Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 727 razy
słowa kluczowe: moje  pierwsze 
Autor

Moje pierwsze HST

radosuaf

Wysłana - 29 czerwca 2008 22:23    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, do tej pory ćwiczyłem 5x5, teraz chciałbym spróbować HST. Mój trening:

A
przysiad
wyciskanie leżąc
wiosłowanie
pompki na poręczach

B
drążek
przysiad
wyciskanie stojąc
martwy ciąg

Czy po 3 serie robocze + 2 rozgrzewkowe będą OK?

Czy można robić tylko 15-10-5 bez cyklu negatywów? A jeśli nie, to jak np. robić negatywy w przysiadzie, drążku, pompkach na poręczach, martwym ciągu?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 29 czerwca 2008 22:44 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Leucine Carboplus

CENA: 22.00zł
Trec - Hard Mass

CENA: 175.00zł
Nutrend - Flexit drink

CENA: 46.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

kris4real

Wysłana - 29 czerwca 2008 22:44    Edytuj Cytuj
zacznij od 2 serii w 15stkach, i pozniej mozesz dodac, negatywy zrob jak sie bedziesz dobrze czul i wiedzial ze nie ma ryzyka kontuzji, jak bedziesz zmeczony to sobie odpuscisz
Specjalista -

kozilek

Wysłana - 29 czerwca 2008 23:54    Edytuj Cytuj
Radku Twój plan nie spełnia elementarnych zasad HST...

Widział bym to tak np.

-przysiad/mc
-płaska/poręcze
-drążek/wiosło
-wyciskania z przodu
-"coś" na biceps,triceps,łydki

Mikrocykl 15- po 1 serii
Mikrocykl 10- po 2 serie
Mikrocykl 5 - po 3 serie

Nie ma obowiązku robienia negatywów. Ja w zależności od "samopoczucia" po mikro 5 robie albo negaty albo drop sety albo i to i to, wszystko zależy od zmęczenia materiału

W ćwiczeniach typu przysiad,mc,wiosłowania,dipsy NIE zwykło się robić negatywów! Jeśli chcesz kontynuować HST po 5tkach to w ćwiczeniach w których nie robi się negatów zakladasz ostatni ciężar z 5tek i z nim pracujesz. Przy progresji siły dokładasz nieznacznie ciężaru. Przy reszcie(wyciskania,uginania) dajesz negatywy.
Co do drążka teoretycznie możesz doczepić do pasa obciążenie na 2/3 ruchy po wykonaniu których kolega pomaga Ci wykonać kolejne 2/3 ruchy a ty opuszczasz sie sam oporując z całych sił.
Nigdy tego nie próbowałem ale tak na zdrowy rozum nie wydaje sie to bezpieczne podobnie jak i robienie negatywów przy przysiadach, ciągach, wiosłowaniach...

radosuaf

Wysłana - 30 czerwca 2008 01:38    Edytuj Cytuj
Jakie są elementarne zasady HST? Dla mnie ćwiczeniami na biceps/triceps są drążek i poręcze - nie chcę dokładać ćwiczeń izolowanych.
Łydki i brzuch robiłbym "poza" HST, czyli na koniec treningu 3x15. Zamiennie - wg uznania i kaprysu.
Co do ilości serii - wychodzi 15 powtórzeń/partia. Teraz robię 25. Nie będzie za mało?

Zmieniony przez - radosuaf w dniu 2008-06-30 01:39:05

kilobb

Wysłana - 30 czerwca 2008 08:16    Edytuj Cytuj
Elementarne zasady to 4 zasady, w ktorych oprocz oczywiscie zasady mowiacej o wogole urzywaniu ciezarow jest :

1. Duza czestotliwosc trenowanych miesnie (co 36 godzin najlepiej. W rzeczywistosci 3 x tydzien).
2. Progresja obciazenia z treningu na trening.
3. SD czyli roztrenowanie dzieki , ktorej mozliwa jest progresja pozniejsza bo zaczynasz od niskich ciezarow.

Rodzaj cwiczen, serie itd to tylko sugestie niektorych. Np moje.

Nie rob izolacji. Jak mozesz robic przysiad codziennie i do tego MC co 2 trening to rob.
Ja jednak wole przeplatac.
Pamietaj o duzej czestotliwosci trenowanych miesni.
Pamietaj o progresji i SD i jest git.

Zacznij od podstawowego plany HST zwanego w USA "Vanilla HST".
Jest podany w linku nizej.

Zmieniony przez - kilobb w dniu 2008-06-30 08:19:52
Znawca -

radosuaf

Wysłana - 30 czerwca 2008 09:03    Edytuj Cytuj
Czyli generalnie trzymam się zasad chyba... Przysiadu nie będę robić codziennie, tylko co 2 dni . I w sumie czasami czuję, że to dużo, ale dam radę . MC robię teraz 5x5 co drugi trening, więc przy założeniu 15 powtórzeń/trening nie powinienem się zmęczyć.

Vanilla HST to ten plan podany na stronie HST? Nie podoba mi się, za dużo ćwiczeń... Z tego, co pobieżnie przeglądałem, pod "vanilla HST" Amerykańce rozumieją po prostu "simple HST".

Zmieniony przez - radosuaf w dniu 2008-06-30 09:04:21

kilobb

Wysłana - 30 czerwca 2008 11:34    Edytuj Cytuj
Vanilla HST

1. Przysiad/MC.
2. Wycisk/Dips.
3. Wioslowanie/drazek.
4. Wycisk na barki.

Zmieniony przez - kilobb w dniu 2008-06-30 11:34:26
Znawca -

radosuaf

Wysłana - 30 czerwca 2008 14:58    Edytuj Cytuj
Rozumiem, że te ćwiczenia oddzielone "/" robię na treningach A i B. A jak wygląda z kolejnością? Ze względu na marne osiągi w drążku/poręczach musiałbym je na początku treningu stosować. No i wątpię w to, żebym mógł zastosować progresję ciężaru. W tej chwili poręcze robię +10kg, drążek bez obciążenia...

DrSTRONG

Wysłana - 30 czerwca 2008 16:34    Edytuj Cytuj
radosuaf, ja na twoim miejscu pozostał bym przy 5x5 , jeśli dobrze ci idzie to po co zmieniać?

Pzdr.

kilobb

Wysłana - 30 czerwca 2008 16:36    Edytuj Cytuj
Kolejnosc ja napisalem.
W drazku i poreczach mozesz zaczac od nog na podwyzszeniu.
Znawca -

radosuaf

Wysłana - 30 czerwca 2008 16:38    Edytuj Cytuj
Siła idzie, choć kiepawo trochę, masa nie. Wiem, że to wynik diety dość restrykcyjnej, ale mimo wszystko wydaje mi się, że ten program nie daje pod tym względem optymalnych wyników. Może dorzucę kalorii do diety i dam 5x5 jeszcze 6 tygodni szansy.

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Moje pierwsze HST

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.