SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Mleko świeże wygrywa, UHT przegrywa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 27085

napisał(a)
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1828 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5664
Koniec triumfalnego pochodu UHT. Polacy gwałtownie wracają do świeżego mleka. Na razie jest tańsze, ale będzie droższe od UHT.Mleko UHT - nazwa bierze się od produkcji w superwysokich temperaturach - pojawiło się w Polsce na początku lat 90. Startując od zera, szturmem zdobyło rynek. Z roku na rok mleczarnie sprzedawały go coraz więcej, wypierając mleko tzw. świeże, czyli pasteryzowane. Przełom nastąpił w zeszłym roku. Nagle okazało się, że popyt na UHT stanął w miejscu. Dziś rynek wygląda tak: 45 proc. to mleko UHT, 25 proc. - mleko świeże w kartonie, a 30 proc. - świeże w folii i butelkach. Na świecie mleko UHT traktowane jest jako produkt dobry na weekend, kiedy wyjeżdżamy poza miasto - opowiada Andrzej Szczepański, prezes mleczarni Robico. W domu pije się - jego zdaniem - mleko świeże, z lodówki. Bo, jak mówią specjaliści, jest po prostu lepsze. I nie chodzi tylko o smak - pasteryzacja w temperaturze do 90 stopni zabija tylko część bakterii. Przy sterylizacji w ponad 130 stopniach niszczone jest wszystko - bakterie, witaminy, naturalne składniki mleka. Polacy zaczęli sobie z tego zdawać sprawę. Swoje zrobiła rozpoczęta dwa i pół roku temu kampania "Pij mleko, będziesz wielki" przygotowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Reklamy (IAA). Do picia mleka zachęcali m.in.: Bogusław Linda, Kayah, Jagna Marczułajtis, Krzysztof Hołowczyc oraz Shrek. Po reklamach o prawie 40 proc. wzrosła liczba rodziców, którzy twierdzą, że ich dzieci piją mleko chętnie lub zdecydowanie chętniej niż do tej pory - twierdzi dyrektor IAA Bohdan Pawłowicz. Sieć nakręca sprzedaż Mleczarnie, które produkują na rynek mleko UHT, doskonale wiedzą, że przyszłość należy do mleka świeżego. Tak działo się w Europie, więc w Polsce nie będzie inaczej. A kto pierwszy, ten lepszy. Niektóre mleczarnie zaczęły więc ostrą walkę o ten rynek. Ograniczają sprzedaż UHT, a promują świeże. Dobrym przykładem jest spółdzielnia Mlekovita, która ma największy udział w rynku mleka UHT - 35 proc., a jednocześnie mocno inwestuje w produkcję mleka świeżego w kartonie. Tu też ma największy udział w rynku - 8 proc. Popyt na rynku na świeże mleko rośnie też wraz z ekspansją sieci handlowych. Na początku lat 90. klienci nie mieli właściwie wyboru - kupowali to, co im oferowały okoliczne sklepy, czyli towary pochodzące z lokalnych zakładów. Jak pobliska mleczarnia nastawiła się na UHT, to tylko takie mleko pojawiało się w sklepach, gdzie nie było chłodziarek. Świeże szybko się psuło, a sklep i producent ponosili straty - mówi Jacek Lewicki, szef handlowców w mleczarni w Piątnicy. Mleko świeże można przechowywać od 5 do 14 dni, a UHT do sześciu miesięcy. Pierwsze musi być transportowane i przechowywane w chłodniach, drugie tego nie wymaga. A wielkie sieci od kilku lat na potęgę inwestują w zaplecze służące do przechowywania świeżych produktów. Np. Tesco otworzyło w tym roku centralny magazyn produktów świeżych, z którego zaopatrywane są wszystkie sklepy w kraju. Świeże górą Producenci coraz chętniej inwestują w ten segment rynku, uważając, że to jest przyszłość ich branży. Najnowszym osiągnięciem technologicznym jest tzw. zimno mleko. To pierwsze w Polsce mleko, w którym bakterie są fizycznie usuwane poprzez gęste sita, a potem dopiero poddawane słabej pasteryzacji. Moglibyśmy tego mleka wcale nie pasteryzować, ale polskie przepisy nie zezwalają na taką sprzedaż w sklepach - tłumaczy Andrzej Szczepański producent "zimnego". Skąd nazwa? Zdaniem prezesa UHT popsuło ludziom w głowach i firma chciała przypomnieć, że mleko przechowuje się w lodówce, a nie na parapecie. Ba, by podkreślić jego naturalność, produkt sprzedawany jest w szklanych butelkach przywołujących wspomnienia mleka ze złotym lub srebrnym kapslem roznoszonego kiedyś co rano pod drzwi domów. Jest tanio, będzie drożej Na razie do kupowania mleka pasteryzowanego zachęca cena. Wbrew logice i temu, co mamy w Europie, jest ono często tańsze niż konkurent UHT. Wyjątkiem - ze względu na kosztowną produkcję - jest "zimne". Dlaczego? - Bo jego cena jest ciągle promocyjna - nie ukrywa prezes Mlekovity Edmund Borawski. Producenci godzą się na promocyjne ceny, bo chcą zdobyć rynek i nakłonić konsumentów do spróbowania świeżego mleka. Zwłaszcza że już wyrosło w Polsce pokolenie, które zna tylko smak mleka UHT. A najłatwiej namówić klientów, zachęcając ich niską ceną. Niskie ceny długo się jednak nie utrzymają. Mleko świeże zdrożeje, bo powinno być droższe niż UHT. To prosta kalkulacja kosztów - zapowiada Lewicki. Świeże wymaga droższego transportu, kosztownych warunków przechowywania, sklep ponosi też ryzyko zepsucia już po kilku dniach.
źródło : www.gazeta.pl 

