Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Morihei Ueshiba - Divine Techniques

hlehle

Wysłana - 12 czerwca 2006 00:03    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Robię porządki na dysku i coś takiego napotkałem
Jeśli ktoś jest zainteresowany to niech udostępni jakieś FTP.
Niestety plik waży 200 mb.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 12 czerwca 2006 01:02 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł
SFD - SFD Leucine Carboplus

CENA: 22.00zł
SFD - SFD Complete Protein Plus

CENA: 39.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Mistmare

Wysłana - 12 czerwca 2006 01:02    Edytuj Cytuj
Możesz przybliżyć trochę?

Moja lewa noga to mój kapitał

hlehle

Wysłana - 12 czerwca 2006 01:33    Edytuj Cytuj
Jakiś guru Akido pokazuje techniki.
Wygląda trochę to jak Russian Systema
Ale ja się nie znam na Akido

Mistmare

Wysłana - 12 czerwca 2006 01:54    Edytuj Cytuj
łeeeee nie wrzucaj

_GandalF_

Wysłana - 12 czerwca 2006 14:41    Edytuj Cytuj
Jakiś guru Akido pokazuje techniki.
Wygląda trochę to jak Russian Systema
Ale ja się nie znam na Akido

Ueshiba Morihei to zalozyciel Aikido a nie jakis tam guru Akido.. Ja bym ten filmik z checia zobaczyl, gdyz nie widzialem jeszcze o`senseia na zadnym ujeciu. Chyba ze te techniki prezenetuja jego uczniowe mozesz podac tytul? moze sobie z emula zassam

Zmieniony przez - _GandalF_ w dniu 2006-06-12 14:50:12

hlehle

Wysłana - 12 czerwca 2006 16:29    Edytuj Cytuj
Tytuł jest w temacie.
Techniki pokazuje jakiś staruszek, no i film jest czarnobiały, więc pewnie to ten "guru"

Cavior Bushido24.pl

Wysłana - 13 czerwca 2006 21:34    Edytuj Cytuj

Nie kpij z Ueshiby. Ten facet był znawcą sztuk walki-całe życie trenował i poznawał nowe style, zaś dzieło jego zycia-Aikido, to jedna z najbardziej niezwykłych i najpiękniejszych sztuk walki. Obecnie co prawda w pewnej mierze utraciła wartości bojowe, gdyż wiele sekcji i organizacji nie kładzie dużego nacisku na realizm wykonywanych technik-ale nie znaczy to, że nigdy ich nie miała. Ostatecznie twórca Judo, prof Jigoro Kano, obejrzawszy pokaz Ueshiby stwierdził: "to moje idealne Budo"-i posłał to niego wielu swoich uczniów.

Jeśli film jest czarno biały i techniki wykonuje niski staruszek z białą brodą-to niemal na pewno jest Morihei Ueshiba. To on?

Zmieniony przez - Cavior w dniu 2006-06-13 21:41:54
Specjalista -

Mistmare

Wysłana - 13 czerwca 2006 22:39    Edytuj Cytuj
Skoro w tytule tematu jest jego imię i nazwisko to zgaduję. że tak.

Rozumiem, że jest to Aikido w formie innej, realniejszej niż ktualna. Jeśli tak to jeszcze napisz czy filmik Tobie wydaje się ciekawy.

hlehle

Wysłana - 13 czerwca 2006 23:06    Edytuj Cytuj
Nie kpię. Po prostu tak już mam, że zazwyczaj staram się traktować życie na wesoło
Tak to ten staruszek
No i nadal uważam, że ten pokaz przypomina mi Russian Systema

Cavior Bushido24.pl

Wysłana - 14 czerwca 2006 10:25    Edytuj Cytuj
Zapewne przypomina-bo Ryabko(ten "pulchniaczek" z niektórych filmów) nieudolnie imituje niektóre techniki Aikido-zwłaszcza kokyu nage.

Filmik może być mało realistyczny z dwóch powodów. Po pierwsze-większość nagrań pochodzi z późnego okresu życia Ueshiby-gdy zaczął się już proces "zmiękczania" Aikido-zamiast krótkich, brutalnych wersji technik wprowadził bardziej okrągły, miękki ruch. Drugi powód jest taki, że z tego, co wspominają uczniowie Ueshiby-to, co prezentował na pokazach miało zwykle niewiele wspólnego z tym, co oni robili przez większość czasu w dojo. Ueshiba zawsze powtarzał, że Aikido to "irimi i atemi" czyli "wejście w ruch" przeciwnika i zadanie mu ciosu. Techniki które my ćwiczymy z chwytu w oryginale często zaczynały się od ciosu, który przeciwnik usiłował zablokować. Gdy blokował, zaczynała się właściwa technika rzutu czy dźwigni. Słowem-na pokazach dla telewizji czy publiczności Ueshiba demonstrował wersje efektowne-pozostawiając efektywne dla swoich uczniów w dojo.

Dopiero niedawno się dowiedziałem, że Morihei Ueshiba nie był takim miłym, uśmiechniętym staruszkiem jak na filmach. Miał w zwyczaju np uczyć swoich uczniów czujności i refleksu-piorąc ich pięścią gdy się tego nie spodziewali Oficjalnie uczniowie mieli zakaz testowania swoich umiejętności-ale nieoficjalnie Ueshiba wcale ich za to nie ganił-tym bardziej że doskonale wiedział, że wieczorami wymykają się na ulice Tokyo by szukać okazji do spuszczenia komuś łomotu-zwykle wywołując burdy w podejrzanych spelunkach Na szczescie ojciec jednego z uczniow był wysoko postawionym urzędnikiem policji, co chroniło ich przed poważniejszymi konsekwencjami. Do tego często prali się w dojo-gdy Ueshiby akurat nie było w pobliżu. W ruch szły pięści, nogi-oraz wszelkie sprzety jakie były w pobliżu-bokeny, kije i włócznie Z tego, co wspominał Kanai sensei-ucieczki z dojo przez okno, żeby nie dostać w ryj były na porządku dziennym

Zmieniony przez - Cavior w dniu 2006-06-14 10:43:48
Specjalista -

Jodan

Wysłana - 14 czerwca 2006 11:19    Edytuj Cytuj
hlehle, potnij film na 3 czesci (chocby badziewiastym movie makerem czy prościej i szybciej virtual dubem)i wrzuć na megauploada czy sendspace. chętnie byśmy zobaczyli mimo wszystko pokaz wczesnego aikido.

Zmieniony przez - Jodan w dniu 2006-06-14 11:21:06
Znawca -

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Morihei Ueshiba - Divine Techniques

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.