Z tego co wiem to dorosly czlowiek nie ma jakiegos tam enzymu (ktore maja male dzieci) sluzacego do trawienia bialka z mleka wiec nawet gdyby bylo go wiecej to nic z tego.
Pozdrawiam
Dla całego świata jesteś nikim, ale dla kogoś możesz być całym światem.
1085038344000
L-e-c-h-u
Wysłana - 20 maja 2004 09:52
Jak to ????????????????????????? To chcesz powiedziec ze bialko z mleka jest nieprzyswajalne ???
istnieje takie mleko i ma chyba 20g białka i kosztuje za 1l chyba 5zl kolega mi tak mówił w jakims sklepie dietetycznym widział takie a najlepsze przysfajalnosc białka mają jajka z 98% bodajrze z tego co pamietam...
<; (R) ._. (R) Założyciel Mafii / Masa RulezZ / "Żyje aby umrzeć, przecież i tak umrzemy WSZYSCY!" (R)
1085040559000
JIGGA99
Wysłana - 20 maja 2004 10:20
oczywiscie, ze jest przyswajalneklarkowi zapewne chodziło o to, ze z wiekiem tracimy enzymy umożliwiające prawidłowe trawienie mleka, ponieważ w naturze mleko jest raczej przeznaczone dla młodych osobnikówU starszych, połowicznie rozłożone, wędruje z krwią zostawiając w naczyniach wieńcowych rodzaj śluzu, który podobno może szkodzić oskrzelom, płucom i sercu.
Jeżeli w niebie nie będę mógł palić cygar, nie pójdę tam :)
Znawca -
1085041200000
JIGGA99
Wysłana - 20 maja 2004 10:51
dodam jeszcze,ze sam pije dziennie max 1litr mleka. Teraz sprzedają mleko UHT czyli podgrzewane do wysokich temperatur, mleko ma dłuższy termin waznosci, ale co do wpływu na zdrowie to zabardzo mi sie to mleko nie widzi
Znawca -
1085043091000
JIGGA99
Wysłana - 20 maja 2004 10:53
Łap L-e-c-h-u soga cos mi sie wydaje, ze ten temat sie rozwinie i moze być ciekawie!
Znawca -
1085043206000
L-e-c-h-u
Wysłana - 20 maja 2004 12:52
No przydałoby się takie mleczko ze zwiększoną zawartością białka i obniżoną zawartościa laktozy. Ja po prostu sporo mleczka pije dlatego ze bardzo lubie w smaku no i zawsze słyszałem że jest zdrowe ale rzeczywiście teorie na ten temat sa bardzo skrajne. Mnie się wydaje że skoro jest to pokarm stworzony dla ssaków przez Matkę Naturę to nie może być on szkodliwy raczej to powinno być coś jak nektar dla bogów :).
SCDriver nie wiesz jak to mleko się nazywało ??
Rozpocząłem ten topic ponieważ mam spore problemy z moim 2 i 3 posiłkiem nie mam ak dostarczyć wystarczającej ilości białek na te posiłki - pracuje i nie mam możliwości pzygotowania sobie odżywki a półlitrowe mleczko jest jak znalazł więc jak by było jeszcze z większą ilością białka byłoby idealne.