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 400 Napisanych postów 5586 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 39191
Dobry art SOG.
Imo UHT jest ok. Wartosci, ktore wystepuja w swierzym mleku (zapewne chodzi glownie o Wapn) mozna spokojnie uzupelnic przez jedzenie innych produktow mlecznych- maslanki, sery biale, jogurty itd.

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...

Moj dziennik crossfit:

http://www.sfd.pl/Dziennik__Z_crossfitem_po_formę-t857818.html

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2931 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 24391
swieze lepiej sie trawi
przynajmmniej w moim przypadku
pzdr

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 302 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 7343
Ja piję dziennie minimum 1l mleka 2% świeżego pasteryzowanego. Milandia rox robią je jakąś nową technologią ESL (unikalna technologia zachowująca prawdziwy smak mleka i gwarancja świeżości), ale w smaku naprawdę jest znakomite i o wiele lepsze niż te UHT itp. itd.

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 400 Napisanych postów 5586 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 39191
6roove
No fakt, to jest akurat dobry argument. SOG

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...

Moj dziennik crossfit:

http://www.sfd.pl/Dziennik__Z_crossfitem_po_formę-t857818.html

napisał(a)
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 10135 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 38606
"o picia mleka zachęcali m.in.: Bogusław Linda, Kayah, Jagna Marczułajtis, Krzysztof Hołowczyc oraz Shrek. Po reklamach o prawie 40 proc. wzrosła liczba rodziców, którzy twierdzą, że ich dzieci piją mleko chętnie lub zdecydowanie chętniej niż do tej pory"

I widać jakie przebicie ma telewizja... szkoda, że kłamie nieraz

art zwięzły i na temat
napisał(a)
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1828 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5664
Thx za sogi i opinie:)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

napisał(a)
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 106 Napisanych postów 4616 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 53303
Tak, na naszym skromnym/ograniczonym rynku mleko tak zwane "zimne" jest dosyć ciekawym produktem. Jest znaczne grono ekspertów-zwolenników mleka i przetworów mlecznych, którzy swoje racje argumetują tym, że niektóre ekstremalnie zdrowe populacje uwzględniały w swej diecie produkty nabiałowe w znacznych ilościach, ale były to produkty inne od tych jakie spożywamy dziś. Ci sami eksperci współczesny sposób traktowania zwierząt, procesy przetwórcze nazywają "koszmarem"...
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 132 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3817
i tak wole uht, bo nie wali krowami i jest takie słodkawe
napisał(a)
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1828 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5664
Mi sie przy takim walącym krowami przypominaja młodziencze lata:)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
a co na wsi się wychowałeś ??



ja pije mlekovite

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pre i pro-boityki jako ważny składnik diety.

Następny temat

Wafle ryżowe ile po treningu ???

Fitness ladies in red Radosław Słodkiewicz - ocena sylwetki Suplementy w shotach - czy warto? Cykle kreatynowe - stopnie zaawansowania Dieta i suplementy poprawiające procesy myślowe Barki - hipertrofia – porady, fakty i mity Czy ziemniaki tuczą? Jaki sok pomidorowy jest najlepszy?