Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 4651 razy
słowa kluczowe: zużywamy  kalorie 
Autor

Na co zużywamy kalorie!?

dupman

Wysłana - 08 kwietnia 2006 21:32    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Otóz prawidłowe zywienie ma dostarczać organizmowui energii(kalorii) oraz składników pokarmowych zgodnie z zapotrzebowaniem. Przed opracowaniem własnej, potymalnej diety musimy dokładnie wiedzieć, ile energii wydatkuje przeciętnie nasz orgaznim.
Energia pożywienia zawarta jest w tłuszczach, węglach i białkach. Ze spalania tych składników organizm czerpie energię, zużywaną potem na pokrycie podstawowej przemiany materii oraz w trakcie aktywności fizycznej i przyswajania pokarmów.
Nawet gdy człowiek wypoczywa zużywa energię na pracę narządów wewnętrznych (serce, płuca, wątroba, nerki i inne) oraz na utrzymanie należytej temperatury ciała. Potrzeby, związane z podstawową przemianą materii są duże. Kobieta, której całkowite zapotrzebowanie wynosi np. 2000kcal dziennie, aż 1200-1400 kcal wykorzystuje na podtrzymanie podstawowej przemiany materii. Wielkość ta zależy oczywiście od wieku, powierzchni ciała, płci, nawet klimatu. Dziecko ma wyższą spoczynkowa przemianę materii niż człowiek dorosły. Mężczyźni wykazują wyższa spoczynkową przemianę materii niż kobiety. Spowodowane jest to tym, iż mają większą masę mięśni, będących tkanką metabolicznie bardzo aktywną.
W odpowiedz na stres nadnercza wydzielają do krwi hormon, nazywany adrenaliną. Zwiększone wydzielanie adrenaliny powoduje wzrost zapotrzebowania komórek organizmu na energię, co okresowo zwiększa spoczynkowa przemianę materii. Fakt ten tłumaczy częściowo, dlaczego ludzie doświadczający ciężkich sytuacji stresowych chudną..
Drugą część wydatkowanej energii pochłania aktywność fizyczna, związana z pracą mięśni.. Waha się ona w szerokich granicach, zależnie od rodzaju i natężenia aktywności fizycznej. U większości osób wynosi przeciętnie 30% całkowitego wydatkowania energii.
Trzecim składnikiem w wydatkowaniu energii są procesy, związane z trawieniem, przyswajaniem i przemianami pokarmów, pochłaniające około 6-10% energii, pobieranej w pokarmach.
Reasumując: całkowite wydatki energetyczne umiarkowanie aktywnego człowieka wynoszą mniej więcej tak:
1. Energia zużyta na spoczynkową przemianę materii 1400kcal
2. Energia zużyta na aktywność fizyczną 500kcal
3. Energia zużyta na przyswajanie 200kcal pożywienia 200kcal
2100kcal

Jak z tego widać, najwięcej energii organizm zużywa na spoczynkową przemianę materii. Ta ilość praktycznie niewiele się zmienia. A udział energii związany z „obróbką” pożywienia jest mały. Można więc jedynie zwiększyć lub zmniejszyć drugi składnik tj. aktywność fizyczną.
Organizm ciągle potrzebuje energii. Tymczasem nie zawsze można we właściwym czasie przygotować jakiś posiłek. Na szczęście(no może nie dla wszystkich ) nasz organizm wykształcił zdolność gromadzenia energii „na zapas”. Te zapasy odkładane są w ciele, głównie w postaci tłuszczyku.
Dorosły chłop o prawidłowej masie ciała ma przeciętnie 17kg tłuszczu. U kobiety zapasy tłuszczu są zazwyczaj większe. Gdo dostarczamy organizmowi zbyt mało energii, czerpie ją z własnych zapasów energetycznych – energetycznych tkanki tłuszczowej. Gubimy więc trochę tłuszczu, ale i zmniejsza się nasz zdolność do wykonywania pracy. Natomiast dostarczenie organizmowi energii w nadmiarze zwiększa nasze „zapasy” energetyczne, czyli warstwę tłuszczu, powodując niekiedy otyłośc.

Stal Rzeszów DMP 2006 :) SOG-i mile widziane

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 08 kwietnia 2006 22:20 
W większości przypadków polecamy:

Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł
SFD - SFD Mass Activator

CENA: 65.00zł
Syntrax - Matrix 5.0

CENA: 185.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Xabi

Wysłana - 08 kwietnia 2006 22:20    Edytuj Cytuj
PIERWSZY

Specjalista w odżywianiu
www.pajacyk.pl
Specjalista -

zakrześ

Wysłana - 09 kwietnia 2006 09:22    Edytuj Cytuj
pewnie sie przyda

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj [http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak]
Ekspert -

dupman

Wysłana - 09 kwietnia 2006 12:48    Edytuj Cytuj
No ja mam taka nadzieje Artykuł troszke wyjasnia na co ida te wszystkie kalorie i moze częśc osób zrozumie, ze nie mozna w drastyczny sposób obcinac zbyt duzej ilośc kalorii bo moze to doprowadzic do zaszkodzenia samemu sobie.

k3ho

Wysłana - 09 kwietnia 2006 16:48    Edytuj Cytuj
"ubieranie badz rozbieranie sie - 118"
hmm to zalezy kogo rozbieramy a kto nas i w jakim tempie....

Kochaj rodzine, badz silnej wiary, badz inny od innych
[http://*******/w12l] klikać!
[http://*******/w12n] dieta wcale nie musi byc droga
[http://*******/w12k] odz. w sw
[http://*******/w122] wilczy apetyt?

Jezeli cos robisz to staraj sie to robic jak najlepiej potrafisz a nie jak przecietny kowalsky ,bo zostaniesz przecietnym kowalskym

Ekspert -

outsidee

Wysłana - 09 kwietnia 2006 17:38    Edytuj Cytuj
"czytanie głośno"
ide walnac białko ciekawe ile kcl starce a katabol mnie nie złapie ?Zmieniony przez - outsidee w dniu 2006-04-09 17:38:30

Zmieniony przez - outsidee w dniu 2006-04-09 17:39:10

Specjalista -

CaNaDA

Wysłana - 09 kwietnia 2006 18:07    Edytuj Cytuj
dupman SG

dupman

Wysłana - 09 kwietnia 2006 20:03    Edytuj Cytuj
Dzieki ludziska za SOG-i Na pewno zmotywuje mnie to do pracy

SFD

Wysłana - 09 kwietnia 2006 20:31    Edytuj Cytuj
http://r a p i d s h a r e . d e/files/17592144/kalorycznosc.exe.html
nudziłem się i z ciekawości napisałem sobie taki programik prymitywny
podajesz swoja wage i ile czasu spedzasz dziennie na poszczególnych czynnościach z wyżej wymienionej tabeli, wyszło mi ciekawie - 3500kcal, wg. standardowego przeliczenia 24xwagax1.n wychodzi mi ok 3600kcal, wg obliczeń z jednego z postów Ellisa wyszło ok 3300 kcal..jak ktos chce niech stestuje, zrobilem to na szybko więc mogą być błędy

Charon ZASŁUŻONY

Wysłana - 09 kwietnia 2006 20:36    Edytuj Cytuj

Beatus, qui prodest, quibus potest
Ekspert -

qazar ZASŁUŻONY

Odpowiedzi jest na 3 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Na co zużywamy kalorie!?

Strony:  pierwsza  2  3   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.