SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Na czym lepiej smazyć jajecznice?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 35268

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 450 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3828
Na czym lepiej jest smazyc jajecznice, na maśle czy na margarynie? Jeżeli chodZi o cel to rzezba

SPRZEDAM PREZENTACJE MATURALNE- info na priv

www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2843 Napisanych postów 56255 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 601013
Smażenie jest jednym z bardziej popularnych sposobów obróbki termicznej stosowanych w kuchni. Lubimy smażyć mięsa, ryby, jaja, warzywa, czy połączenia tych składników. Polega ono na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Jednak są również możliwości smażenia na dobrej patelni, np. teflonowej, bez użycia tłuszczu.

Wśród najlepszych jakościowo tłuszczów, które warto stosować do smażenia wyróżnić należy te, o jak najniższej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo podatne na utlenienie. W wyniku tego procesu powstają wolne rodniki, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Warto zastanowić się nad trzeba bardzo dobrymi tłuszczami, które posiadają głównie nasycone kwasy tłuszczowe i bardzo wysoki punkt dymienia. Są to:

1. Olej kokosowy - idealny do długotrwałego smażenia. Zawiera praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe o wysokim punkcie dymienia i niskim potencjale utlenienia. Wyróżniamy olej kokosowy rafinowany i nierafinowany. Olej rafinowany jest sporo tańszy i nie posiada smaku ani zapachu. Jest więc lepszym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za kokosem.
2. Smalec - zdecydowanie najbardziej niedoceniane źródło tłuszczów. Przez zdecydowaną większość społeczeństwa uważany za niezdrowy, co jest zdecydowanie niesłuszne. Zawiera prawie po równo nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Będzie to najtańszy wybór.
3. Masło klarowane - uzyskane w wyniku podgrzewania masła na niskim ogniu i usuwanie z niego zbędnych osadów. Dzięki klarowaniu masło staje się odporne na wysoką temperaturę.

Smażenie jajecznicy jest na tyle krótkim procesem, że nie jest istotne, jaki tłuszcz do tego zastosujemy. Każdy może wybrać coś dla siebie z trzech polecanych.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 2581 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19239
ZAWSZE na maśle, albo innym stałym tłuszczu pochodzenia zwierzęcego
margaryne wykreśl z jadłospisu na stałe- to jest tłuszcz trans, najgorszy z możliwych..


pozdrawiam
1

Right into the danger zone.. :>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20315
Na smalcu
1

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2843 Napisanych postów 56255 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 601013
Jajecznie mozna spokojnie na masle. LUb na samym teflonie, jezeli robisz z pomidorami to wczesniej je lekko dusisz i puszczaja sok, pozniej tylko jaja dajesz, 10sek i jest ok

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 450 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3828
Zawsze jadlam na margarynie ale dzisiaj zjadlam na masle

SPRZEDAM PREZENTACJE MATURALNE- info na priv

www.pajacyk.pl
www.polskieserce.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 88 Napisanych postów 6889 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 100566
na maśle najlepsze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 293 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1529
Olej do smazenia PAM, koszutje ok. 35 zł.
Bezkaloryczny preparat do smażenia w sprayu. Zastosowanie: do smażenia mięs, ryb, jajek, grilowania.

studentkat=studentkob=studentcat ......
Ban gwarantowany

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 2581 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19239
"Olej do smazenia PAM"

jaja chcesz na tłuszczu roślinnym smażyć ??? chłopie, gdzieś Tz si chowal!!

Right into the danger zone.. :>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
saib__ ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 20419 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 84269
PAM

jeśli rzeźba to na samym teflonie lub maśle - jeśli z wyliczeń wynika, że możesz sobie pozwolić na tłuszcz w tym posiłku to śmiało na masełku...

Zmieniony przez - saib__ w dniu 2005-08-14 23:23:21
2

Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 251 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2300
o kurcze ale się skwasilem czemu na oleju roślinym nie można smażyć nie odsyłajcie mnie do postów podwieszonych bo nic nie widze cos mi się kojazy że tłuszcze pod wpływem temperatury stają sie mniej wartosciowe czy cos prosze o odpowiedz i odbijam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 2581 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19239
w skrócie: tłuszcze wielonienasycone, czyli roslinne, są w organizmie utleniane. Czyli po poprostu poddtruwaja organizm..

pozdrawiam

Zmieniony przez - coraMietka w dniu 2005-08-14 23:54:28

Right into the danger zone.. :>

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Błagam pomożcie!!

Następny temat

Carbo