije ale fakt jest faktem, że trzeba je leczyć lub kontrolować od razu.

Miazdzyca moze rozwijać sie bardzo wcześnie (stwierdzono to kiedyś w badaniach autopsyjnych dzieci). Skoro rozwija sie ona u niektórych w młodym wieku to nadciśnienie może ją odpowiednio przyspieszyć stąd zawały w młodym wieku.

Jeśli przyczyna nadciśnienia jest znana (nadcisn. wtórne) to trzeba ją zlikwidować a jeśli nie (nadcisn. pierwotne- tak jest w w 95% przypadków) to trzeba zmienić styl życia i wprowadzić farmakoterapię.

Musisz sie skonsultować z lekarzem a on już powinien wiedzieć co z Tobą zrobić.

pako872

Wysłana - 24 listopada 2007 20:50    Edytuj Cytuj
TOYSY napisales ze roznica powinna wynosic 40 a jak ja mam cisnienie 150/110??? prawidlowe cinienie powinna wynosic 120/70 badz 120/80 z tego co mi wiadomo

CannonBall

Wysłana - 24 listopada 2007 21:00    Edytuj Cytuj
To nie jest kwestia różnicy.

120/80 lub troche mniej jest ciśnieniem prawidłoym. 150/110 już ładnie męczy serce.

pako872

Wysłana - 25 listopada 2007 14:00    Edytuj Cytuj
To co byś radzil wybrać sie do lekarza czy zapodać samemu jakies tabletkie np.Czosnkowe bo czosnek zmianjsza cisnienie...Co bys radzil??

CannonBall

Wysłana - 25 listopada 2007 14:24    Edytuj Cytuj
Ja bym jednak poradził lekarza.

Roni_147

Wysłana - 25 listopada 2007 17:10    Edytuj Cytuj
MOj kolega na obozie mial 180/120 :)
Mial wtedy 16lat

Kamilek85

Wysłana - 07 lutego 2010 22:16    Edytuj Cytuj
czy jest jakis sposob zeby oszukac cisnieniomierz podczas badania??

warezz

Wysłana - 08 lutego 2010 04:36    Edytuj Cytuj
Kamilek wystarczy napiac i poluzowac miesnie reki bic-tric kilka razy i wyjdzie error ale po co ci to???

Sine Metu

Odpowiedzi jest na 3 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nadciśnienie

Strony:  pierwsza  2  3   ostatnia  

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.